tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kaupallinen yhteistyö Docrates: Syöpä pelottaa monia - nopea hoito luo uskoa

Tiistai 29.3.2016 klo 07.53
 
  
Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Vaikka hoitomuotojen kehittyminen on parantanut syöpätautien ennustetta, se ei ole vähentänyt taudin ympärillä leijuvaa pelkoa.

(MOSTPHOTOS)
Nykyarvion mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa syöpään. Miesten yleisimmät syövät ovat eturauhasen syöpä, keuhkosyöpä ja paksusuolisyöpä. Naisten tilaston kärkipäässä ovat rintasyöpä, paksusuolisyöpä ja kohdunrungon syöpä.
Vaikka syöpätaudit ovat nykyisin hyvin hoidettavissa, sairauden pelko on edelleen voimakasta. Docrates Syöpäsairaalan Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 61 prosenttia suomalaisista pelkää syöpää ja siihen sairastumista.
"Yskäni diagnostisoitiin astmaksi ja lähdin kotiin astmalääkkeiden kanssa. Yskä ja hengitysvaikeudet aiheuttivat sen, että edes hiukan lepoa saadakseni vietin yön nojatuolissa istuen. Kolmen viikon kuluttua minut vietiin ambulanssilla sairaalaan, kun verenpaine oli yli 200 ja sydämessä oli paha rytmihäiriö. Tutkimusten jälkeen (kestivät monta viikkoa) diagnoosi oli keuhkosyöpä. Hoidot on lopetettu kannattamattomina." Maija
Tiedon puute ahdistaa
Tutkimukseen vastanneiden mukaan syöpädiagnoosin jälkeen pelkoa ja epävarmuutta herätti hoitoon pääsyn odottelu sekä vaihtuvat hoitotyön ammattilaiset. Parannusta vaatii niin tiedon antaminen, omiin hoitopäätöksiin vaikuttaminen kuin henkilökohtaisen tuen antaminen.
Syövän omakohtaisesti kokeneiden mielestä hoitoon osallistuneiden lääkäreiden määrä on liian suuri. Yli kolmasosaa potilaista on hoitanut 3-5 lääkäriä tai useampi. Potilaat kokivat myös, että ovat joutuneet itse etsimään tietoa sairaudestaan sekä hoidoistaan.
"Jatkuvasti kasvanutta monikyhmystruumaa kuvattiin joitakin kertoja vuosien aikana. Otettiin ultraääni ja ohutneulanäyte ja laboratioriokokeita. Kaikki oli kunnossa. Lopulta suuri monikyhmystruuma (241 g) leikattiin, jolloin kirurgille syntyi vahva epäily syövästä. Patologi todensi: papillaarinen, follikulaarinen ja huonosti erilaistunut karsinooma. Sytostaattien ja sädehoidon jälkeen todettiin vielä metastaasi etukarsinassa." Monikyhmystruuma
Potilaat odottivat myös enemmän tukea hoitojen jälkeiseen elämään sekä apua sairauteen liittyvien paperiasioiden kanssa. Syöpäsairaala Docrateessa potilaan ei tarvitse jonottaa ja hoitoon pääsee heti. Sairaala tarjoaa myös apua paperisodassa, esimerkiksi kela-papereiden täyttämisessä.
Odottelu on raskainta
- Syöpädiagnoosin jälkeen hoitoon pääsyn odottelu on usein psyykkisesti raskasta. Lisäksi nopea tutkimuksiin ja hoitoon pääsy on myös lääketieteellisesti tärkeää. Tuoreen diagnoosin saanut potilas tarvitsee tukea ja tietoa sairaudestaan. Potilasta ei saisi jättää yksin, ja sen lisäksi häntä pitäisi hoitaa yksilönä. Jokainen potilas saa oman lääkärinsä ja omahoitajan, sekä heillä on mahdollisuus keskustella mm. hoitovaihtoehdoista. Nämä ovat kokemukseni mukaan potilaille tärkeitä asioita, kertoo Tom Wiklund, johtava ylilääkäri Docrates Syöpäsairaalasta.
Vaikka syöpä pelottaakin monia, noin yhdeksän kymmenestä vastaajista on tietoinen siitä, että syövästä on mahdollista myös parantua. Harvinaisten syöpäsairauksien kohdalla tietoisuus parantumisesta on vähäisempää.
- Syöpää ei tarvitse pelätä, vaikka se onkin yleinen sairaus. Lääketiede ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä todella paljon. Esimerkiksi rintasyöpäpotilaista jopa 89 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta ja eturauhassyöpäpotilaista vastaava luku on peräti 93 prosenttia. Syövän varhaisella diagnosoinnilla on merkitystä sekä hoidon valintaan että syövästä parantumiseen, Wiklund jatkaa.
Lähes kaikki kyselyyn vastaajista sanoivat ymmärtävänsä varhaisen diagnoosin merkityksen syövän hoidossa. Nopea hoitoon pääsy oli tärkeintä suurimmalle osalle vastaajista.
"Sain heinäkuussa 2015 paikallisessa sairaalassa tuomion: elinaikaa noin kolme vuotta, ei hoitoja. Otin yhteyttä Docratesiin ja pääsin lääkäriin kahden päivän sisällä. Hoidot aloitettiin heti. Sain viimeisen sytostaatit joulukuussa ja sädehoidot aloitettiin tammikuussa. Ne loppuivat 2.3. Samana päivänä lääkäri ilmoitti minulle, että seuraava kontrolli on 1.9.2016. Silloin otetaan verikoe, jossa tarkistetaan PSA -arvo ja se, jatkuvatko hoidot vai olenko niistä vapaa. Kuka tietää, miten käy. Minun on kuitenkin uskottava, että homma on hoidossa. Maksu ei ole ihan pienen auton hinta, ehkä vähän isomman, mutta luustoon levinnyt syöpä on hankala hoidettava. Olen saanut mielestäni valtaisan hyvän palvelun lääkäriltä ja hoitohenkilökunnalta. En halua nähdä heitä uudestaan, mutta ehkä sitten joskus nähdään pakosta, jos sairaus uusii. Kiitos kaikille siellä Docrateessa."kv. *Kursivoidut vastaukset ovat nostoja Iltalehden verkkolehdessä olleesta kyselystä.