maanantai 18. huhtikuuta 2016

Bikinit, raidat ja sortsit kuuluvat kaikille! Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera Korhonen näyttää mallia.
Naisten vaatevalinnoista riittää muilla aina mielipiteitä. Ja sitten niitä vasta piisaakin, jos nainen on iso.
Yhdysvaltalaisopiskelija Sara Petty herätti maaliskuussa nettikansan huomion jakamalla Twitterissä kuvia itsestään sortseissa, napapaidassa, bikineissä ja legginseissä. Kuvien viereen hän kokosi twiittejä, joissa sanottiin, ettei yli 90-kiloinen voisi pukeutua niin.
Sara kannustaa Twitterissä naisia pukeutumaan juuri niin kuin he haluavat.
Osaa trendivaatteista ei valmisteta isokokoisina. Niin valmistajat viestivät, että ne kuuluvat vain hoikkien päälle.
Olet varmaan myös kuullut, että pyöreän naisen tulisi pukeutua tummiin vaatteisiin, välttää tiukkoja vaatteita, avaria kaula-aukkoja tai vaakaraitoja ja niin edelleen. Höpö höpö!
Useiden pukeutumissääntöjen pointti on häivyttää kehon muotoja. Mutta miksei isokokoinenkin voisi korostaa niitä, jos niin haluaa?
”On mahtavaa, että on erinäköisiä ja -kokoisia bloggaajia.”
Mashable kirjoittaa pukeutumismyyteistä, jotka kannattaa ehdottomasti rikkoa. Uusi sääntö on simppeli: pukeudu, miten haluat – ja kuten Instagramissa ja blogeissa voi nähdä – näytä hiton hyvältä.
Täydensimme mainiota listaa Me Naisten bloggaajan Veera Korhosen vinkeillä. Veeran suositussa Tyyliä metsästämässä -blogissa on mahtavia pukeutumisideoita isokokoisille.
– Eiväthän vaatemerkkien plusmallit oikeasti ole kovin pluskokoisia, joten on mahtavaa, että on erinäköisiä ja -kokoisia bloggaajia, joilta saa inspiraatiota, Veera sanoi Me Naisille syksyllä.

1. KÄSIVARRET ESIIN!

Kuva: Jonna Lindqvist
Kuva: Jonna Lindqvist
Hihattomat asut eivät ole vain niitä varten, joilla on Michelle Obaman käsivarret. Veera Korhosen juhlamekko paljastaa käsivarret, olkapäät ja selän.

2. SEURAA TRENDEJÄ NIIN PALJON KUIN HUVITTAA!

Intian Elle-lehti herätti helmikuussa huomiota muotijutullaan, jossa oli malleina pluskokoisia naisia. Yksi heistä, meikkitaiteilija Kritika Gill, lumoaa tässä kuvassa tiukassa haalarissa.

3. VÄRIÄ YLLE!

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen
Miksi ihmeessä pluskokoisen pitäisi hikoilla koko kesä mustissa kaavuissa?

4. NAPA NÄKYVIIN!

Minimittaisen crop top -paidan voi todellakin pukea, vaikka ei omistaisi pyykkilautavatsaa. Tässä mallia näyttää tyylibloggaaja Gabi Gregg, joka tunnetaan myöspluskokoisille tarkoitettujen fatkini-bikiniensuunnittelijana.

5. PINKEÄÄ PÄÄLLE!

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen
Vartaloa myötäilevä asu on oikein jees.

6. REIDET PALJAIKSI!

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen
Sortsit tai minihame ovat joka naisen oikeus ympäri vuoden!

7. KUOSIT KUNNIAAN!

Kuva: Jonna Lindqvist
Kuva: Jonna Lindqvist
Ihanat kuosit ovat... niin, ihania.

8. BIKINIT, EIVÄT UHKA VAAN MAHDOLLISUUS

Kuva: Jonna Lindqvist
Kuva: Jonna Lindqvist
Bikinien käyttäminen ei vaadi litteää vatsaa. Hashtagilla#fatkini jaetut Instagram-kuvatkin todistavat, että bikinit näyttävät upeilta kaikenkokoisilla.
Kuten suositussa meemissä todetaan: jos haluat bikinivartalon, pue bikinit päälle. Jokainen on rantakunnossa.

9. VAAKARAITA EI OLE VIHOLLINEN

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen
– Se ainainen ”vaakaraidat leventää” on ihan pöljä mantra. Raitoja on eri levyisiä, joten passeli löytyy kyllä kaikille. Itse suosin melko kapeaa raitaa ja käytänkin paljon raitapaitoja, Veera sanoo.

10. LÄPINÄKYVÄÄ, MIKÄS SE TYYLIKKÄÄMPÄÄ!

Kuva: Veera Korhonen
Kuva: Veera Korhonen
Veera vinkkaa, että läpikuultava kangas on hyvä vaihtoehto keventää asua, jos paljas pinta tuntuu liialliselta.

Näillä kuntoilun resepteillä voit hyvin eri ikävaiheissa, eläkkeelle jäätyäsi ja vanhuusvuosina. Ja muista ennen kaikkea se, että liikunnan voi aina aloittaa uudelleen – vaikka ei olisikaan harrastanut sitä vuosiin.

