maanantai 21. maaliskuuta 2016

Näin hoidat pääsiäiskukkia

Kukkainfo
Kukkainfo
Pääsiäinen kukkii sisällä ja ulkona, maljakoissa ja ruukuissa. Kokosimme yhteen tutuimpien kukkien historiaa sekä hoito-ohjeet.

Narsissi

Keltainen narsissi on ollut pääsiäisen suosituin kukka jo vuosikymmeniä. Suomalaiset ostavat pääsiäiseksi nelisen miljoonaa leikkonarsissia ja kolmisen miljoonaa ruukkunarsissia.
Narsissien historia juontaa juurensa Egyptiin ja antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Vanhan kreikkalaisen myytin mukaan Narkissos oli kaunis nuori mies. Väitettiin, että hän pysyisi nuorena ja komeana niin kauan kuin ei näkisi peilikuvaansa. Kuvansa nähtyään hän kuolisi.
Narkissos ei löytänyt itselleen sopivaa neitoa, vaan kohteli naisia välinpitämättömästi. Tuohtuneet neidot halusivat kostaa ja pyysivät Nemesis-jumalatarta apuun. Hän sai Narkissoksen juomaan lähteestä, jonka pinnasta heijastui Narkissoksen kuva.
Nuorukainen rakastui omaan kuvaansa, mutta koska ei voinut tavoittaa sitä, kuihtui pois. Kun miehen ruumista tultiin etsimään, löytyi paikalta vain kaunis, lumoavan tuoksuinen kukka, narsissi.
Ruukkunarsissin hoito-ohjeet:
Kaupasta ostettu ruukkunarsissi kannattaa siirtää viljelyruukusta kosteutta kestävään ja vedenpitävään ruukkuun.
Jos multaa ei ole saatavilla, sen voi korvata esimerkiksi märällä sanomalehti- tai talouspaperilla.
Tärkeintä on, että kasvi pysyy paikoillaan ja kosteus varastoituu johonkin.
Ruukkunarsissi kukkii kauemmin viileässä ja hoidoksi riittää pelkkä kastelu. Narsissin pakkasensieto heikkenee, ellei se saa tarpeeksi vettä.
Keltainen tetenarsissi kestää jopa 10 asteen pakkasta.
Totuta narsissi kylmään asteittain, älä vie kukkia suoraan huoneenlämmöstä pakkaseen.
Jos on odotettavissa kovia pakkasia, narsissit kannattaa nostaa sisälle tai peittää vaikka sanomalehdillä. Lasitetulla parvekkeella narsissi säilyy hyvänä kovemmallakin pakkasella.
Narsissit voivat pakkasyön jälkeen näyttää nuukahtaneilta, mutta ne piristyvät auringossa.
Ruukkunarsissin voi istuttaa kukinnan jälkeen kukkapenkkiin, missä se viihtyy ja kukkii joka kevät vuodesta toiseen. Ruukkunarsissi viihtyy myös parvekelaatikossa.
Narsissi ei ole kovinkaan tarkka maan laadun suhteen, vaan se viihtyy hyvin tavallisessa puutarhamaassa sekä multavassa savimaassa, kunhan maa ei ole liian kostea.
Kasvupaikan pitää olla mielellään aurinkoinen tai hieman varjoisa.
Leikkonarsissien hoitovinkkejä:
Lisää maljakkoon vettä sitä mukaa, kun kukat sitä kuluttavat.
Narsissit kestävät kauniina pidempään, jos maljakon nostaa yöksi viileään.
Älä leikkaa narsissin varsia, sillä varsista erittyvä lima ei ole hyväksi muille kasveille. Jos yhdistät esimerkiksi tulppaaneja ja narsisseja samaan maljakkoon, liota narsissit ensin yön yli omassa maljakossaan.

