lauantai 19. maaliskuuta 2016

PÄÄSIÄISVIINI 
Viiniasiantuntija opastaa pääsiäisviinin valintaan.
Viini-ihmisellä, homo vinumilla, ei ole helppoa. Uudenvuodenaattona, vappuna ja juhannuksena häiritsevät niin kutsutut ulkoviinilliset seikat. Onneksi siinä välissä on pääsiäinen. Punaviini liittyy kristilliseen symboliikkaan.

Ota huomioon tämä

Jos on varaa satsata 15 euroa kunnon pulloon, pääsiäislampaalle löytyy upeita kumppaneita. Viini haetaan sen mukaan, millaista ruokaa laittaa. Tarkemmin: kuinkakypsää on karitsa.


KARE JA KYLJYS: Tämä on parhaita raaka-aineita, mitä huippupunaviineille on tarjolla. Mediumia punaisempana, maistuvaisimmillaan, lihan valkuaiset leikataan viinin parkkihapoilla. Lihatiskin kalleimmalla reunalla on käyty, joten jatkaisin saman tien Bordeaux’n Pauillaciin: 2011 Château Haut-Bages Monpelou (28,80 €/90 pistettä). Jos hinta kylmää, niin 2012 Château Timberlay (13,48 €/89 p.) tehoaa tuskaan.


YRTTINEN LAMPAANVIULU: Itseoikeutettu klassikkovalinta on itsekin yrttinen rioja:2007 Lan Gran Reserva (22,90 €, 91 p.).

Olisi sääli ylikypsentää näin arvokasta ruhonosaa. Riojan viinin tanniinit pitävät vähintään mediumista lihasta.


KYPSÄ UUNIPAISTI: Nuoskean mehevä ja murea liha ei muiden kypsien lihojen tapaan ole kovinkaan kevyttä syötävää, joten tuhti Uuden maailman viini on paikallaan. 2014 Penfolds Koonunga Hill Shiraz-Cabernet Sauvignon (13,98 €, 89 p.) ei ole niin tuhti, ettei se toimisi kaiketi lihan kuin lihan kanssa.


SAVULAMMAS: Savun aromi on perin hankala yhdistettävä tammen aromille, vaikka toisin voisi luulla. Kun kaksi karvasta yhdistyy, ne eivät muodosta harmoniaa. Siksi kannattaa unohtaa Uuden maailman tammipommit, vaniljaiset espanjalaiset ja setriset ranskalaiset. Jos viini on sitä vastoin yrttinen ja lehtimäinen, se täydentää ja toimii raikkaammin kuin kuivan puun aromi. Ilmiö korostuu Rhônen alueen viinien nokimaisuuden kanssa. Ihmeellistä sinänsä. Kokeilemaan pääsee 2014 Gabriel Meffre Chateâuneuf-du-Pape Innén (27,90 €, 90 p.) avulla.

Valitse lampaanviululle riojalainen punaviini.