60-vuotiaana

Lihaskuntoa, kestävyyttä, ketteryyttä

Asiointiliikunnan lisäksi liiku säännöllisesti useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2 t 30 min reippaasti tai 1 t 15 min rasittavasti niin, että tulee lämmin ja hengästyt hieman.
Kehitä lisäksi lihasvoimaa, tasapainoa ja pidä yllä notkeutta ainakin kaksi liikuntakertaa viikossa. Monet jumpat harjoittavat samanaikaisesti lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta.
Kiinnitä huomio erityisesti jalkojen, pakaroiden ja alaselän lihasvoimaharjoitteluun ja ryhtiin.
Ota hartioiden ja yläselän jumppaan sekä lihasvoimaa lisääviä harjoituksia että venyttelyä ja pidä olka- ja lonkkanivelten liikeradat kunnossa.

Miehillä riittää lihasta

Yli 60-vuotiaiden miesten lihaskunto on vielä hyvä miessukupuolihormonin eli testosteronin vaikutuksesta. Sen sijaan sykettä nostavaa liikuntaa tulisi lisätä.
Päivittäisen vähintään puolen tunnin kävelyn lisäksi liiku viikoittain rasittavasti yhteensä 1t 30 min. Kehitä lisäksi tasapainoa ja pidä yllä nivelten notkeutta ainakin kaksi liikuntakertaa viikossa.
Lihasvoimaharjoittelussa kiinnitä huomio oikeaan suoritustekniikkaan ja oikeisiin, turvallisiin liikeratoihin, jotta nivelet ja kudokset kestävät.

70-vuotiaana

Päivittäinen liikunta pääasia

Liikunnan voi aloittaa seitsemänkymppisenäkin, mutta aloittelijan ei kannata haukata liian suurta palaa. Kävely on syytä pitää ohjelmassa, mutta esimerkiksi lihaskuntoa voi harjoitella aluksi kerran viikossa.
Tottunut 70+-liikkuja voi monipuolistaa ohjelmaansa esimerkiksi kuntosaliliikunnalla, joogalla, pilateksella tai kotivoimistelulla niin että liikuntakertoja kertyy 2-3 viikossa.
Kuntien liikuntatoimet järjestävät erityisryhmien liikuntaa niille, joilla on vaivoja ja sairauksia. Potilasjärjestöt kuten diabetes-, reuma-, nivel-, sydän- ja monet muut -yhdistykset tarjoavat jäsenilleen ohjattua jumppaa.
Kävelysauvat keventävät polvien ja lonkkien rasitusta, jos on paino- tai nivelongelmia.

Naisten liikuttava päivittäin

Sama liikunta-annostelu kuin 60-vuotiaille, kuitenkin omien voimien mukaan. Pääasia, että liikunta on päivittäistä.
Lihasvoimasta huolehtiminen on entistä tärkeämpää. Voima lähtee lihaksista nopeasti, ellei lihaksia käytä ja tulee pitkiä liikkumattomuuden jaksoja esimerkiksi sairauden takia.
Harjoita edelleen myös nopeutta ja ketteryyttä. Tanssi, liiku luonnossa, vesijumppaa, pelaa pallopeliä samantasoisten kanssa.
Koska testosteronin vaikutus hiipuu, lihaskuntoharjoittelua tulisi tehdä 2-3 kertaa viikossa. Muuten käy sama liikunta-annostelu kuin 60+-vuotiaana, kuitenkin omien voimien mukaan. 

80-vuotiaana

Turvallisuutta ja tasapainoa

Yli 80-vuotiaana liikkumista tulee ajatella entistä enemmän turvallisuuden kannalta.
Sauvakävelyssä sauvat auttavat pitämään tasapainon. Kuntopyörä on turvallinen väline, jos pyörällä ajaminen tuntuu jo huteralta.
Rollaattorilla kävellessä voi nostella jalkoja ja kyykistellä turvallisesti. Samoin keinutuolissa voi tehostaa keinuntaliikettä ja taivutella. Hyväkuntoinen voi käyttää kotivoimistelussa tehostamaan pieniä käsipainoja ja keppiä.
Tärkeintä on, että lähtee liikkeelle: käy kirjastossa ja tapaa ystäviä kodin ulkopuolellakin.
Myös arkinen aktiivisuus virkistää: ruoanlaitto ja pieni siivoilu.
Suhteet ystäviin ja läheisiin ovat entistä arvokkaampia. Mennään torille, kauppahalliin, puistoon yhdessä! Niin masennus ja voimattomuus pysyvät loitolla.

Katso oikeat lajit tästä

Kestävyyttä kehittävät

  • kävely
  • sauvakävely
  • pyöräily
  • kuntopyöräily
  • kaikki vesiliikunta
  • hiihto

Lihaksia voimistavat

  • kuntosali
  • kuntopiiri
  • vesivoimistelu
  • kotivoimistelu

Niveliä notkistavat

  • vesijumppa
  • jooga
  • venyttely

Tasapainoa kehittävät

  • tanssi
  • pallopelit
  • luonnossa liikkuminen
  • tasapainoharjoittelu
  • keilailu
8