maanantai 21. maaliskuuta 2016


Kuva Shutterstock
Olemme melkein 70-vuotias avopari. Yhdessä ollaan oltu muutama vuosi. Liikutaan ja ruokavaliokin yritetään pitää mahdollisimman monipuolisena. Seksi luistaa hyvin, ongelma on vaan siinä että mieheni on aktiivisempi kuin minä. Ei hän minua pakota seksiin, mutta silti kysyn, onko mitään ainetta tai keinoa, joka lisäisi haluja ja nautintoa. Estrogeenivoidetta kokeiltiin, mutta ei tullut toivottua tulosta. L-arginiinia pulverina oli miehelleni joku suositellut – mitä se on ja voiko sitä myös nainen käyttää? Vai olisiko jotain muuta keinoa minulle?
 Seksuaalisen halun aste vaihtelee suuresti eri ihmisillä. Monet sairaudet ja sairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet voivat heikentää seksuaalista halua, ja tämä voi iän myötä lisätä seksiongelmia. Suomalaistutkimusten mukaan vanhenevien naisten yleisimmät seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat halun puute ja orgasmia vaille jääminen yhdynnässä. Toisaalta hellyys ja muu läheisyys voivat tulla seksiä tärkeämmäksi.
Vaihdevuosissa naisten estrogeenituotanto loppuu aiheuttaen vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, hikoilua ja unen häiriöitä. Nämä oireet voivat osaltaan vähentää myös seksuaalista vireyttä. Silloin vaihdevuosien hormonihoidosta voi olla apua. Vaihdevuosien jälkeen naisten haluttomuuden taustalla voi olla myös emättimen limakalvojen kuivumisen aiheuttamat yhdyntäkivut. Emättimen kautta käytetty estrogeeni hoitaa limakalvot kuntoon. Mutta estrogeeni ei sinänsä ole halua lisäävä hormoni.
Muistakin hormonivalmisteista on yritetty etsiä apua haluttomuuden hoitoon. Joissakin tutkimuksissa on saatu apua pienistä annoksista testosteronia, mutta vakuuttava tieteellinen näyttö puuttuu, samoin tieto hoidon turvallisuudesta. Toistaiseksi Suomessa ei ole naisille tarkoitettuja testosteronivalmisteita.
L-arginiini on aminohappo, joka edesauttaa typpioksidin muodostumista kehossa. Typpioksidi laajentaa verisuonia ja edistää verenvirtausta. Näin ollen arginiinia on mainostettu mm. seksiongelmien hoitoon. Mainostekstien mukaan parempi verenvirtaus voi auttaa erektion voimakkuuteen ja kestoon. Naisilla parantunut verenvirtaus voisi herkistää stimulaatiolle lisäten nautintoa. Luontaistuotteita myyvien kauppojen ilmoitusten mukaan arginiinia käytetään lisäravinteena mm. verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja sydänsairauksien hoidossa. Valitettavasti tieteellinen näyttö näistä hyödyistä puuttuu.



Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.