lauantai 19. maaliskuuta 2016

Matti kukkarossa? 15 asiaa, joista säästät helposti

   
Matti kukkarossa? 15 asiaa, joista säästät helposti
Tuhlaaminen on helppoa, mutta ei säästäminenkään mahdottoman vaikeaa ole.
Nykymaailmassa palaa helposti rahaa, eikä houkutuksista ole pulaa. Sen seurauksena nurkkiimme kertyy kasoja tarpeetonta tavaraa ja harteillemme taakaksi saakka turhia palveluja.
Erityisen ikävää tämä on nyt, kun sekä kansantalous että ihmisten talous on tiukoilla.
AOL esittelee nyt 15 tapaa saattaa talous tasapainoon.
1. Kaapeli-tv-maksut ja muut kalliit viihdepalvelut. Monet suosikkiohjelmatkin ilmaantuvat viimeistään vuorokauden kuluttua verkkoon. Katsomalla ne sieltä, voi säästää mukavasti rahaa.
2. Pankkimaksut. Pankit keräävät sievoisia summia erilaisilla palvelumaksuilla, mutta niistä voi aina neuvotella. Samaan kategoriaan kuuluvat ulkomailla luottokortin käyttämisestä perittävät maksut. Niistä kertyy helposti muutaman prosentin lisä loppulaskuun, mutta ne on helppo välttää.
3. Lisäturvat. Kulutustavaroiden kauppiaat tyrkyttävät innokkaasti kaikenlaisia vakuutuksia ja muita lisäturvia, vaikka niitä tarvitaan hyvin harvoin. Ainoa tuote, jolle AOL suosittelee lisäturvaa, on kannettava tietokone. Muissa laitteissa lisäturva voi lopulta maksaa yhtä paljon kuin uusi laite.
4. Asuminen. Sanonta, jonka mukaan oma koti on kullankallis, pitää paikkansa, mutta jos asuntolainan lyhentäminen käy liikaa kukkaron päälle, ökykämpän voi aina vaihtaa pienempään asuntoon. Myös pankkiin kannattaa marssia hattu kourassa, usein sieltä löytyy todellinen ymmärtäjä.
5. Data. Kaiken maailman datamaksuistakin voi säästää. Vaikka monella meistä on verkkoyhteys datapaketilla, esimerkiksi puhelimella voi saada aikaiseksi suuren laskun. Tämä pätee etenkin ulkomailla.
6. Verkkokauppa. Monet verkkokaupan toimijat veloittavat lisämaksuja tavaran toimittamisesta perille. Silloin halpa pikkuostos ei olekaan enää kovin halpa. Kannattaa lukea aina ehdot tarkkaan. Kaikki kaupat eivät maksuja peri tai ne voivat olla toisilla ratkaisevasti alempia.
7. Toritaide. Markettien auloissa ja kesäisin toreilla myydään näennäisesti halpaa kuvataidetta. Siihen ei kannata sortua. Enimmäkseen se on roskaa, joka maksaa todellista arvoaan enemmän. Usein kehyksissä voi olla maalarin työn sijaan painokuva.
8. Pikaruoka. Sen lisäksi, että hampurilaiset ja muu pikaruoka vievät rahasi, ne vievät myös terveytesi. Terveellinen ruoka on yleensä myös edullista.
9. Vakuutukset. Oman tai läheisen terveyden tai hengen vakuuttaminen on houkuttelevaa, mutta tässäkään ei pidä mennä liiallisuuksiin. Vakuutusyhtiöt myyvät mielellään sellaisia lisäturvia, joilla ei käytännön elämässä tee mitään.
10. Laihtumislupaukset. Laihdutuspillereitä markkinoidaan ihmeentuojina ylipainoisille sohvaperunoille. Todennäköisesti ne ohentavat vain lompakkoa.
11. Lotto. Lottoon ja muihin rahapeleihin voi toki laittaa killingin silloin tällöin ihan vain viihteen vuoksi, mutta rikastumiskeinoina ne kannattaa unohtaa.
12. Tuliterä auto. Tuliterä auto on ihana ja juuri siinä vaara piileekin: takaraivoon jää muistijälki siitä, miltä tuntui kurvata maantielle autoliikkeen pihasta ja varsinkin siitä, miltä tuntui ajaa ensimmäisen kerran kotipihaan. Uutta autoa surkeampaa sijoitusta tuskin löytyy. Auton arvo laskee tuhansia euroja jo ensimmäisillä viikoilla. Jos autokuume iskee, kannattaa harkita vähän käytettyä tai jopa omasta autosta luopumista. Tarvittaessa auton voi vuokrata. Ja miltäpä kuulostaisi leasingauto?
13. Lehtitilaukset ja kuntosalit. Kaikkeen tällaiseen kuluu yllättävän paljon rahaa. Ellet usko, laske itse.
14. Aamuinen cafe latte. Työmatkalla mukaan napattuihin kahvimukeihin saa kulumaan vuodessa vähintään kolmenumeroisen määrän euroja, eikä nelinumeroinenkaan ole suuren työn takana. Sitä paitsi melko monella työpaikalla saa ilmaista kahvia.
15. Typerät lahjat. Ellet tunne lahjan saajaa todella hyvin, luultavasti onnistut ostamaan sellaisen tuotteen, joka ei saajaa miellytä. Samoin voi käydä myös läheisen ystävän tai perheenjäsenen kohdalla. Jos on pienikin epäilys, lahjaan ei kannata panostaa kuin kymppi, pari.