perjantai 15. huhtikuuta 2016

10 vinkkiä vanhan mökin ostajalle

Maanantai 6.4.2015 klo 07.34
 
  
Oletko ostamassa vanhaa mökkiä? Perinnemestari Hannu Rinne kertoo, mitä asioita ostajan kannattaa tarkistaa.

(MOSTPHOTOS)
Hannu Rinteen mukaan vanhan rakennuksen ostaminen on jännitysnäytelmä. On varmaa, että jokaisessa talossa on jokin yllätys, mutta yhtä varmaa on sekin, että kaiken voi korjata.
- Mitä vähemmän taloa on korjattu muovilla ja lastulevyllä sitä parempi ostos se on, Rinne toteaa uutuuskirjassaan Perinnemestarin kesämökki, Kunnostaminen kesä- ja talvikäyttöön (Wsoy 2015).
- Kunnostamista ei tarvitse pelätä, mutta taitava ostaja tinkii remonttirahat kauppahinnasta.
Rinne muistuttaa, että muutokset on mahdollista tehdä vanhaa taloa kunnioittaen, mutta suunnittelu ja toteutus on tehtävä oikealla asenteella, jottei rakennuksen henki katoa remontin myötä.
Tarkista nämä asiat
1. Perustukset ja alapohja. Jos maa-aines talon alla on kuivaa hiekkaa, tilanne on oikein hyvä. Jos nilkat uppoavat märkään liejuun, runkokin voi olla laho ja työlistalla sadevesi- ja salaojajärjestelmän rakentaminen. Talon alla kontatessa on tutkittava lampun kanssa alimmat hirret ja alapohjan rakenne eli puukko kouraa ja luja isku puuhun. Kavalimmat home- ja lahovauriot muhivat ryömintätilassa ja alapohjassa.
2. Runko. Talon julkisivulaudoitus ei kerro välttämättä mitään itse rungosta: hilseilevän ja osittain lahonneen laudoituksen alla voi olla kuivaa hirttä tai moitteeton kakkosnelosrunko. Mutta myös päinvastoin: vasta uusitun ja maalatun julkisivun takana voi olla huono runko. Yleisimmät rungon lahokohdat ovat heti kivijalan päällä, ikkunoiden alla ja kulmissa.
3. Ulkomaali. Jos pinnassa on hengittämätön maali, se voi pahimmillaan johtaa laudoituksen homehtumiseen ja lahoamiseen. Seuraavalla maalauskerralla on varauduttava julkisivun skrapaamiseen puupinnalle asti.
4. Vintti. Jos vintille ei ole rakennettu huoneita, vesikaton kunto on helppo tarkistaa. Vinttihuoneet ovat riski, koska ne estävät välipohjan eristeiden luonnollisen kuivumisen.
5. Vesikatto. Katon kunnon saa tarkistettua parhaiten, kun on sateella vintillä ja tutkii joka nurkan taskulampun avulla. Tarkista katolla, että nuohoojaa varten on kunnolliset tikkaat ja kulkusillat. Tarkista myös, että läpiviennit ovat kunnossa: putkien ja piipun kaulukset paikoillaan ja tiiviisti kiinni alustassa.

(MOSTPHOTOS)
6. Peremmälle. Astu sisään taloon ja nuuhkaise. nenä tottuu nopeasti hajuihin, joten kolme ensimmäistä sisäänhengitystä ovat tärkeimmät. Jos haisee homeelta, sitä varmasti myös on. Jos ei haise, hometta voi silti olla jossain muovin alla kätkössä. Kiinnitä huomio rakenteiden kuntoon, sisäkattoon ja lattioihin. Onko haltex-levyjen alla sata vuotta vanhat kattomaalaukset vai hometta?
7. Märkätilat. 1960-80 -luvuilla tehty sisävessa ja sauna ovat takuuvarmat remonttikohteet. Silloin seinärakenteena käytettiin lastulevyä, joka päällystettiin muotimatolla. Tarkista onko tontilla jäljellä rakennusoikeutta, jotta voisi tehdä lisäosan tai erillisen rakennuksen saunaosastoa varten.
8. Kellari. Tarkista, ovatko puiset hyllyt kunnossa? Onko lattialla muovikassain alla tumma läiskä, joka kielii kosteudesta?
9. Talotekniikka. Tuleeko vesi omasta kaivosta, onko vesi kirkasta ja mautonta? Onko talossa oma likakaivo? Täyttääkö se nykyvaatimukset? Onko vanha sähköistys riittävä? Onko huoneissa poisto- ja korvausilmaventtiilit? Riittäkö alkuperäinen lämmitysjärjestelmä, joka on saattanut olla avotakka.
10. Hirvittääkö? Monet menneiden vuosikymmenten korjauksista on tehty nykyisten tietojen mukaan rakennusteknisesti väärin ja esteettisesti tökerösti. Ihanaa taloa ei silti tarvitse hylätä, että siinä on vikoja, sillä kaiken voi korjata.