torstai 31. maaliskuuta 2016


 
När du är ung måste du ta hänsyn till att du växer. När du börjar komma upp i ålder måste du i stället tänka på att musklerna blir försvagade om de inte används.
I "Vardagspuls" i Expressen TV berättar PT:n Leila Söderholm hur du bäst anpassar träningen efter var du befinner dig i livet just nu.

LÄS MER: 11 myter om hälsa och träning

15 +

I femtonårsåldern växer du så det knakar. I samband med det är det vanligt att få en instabil överkropp, så träna gärna bålstabilitet lite extra.
Foto: iStock

20 +

I den här åldern är vi som starkast. Här kan man träna allt möjligt och börja belasta kroppen med mer än sin egen kroppsvikt. Leila Söderholm slår ett extra slag för rörlighetsträning.
Här lägger du grunden för en kropp som ska hålla sig stark hela livet.

30 +

I 30-års åldern börjar musklerna förtvina om du inte använder dem. Jobba gärna med explosiva övningar. I klippet ovan visar Leila Söderholm flera bra.
Foto: iStock

40 +

Här kan du börja känna av förslitningsskador. Stärk gärna rygg och axlar lite extra. Kom ihåg att kondition är lika viktigt som styrketräning.

50+

Nu kan du bli både långsammare och stelare. Jobba upp din snabbhet. Och våga använda tunga vikter – du orkar mer än du tror!
Foto: iStock

60+

Här försvagas skelettet. Jobba gärna med hopp, styrka och kondition. Stavgång är jättebra när du är i den här åldern. Du smörjer dina leder genom att röra dig.

Mer om mat, träning och hälsa hittar du på Vardagspuls.se.

LÄS MER: 9 enkla övningar för stark och platt mage