torstai 28. huhtikuuta 2016

Maailman harvinaisin passi on vain kolmella

Keskiviikko 20.4.2016 klo 14.55
Tämän passin kantaja ei ihan helpolla tule vastaan!
Maltan ritarikunnan suurmestari Matthew Festing (oikealla) on yksi harvinaisen passin omistajista. Tässä hän tapaa paavin.
Maltan ritarikunnan suurmestari Matthew Festing (oikealla) on yksi harvinaisen passin omistajista. Tässä hän tapaa paavin. (AOP)
Condé Nast Traveler -sivuston mukaan maailman harvinaisimman passin myöntää Maltan ritarikunta. Sitä kantaa vain kolme ihmistä maailmassa: ritarikunnan suurmestari sekä kaksi muuta ylintä johtajaa. Suurmestarin titteli on elinikäinen. Näiden kolmen tavallisen passin lisäksi ritarikunta myöntää diplomaattipasseja, joita on noin neljälläsadalla.
Maltan ritarikunta on valtion kaltainen toimija, jolla ei kuitenkaan ole omaa varsinaista aluetta. Vaikka nimessa mainitaankin malta, on ritarikunnan päämaja itse asiassa Roomassa. Passien lisäksi ritarikunnalla on omat autojen rekisterikilvet sekä postimerkit.
Maltan ritarikunta on YK:n tarkkailijajäsen, ja sillä on diplomaattisuhteet yli sadan valtion kanssa. Suomi ja muut Pohjoismaat puuttuvat listalta, koska ne eivät ole tunnustaneet ritarikuntaa. Ritarikunnan passikin tunnustetaan vain kahdessatoista 26:sta Schengen-maasta.
Katolinen ritarikunta tunnetaan tällä hetkellä ennen kaikkea hyväntekeväisyysjärjestönä, joka ylläpitää sairaalatoimintaa eri puolilla maailmaa sekä tarjoaa humanitaarista apua.

MARIANNE ZITTING