lauantai 19. maaliskuuta 2016

Oletko kolmi-, neli- vai viisikymppinen? Huolehdi taloudestasi näillä vinkeillä

© Mark Blinch / Reuters
Oletko kolmi-, neli- vai viisikymppinen? Huolehdi taloudestasi näillä vinkeillä
Samat neuvot eivät käy kaikille. Lue, mihin asioihin oman talouden hoidossa kannattaa kiinnittää huomiota eri ikävaiheissa.
Samat talousneuvot eivät sovi kaikille ja kaikenlaisiin elämäntilanteisiin, korostavat Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat.
Esimerkiksi kolmekymppinen voi ottaa sijoittamisessa riskiä, kun taas eläkeikää lähempänä olevan viisikymppisen ehkä kannattaa jo vähentää riskinottoa.
Oman talouden hoitoa pitää miettiä omien mieltymysten ja tulevaisuuden haaveiden kautta. Myös tulot ja oma taloustilanne eri tilanteissa on tietysti huomioitava.
Danske Bank Oyj
Taloustiedot
Tulos 1000 €-1,0-0,50,00,51,0

Tulos 1000 €

0
Y-tunnus1730744-7
KotipaikkaHelsinki
YhtiömuotoOYJ
Liikevaihto 10…-1,0-0,50,00,51,0

Liikevaihto 1000 €

0
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot
Lue Taloussanomien vinkit kolme-, neljä- ja viisikymppisille.

Kolmekymppisenä

1. Aloita säästäminen
Kolmekymppisenä on järkevää keskittyä rakentamaan taloudellista turvaa. Ala laittaa rahaa säästöön säännöllisesti, jos et ole aloittanut sitä jo nuorempana.
Pienetkin kuukausittaiset säästöt tai sijoitukset auttavat varautumaan tulevaisuuteen. Tässä vaiheessa sijoittamisessa voi halutessaan ottaa enemmän riskiä, etenkin jos puhutaan melko pienistä summista.
Monella menot ovat suurimmillaan kolme-nelikymppisenä, etenkin perheellisillä, sanoo talous- ja velkaongelmissa olevia auttavan Takuu-Säätiön takausjohtaja Minna Backman.
Hänen mukaansa kolmekymppiset velkaantuvat tyypillisesti eniten. He ehkä maksavat vielä opintolainaa, perustavat perhettä, hankkivat omistusasunnon tai vaihtavat jo isompaan asuntoon ja autoon.
2. Vuokra- vai omistusasunto?
Moni miettii kolmekymppisenä, pitäisikö ostaa asunto. Jos harkitset asiaa, ota huomioon, että asunnon tai talon hankkiminen paikkakunnalta, jossa väestökato jatkunee tulevaisuudessa, saattaa olla riskialtista.
Kasvukeskuksesta omistusasunnon hankkiva voi varmemmin luottaa siihen, että asunto menee kaupaksi, jos sen haluaa joskus myöhemmin vaihtaa vaikkapa isompaan.
Omistusasunnon hankkivan kannattaa olla tarkkana, ettei laita talouttaan liian tiukille suurella lainalla.
3. Käy läpi vakuutuksesi
Tarkista, ovatko ottamasi vakuutukset tarpeellisia nykyisessä elämäntilanteessasi ja vastaavatko ne parhaiten tarpeitasi.
Pohdi, voisitko tarvita henkivakuutusta. Henkivakuutus voi tuoda turvaa silloin, jos esimerkiksi puolison kanssa on iso asuntolaina tai perheessä on lapsia.
Toisaalta henkivakuutukset eivät ole ilmaisia, joten kannattaa punnita, miten oma talous kestää kustannukset.

Nelikymppinen

1. Aloita säästäminen viimeistään nyt
Jos rahat ovat tähän mennessä kuluneet esimerkiksi omistusasuntoon tai yksinkertaisesti elämiseen, nelikymppisenä olisi syytä miettiä tulevaisuuteen varautumista, kuten eläkesäästämistä.
Säästämistä kannattaa tehdä kohtuullisilla summilla. Rahaa on hyvä jäädä myös siihen, että voi elää tässä hetkessä.
– Ei kannata antaa liian suurta painoa kaikenlaisille pahan päivän vaihtoehdoille. Hampaat irvessä ei kannata alkaa pistää rahaa sivuun, sanoo Danske Bankin neuvonantaja Lauri Uotila.
2. Tasapainota talouttasi
Pidä huolta siitä, etteivät menot käy liian suuriksi tuloihin nähden. Etenkin lapsiperheen elämä on näillä vaiheilla jopa kalleimmillaan, kun esimerkiksi lasten harrastukset voivat viedä paljon rahaa.

Omaa kulutustaan kannattaa seurata joka elämäntilanteessa. Jos rahat ovat jatkuvasti tiukoilla, on syytä miettiä, ovatko esimerkiksi asumiskustannukset liian suuret tai omat kulutustottumukset vääränlaiset tuloihin nähden.
Esimerkiksi lomamatkoja ei kannata tehdä velkarahalla. Parempi vaihtoehto on tehdä hyvissä ajoin säästösuunnitelma tulevaa reissua varten.

Viisikymppisenä

1. Tarkastele eläkettäsi
Viimeistään tässä kohtaa on syytä uhrata ajatus eläköitymiselle ja siihen, kuinka se vaikuttaa omaan talouteen. Jos rahatilanne sallii, vapaaehtoisen eläkesäästämisen summaa voi lisätä hieman.
Toisaalta jos näyttää siltä, että on saamassa jo lakisääteisesti kohtuullisen eläkkeen, ei ole suurta painetta lisätä säästöjä.
– Läheskään kaikilla ei käy niin, että eläkkeelle jäädessä iskisi kauhea himo kuluttaa. Monesti silloin on jo esimerkiksi lapsenlapsia, eivätkä intressit ole vaikkapa maailman kiertämisessä, Lauri Uotila sanoo.
2. Varaa puskuria
Varaudu mahdollisiin ikäviin yllätyksiin tai uusiin elämäntilanteisiin. Mieti, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi työpaikka menee alta ja uutta ei löydy heti.
Avo- tai avioliiton päättyminen voi järisyttää taloutta. Varmista, että rahasi riittävät, jos eteen tulee tilanne, jossa vaikkapa asumiskustannuksista pitäisikin selviytyä yksin.
Iän myötä myös esimerkiksi terveydenhoitomenot saattavat kasvaa.
Viisikymppisenä voi olla jo aika tarkistaa, etteivät kaikki sijoitukset ole enää kaikkein riskipitoisimpia.
3. Mieti, kuinka avokätinen olet
Monesti vanhemmat mielellään auttavat omilleen muuttaneita lapsiaan taloudellisesti opiskeluaikana tai myöhemmissäkin elämänvaiheissa.
– Usein vanhemmat haluavat auttaa, vaikka ei välttämättä olisi varaa. Nyrkkisääntö on, että saa auttaa niin kauan kuin omat rahat riittävät, sanoo Takuu-Säätiön Minna Backman.
4. Tarkista suhtautumisesi työelämän muutoksiin
Jos olet kuolevalla tai koko ajan yt-neuvotteluja käyvällä alalla, pohdi miltä ajatus uudelleenkouluttautumisesta ja alan vaihdosta tuntuisi.
Varminta on miettiä, kiinnostaisiko jokin sellainen ala, jossa on vielä kohtuullisen hyvät työllistymisnäkymät.