perjantai 15. huhtikuuta 2016

"Kimppamökki on ollut hyvä ratkaisu"

Torstai 26.3.2015 klo 09.47
 
  
Vuoden mökkiläiseksi valitulla Aarne Lummaalla on ollut 45 vuotta kimppamökki Muoniossa, missä hän sparraa myös paikallisia yrittäjiä.
- Muoniossa parasta on mahtava luonto ja rauha, sanoo kevätauringosta mökkirannassa nauttiva Aarne Lummaa.
- Muoniossa parasta on mahtava luonto ja rauha, sanoo kevätauringosta mökkirannassa nauttiva Aarne Lummaa.
Työuransa liikkeenjohdollisissa tehtävissä tehnyt helsinkiläinen insinööri ja ekonomi Aarne Lummaa opiskeli 60-luvulla Kauppakorkeakoulussa. Hän innostui hankkimaan viiden opiskelukaverinsa kanssa kimppamökin Muoniosta Jerisjärven rannalta, Kutunivan kylästä.
Kämppä maksoi vuonna 1971 30 000 markkaa, josta jokaisen osuudeksi tuli 5 000 markkaa.
- Tuo Kutukämpäksi ristitty mökki on vuonna 1938 rakennettu hirsikämppä, johon teimme 80-luvulla yhden huoneen lisää. Kuusi vuotta sitten teimme kämppään jatko-osan, vedimme vesijohdon ja laitoimme suihkun ja vessan, 76-vuotias Lummaa kertoo.
- Pienet remontit ovat olleet tarpeen, sillä väkimäärä on vuosien mittaan lisääntynyt. Meitä on enää viisi osakasta, mutta mökkiä käyttävät nykyään myös jokaisen perheen lapset ja lastenlapset.
Riitaa ei ole ollut
Lummaa nauraa, että mökille on Helsingistä pitkä matka. Autolla se kestää kaksitoista tuntia.
- Nykyään turvaudun autojunaan, joka menee Kolariin tai Rovaniemelle. Kolarista on mökille tunnin ajomatka ja Rovaniemeltä parin.
Koska mökki on kimppamökki, heti alussa tehtiin selvät pelisäännöt käytöstä ja kustannusten jakamisesta.
- Kimppamökki on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Riitaa ei ole tullut. Välillä mökillä yhtä aikaa on ollut kaksi perhekuntaa ja välillä kolmekin, mutta hyvin olemme pärjänneet.
Aarne Lummaa käy mökillä kolme neljä kertaa vuodessa. Kesällä on mukava kalastaa, syksyllä nauttia tunturimaisemissa ruskasta, joulun aikaan rauhasta ja pääsiäisen aikaan hiihtämisestä.
Ihmiset ajan herroja
Lummaa mielestä parasta Muonion mökkimaisemissa on luonto ja rauha.
- Kun työvuosinani kiireisenä toimitusjohtajana riensin mökille ja menin lähikauppaan, jossa edellinen asiakas teki kauppiaan kanssa ostoksia kaikessa rauhassa, hermostuksissani miltei purin kynsiäni. Sitten tajusin, että eihän minulla ole mihinkään kiire, sillä olen lomalla.
- Kun meitä etelän ihmisiä painaa kiire, Lapissa ihmiset ovat ajan herroja. Ihmiset siellä ovat ahkeria, ja työt tehdään, kun niiden aika on, mutta turha hötkyily on poissa. Se viehättää.
Lummaa nauttii myös siitä, että on voinut tutustua paikallisiin ihmisiin.
Sparraa yrittäjiä
Muoniosta ei ole tullut Lummaalle ainoastaan lomailupaikka, vaan yrityskummina hän on innostunut myös auttamaan paikallisia yrittäjiä.
Tämä oli tärkeä peruste Työ- ja elinkeinoministeriön Saaristoasiain neuvottelukunnan ja Suomen Messujen Vuoden mökkiläinen -tittelille. Perustelujen mukaan liike-elämän moninaisissa vaativissa tehtävissä saatu kokemus yritystoiminnan kehittämisestä on hyödyttänyt Muoniota ja koko seutukuntaa.
- Minulle ei ole niin tärkeää, ovatko kukkapenkit mökillä hyvin. Sen sijaan olen ollut jo viisitoista vuotta aktiivinen yrityskummitoiminnassa ja mielelläni jaan tietämystäni. Tämä on minulle ikään kuin harrastus.
2 300 asukkaan Muoniossa on 180 yritystä, ja matkailu on tärkeä elinkeino.
- On ollut mukavaa olla paikallisten yrittäjien kanssa kanssakäymisessä. He ovat kysyneet mielipidettäni, ja yhdessä olemme pohtineet ratkaisuja.
Aarne Lummaa nauttii kalastamisesta mökkimaisemissa Muoniossa ja välillä piipahdetaan Jäämerelläkin. Tässä saaliinsa turskaa.
Aarne Lummaa nauttii kalastamisesta mökkimaisemissa Muoniossa ja välillä piipahdetaan Jäämerelläkin. Tässä saaliinsa turskaa.
Muonion kimppamökki hankittiin 45 vuotta sitten.
Muonion kimppamökki hankittiin 45 vuotta sitten.
Nuotanveto kokoaa yhteen mökkiläisiä ja paikallisia.
Nuotanveto kokoaa yhteen mökkiläisiä ja paikallisia.