keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Suomalaisjohtoinen ryhmä havaitsi zikaviruksen verinäytteestä

Kemisti selvittää zikaviruksen toimintaa.
Zikaviruksen seulonta raskaana olevien naisten joukosta saattaa muuttua helpommaksi
Uusi suomalaisjohtoinen tutkimus osoittaa, että viruksen perimää voi havaita raskaana olevan naisen verinäytteestä vielä viikkoja tartunnan aiheuttamien oireiden jälkeen, jos sikiö on saanut infektion.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu kansainvälinen tutkimus on tehty Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden johdolla. Vapalahti kertoo, että tutkimuksen tulokset vahvistavat tietoja siitä, että zikaviruksella on yhteys vakaviin sikiön keskushermostovaurioihin.

Hyttysten välityksellä leviävän zikaviruksen on todettu olevan haitallinen erityisesti raskaana oleville naisille. Infektio voi aiheuttaa vastasyntyneiden pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa.

Seulonta verinäytteiden avulla antaa mahdollisuuden sikiövaurioiden varhaiseen toteamiseen senkin jälkeen, kun virusinfektion oireet ovat ohi. Tähän asti sikiön vaurioita on voitu todeta oireiden aikana vasta-ainetutkimuksilla tai niiden jälkeen kuvantamistutkimuksilla tai lapsivesinäytteellä.

Suomalaisnaisen tapaus keskiössä

Vapalahden ryhmä tutki 11. raskausviikolla tartunnan saaneen suomalaisnaisen tapausta. Yhdysvalloissa asuva nainen sai tartunnan lomaillessaan Väli-Amerikassa viime vuoden loppupuolella. Hän ja hänen miehensä saivat zikaviruksen oireita palattuaan kotiin. Nainen kävi testeissä Suomen-vierailullaan kuukauden kuluttua oireista. Sikiön kehitysvauriot todettiin lopulta niin vakaviksi, että raskaus päätettiin keskeyttää.

Vapalahden mukaan tapauksessa erityistä on, että potilaan verenkierrosta löytyi zikavirusta vielä neljä viikkoa oireilun jälkeen.

Hän korostaa, että kyse on tapaustutkimuksesta ja havaintoa pitää tutkia laajemmin.

– Jos löydös pitää laajemmassa aineistossa kutinsa, niin sillä on suuri merkitys raskaana olevien naisten seulonnassa.