maanantai 28. maaliskuuta 2016

Uutuuspalvelut haastavat pankkijätit – "nakertavat pankkien tulovirtoja"

Uutuuspalvelut haastavat pankkijätit – "nakertavat pankkien tulovirtoja"
Virolainen pankkialan vaikuttaja Indrek Neivelt povaa perinteisille pankeille vaikeita aikoja. Hän ennakoi, että markkinoille tulevat täsmäyritykset nakertavat niiden kannattavuutta. Hän itse on perustanut yhden haastajan.
Suuret pankit ja finanssitavaratalot ovat Indrek Neiveltinmukaan monimutkaisia.
– Pankeilla on liikaa tuotteita ja henkilökuntaa ja niiden toiminta on liian kallista, hän sanoo.
Neivelt työskenteli Hansapankin pääjohtajana vuosina 1999–2005, aikana, jolloin pankki yhdistyi ruotsalaisen Swedbankin kanssa. Hän siirtyi pietarilaisen Sankt Petersburg Bankin pääjohtajaksi, mutta palasi Viroon vuonna 2014.
Inderes Oy
Taloustiedot
Tulos 1000 €11121314050100150200

Tulos 1000 €
110
126
1319
14151
Y-tunnus2277600-2
KotipaikkaHelsinki
YhtiömuotoOY
Liikevaihto 10…1112131402505007501 000

Liikevaihto 1000 €
11295
12378
13541
14911
TOL-luokka
Muu liikkeenjohdon konsultointi
Kaikki yrityksen taloustiedot
– Tajusin, että murros on tulossa. Halusin olla siinä mukana ja tehdä jotain uutta eurooppalaisille markkinoille, hän kertoo.
Tekniikan kehittyminen ja lakimuutokset ovat alentaneet paitsi Neiveltin myös muiden yrittäjien kynnystä tulla finanssisektorille.
Suomessa tuli hieman yli viisi vuotta sitten voimaan EU-direktiiviin perustuva maksupalvelu- ja maksulaitoslaki, joka eriytti maksupalvelun tarjoajat omaksi toimialakseen. Nyt muutkin kuin perinteiset pankit voivat toimittaa maksuja asiakkaalta toiselle.

"Riskimme ovat pienet"

Neivelt kertoo, että pankkisektorille tungetaan monesta suunnasta. Esimerkiksi Google, Amazon ja Apple kehittävät jatkuvasti toimintojaan – myös pankkien suuntaan.
Markkinoille on tullut lukuisia pieniä, vain tiettyyn palveluun kuten vertaislainoihin, varainhoitoon tai joukkorahoitukseen keskittyviä toimijoita. Finanssivalvonnasta kerrotaan, että Suomessa toimii 329 rajan yli maksupalvelua tarjoavaa yritystä.
Yksi tällainen on Neiveltin ja virolaisen ICT-visionäärin Linnar Viikin perustama Pocopay. Se on kosketusnäyttöisellä älypuhelimella toimiva pankkisovellus.
– Emme lainaa rahaa. Riskimme ovat pienet, Neivelt kuvaa.
Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin mukaan tulokkaat ovat pankeille merkittävä uhka. Pienet yrittäjät tai järjestelmät toimivat usein tehokkaasti ja ovat käyttäjälle halvempia kuin pankit.
– Ne nakertavat pankkien tulovirtoja, hän sanoo.
Neivelt kertoo, että pari vuotta sitten kansainvälisissä pankkipiireissä moni piti häntä vähän hulluna. Nyt tilanne on toinen.
– Etenkin Britanniassa näillä markkinoilla on ruuhkaista, hän sanoo.

Pocopay houkuttelee nuoria

Pankitkin ovat kehittäneet sovelluksiaan, mutta Neiveltin mielestä ne ovat havahtuneet myöhään ja raskas organisaatio on hidastanut niitä. Yksi pulma on, että ison pankin palvelun pitäisi sopia kaikille.
Neivelt ennakoi, että Pocopayn todennäköisimmät käyttäjät ovat alle 30-vuotiaita. Siinä on hänestä etenkin nuoria viehättäviä ominaisuuksia.

Käyttäjä voi reaaliaikaisesti siirtää rahaa tililtä toiselle ja myös maasta toiseen vetämällä sormella omaa tiliä kuvaavasta pallukasta toiselle käyttäjälle ja naputtelemalla summan. Palvelussa on helppo seurata omaa rahankäyttöä ja jakaa rahaa vaikkapa kimppaostosten yhteydessä.
Rekisteröityessään käyttäjä saa henkilökohtaisen IBAN-pankkitunnuksen, tilisiirtoja helpottavan QR-koodin ja halutessaan myös etäluettavan Mastercard-maksukortin.
Sovellus maksaa 2,90 euroa kuukaudessa, mutta on ilmainen 18–26 vuotiaille.

Virolaiset valvovat Pocopaytä

Pocopayssä työskentelee noin 50 ihmistä. Palvelu on käytössä Virossa, Hollannissa ja Espanjassa. Se toimii myös Suomessa, mutta markkinointia vasta aloitellaan.
Palvelulla on Neiveltin mukaan Virosta saatu toimilupa, joka mahdollistaa toiminnan myös muualla Euroopassa.
Vastuuvalvoja Juha Eerikäinen finanssivalvonnasta kertoo, että yritys on määräysten mukaisesti tehnyt ilmoituksen myös Suomen viranomaisille.
– Pocopayllä on lupa tarjota palveluansa Suomessa. Toiminnan pääasiallinen valvoja on Viron viranomainen, hän sanoo.

Varo kurkistelijoita ollessasi mobiilipankissa

Finanssilaitosten ahdinkoa ei helpota se, että pankin ulkopuolisen palvelun käyttö voi olla yhtä turvallista kuin pankin oman mobiilipalvelun käyttö.
Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponenkorostaa, että uusilla maksamismenetelmillä tietoturva lähtee perusasioista.
– Jokaisella on oltava älypuhelimessa suojakoodi, jonka tietää vain itse. Jos kadottaa älypuhelimen tai maksukortin, käyttäjän pitää kuolettaa palvelu ja liittymä vastaavasti kuin kadonnut maksukortti, hän sanoo.
Älypuhelimet ovat kuin pieniä tietokoneita. Virusohjelmat ja palomuurit on syytä pitää ajan tasalla. Käyttäjän kannattaa Koposen mukaan muistaa pieni epäluuloisuus ja miettiä mitä ja missä klikkailee.