Tulppaani

Tulppaani symboloi kevään tuloa ja monet yhdistävät tulppaaneihin myös iloisuuden, pirteyden, kauneuden ja tyylikkyyden. Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia.
Tulppaanin nimi on johdettu persian sanasta toliban, joka tarkoittaa turbaania ja viittaa kukan nupun terälehtien asentoon.
Tulppaanin alkuperä on Aasiassa, Turkissa, Iranissa, Turkestanissa ja Syyriassa.
Eurooppaan tulppaanit saapuivat Turkista 1500-luvun alkupuolella. Maailman suurin tulppaanisipuleiden tuottajamaa on Hollanti.
Tulppaanilajikkeiden kukat voivat olla kerrottuja tai yksinkertaisia.
Kerrotut tulppaanit säilyttävät maljakossa kauneutensa pitempään.
Hoitovinkkejä:
Kuljeta tulppaaneja ulkona hyvin pakattuna. Anna paketin lämmetä huoneenlämpöiseksi, ennen kuin avaat sen kokonaan. Avaa paketti tyvestä ja leikkaa varsista muutama sentti pois. Pane paketti maljakkoon kylmään veteen, ja anna lämmön tasaantua.
Tulppaanit venyvät nopeasti, jos vettä on liikaa. Riittää, kun vettä on noin viiden sentin korkeudelle.
Tulppaanit eivät kaipaa kukkavirkistettä.
Anna tulppaaneille vettä päivittäin tarpeen mukaan. Voit myös leikata kukille uuden imupinnan.
Paras paikka tulppaanimaljakolle on vedoton ja suoralta auringonvalolta suojaisa. Älä säilytä runsaasti etyleeniä erittäviä hedelmiä ja kasviksia, kuten omenoita ja tomaatteja, maljakon lähellä, sillä ne saavat tulppaanit vanhenemaan ennen aikojaan.
Tulppaanit kestävät kauniina pidempään, kun viet maljakon yöksi viileään. Vältä kuitenkin pakkasta.

Helmililja

Helmililjaa käytetään sekä leikkokukkana että puutarhakasvina, ja se on tetenarsissin ohella niitä harvoja kevätkasveja, jotka kestävät muutaman asteen yöpakkaset.
Helmililja on kotoisin Kreikasta ja Aasiasta, ja nimi Muscari armeniacum viittaa kukan myskiseen ja mausteiseen tuoksuun.
Hoitovinkkejä: Kaupasta kannattaa ostaa melko nupullisia kukkia, sillä ne kestävät jo auenneita pidempään. Kasvit voi siirtää myyntiruukusta kookkaampaan ruukkuun tai astiaan.
Mullaksi kelpaa tavallinen kukkamulta. Kasvin hoidoksi riittää säännöllinen kastelu.
Lannoitusta ei tarvita, mutta huolehdi, että multa on hyvin kosteaa.
Kosteus on tärkeää erityisesti pakkasöiden jälkeen, sillä kasvi tarvitsee lämmetessään välittömästi vettä.
Anna helmililjan tottua kylmään. Ihanteellista olisi, jos kasvit voisivat viettää pari päivää muutaman asteen lämpötilassa. Näin ne kestävät paremmin pienet yöpakkaset.
Lasitettu parveke on ihanteellinen paikka helmililjoille, aivan kuten tetenarsisseillekin. Lasitus suojaa yön kylmimmiltä hetkiltä, ja päivien runsas valo hellii kasveja.
Helmililjan kukinta kestää viikosta kahteen. Tämän jälkeen ne kannattaa istuttaa ulos, kunhan maa on sulanut. Kasvista saattaa saada pysyvän, monivuotisen seuralaisen pihaan tai puutarhaan.
Menestyvä helmililja lisääntyy vauhdikkaasti omista sipuleistaan. Kasvin lehdet saattavat pysyä vehreän vihreinä pitkälle kesään.

Hyasintti

Hyasinttia käytetään sekä leikko- että ruukkukasvina. Viime vuosina sitä on alettu käyttää joulun lisäksi myös kevät- ja pääsiäiskukkana.
Hyasintti on kotoisin Turkista ja Syyriasta. Sen nimi Hyacinthus orientalis on johdettu kreikkalaisen mytologian Hyacinthos-nuorukaisesta, orientalis puolestaan tarkoittaa idästä kotoisin olevaa.
Hoitovinkkejä: Kastele hyasinttia varovasti, jotta varsi ei veny liian pitkäksi.
Hyasintti kukkii pidempään, jos se siirretään yöksi viileään paikkaan.
Pitkäksi venähtänyttä vartta voi tukea kepillä, jonka voi huoletta tuikata suoraan sipulista läpi.
Pitkät hyasintit voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi. Leikkaa mahdollisimman läheltä sipuleita ja asettele kukat niukkaan, kylmään veteen.
Lähteet: Kauniisti kotimainen, www.kukkainfo.fi