sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Vackra vattenfallen som får dig att tappa andan

Få av naturens underverk är vackrare än vattenfall.
Här är världens 15 vackraste vattenfall - från Kalifornien till Nya Zeeland.
http://www.expressen.se/allt-om-resor/vackra-vattenfallen-som-far-dig-att-tappa-andan/
ANNONS

1. Victoriafallen, Zimbabwe

Fallen ligger på södra stranden av Zambezifloden och räknas som några av Afrikas allra största sevärdheter. Enligt sajten victoriafallstourism.org är det enda vattenfallet i världen som är över en kilometer brett och mer än hundra meter högt. Det räknas som världens största vattenfall."

2. Gullfoss, Island

Gullfoss är ett vattenfall som ligger i floden Hvita på södra Island. Namnet betyder Guldfallet. Vattnet faller i två omgångar (först 11 meter, sedan 21 meter) ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång. Om solen skiner har du chans att få se en makalös regnbåge.

3. Iguazufallen, Brasilien/Argentina

Fall i Iguazufloden mellan Brasilien och Argentina består av 160 till 260 fall av olika storlek.
Vattenfallen uppstod för 200 000 år sedan. Idag bildar de en naturlig gräns mellan länderna Argentina, Brasilien och Paraguay. Det högsta fallet är det hästskoformade Djävulsgapet med en fallhöjd på 80 meter. De kraftfulla fallen skapar ett dis där solstrålar bildar fantastiska regnbågar.

4. Fairyfallen, Nya Zeeland

Fairyfallen ligger i naturparken Waitakere Ranges öster om Auckland på Nya Zeelands nordö. De består av flera små övre fall och ett par stora nedre. Här kan du simma om du vill och sedan utforska den subtropiska regnskog som omger fallen.

5. Yosemitefallen, Kalifornien, USA

Fallen i den berömda nationalparken är USA:s största och består av fall i tre etapper om tillsammans 804 meter. Om du tar dig upp på toppen får du fantastisk utsikt.

6. Torc Waterfall, Irland

Vattenfall nedanför berget Torc nära Killarney på sydvästra Irland. Fallen är den största sevärdheten på en två mil lång vandringsled som ligger här. Har du tur siktar du några av de många hjortar som lever här. Från bergets topp har du milsvid utsikt över vackra irländska sjöar och landskap.

7. Niagarafallen, USA/Kanada

En grupp vattenfall i Niagarafloden i östra Nordamerika på gränsen mellan USA och Kanada. Består i huvudsak av tre delar: amerikanska fallen och Hästskofallen är de största, med en bredd på 325 respektive 920 meter, medan Brudslöjefallen är betydligt mindre. Hästskofallen ligger till två tredjedelar i Kanada och till en tredjedel i USA. De andra två fallen ligger i USA. Med en fallhöjd på cirka 54 meter tillhör de inte världens högsta vattenfall, men de är breda och har en extremt hög vattengenomströmning. Hit kommer miljoner turister under sommaren.

8. Plitvicefallen, Kroatien

Plitvicefallen är en serie fall orsakade av 16 olika kolliderande små sjöar. Den ligger i en nationalpark på vägen mellan Kroatiens huvudstad Zagreb och kuststaden Zadar. Parken består av sjöar, skogar, grottor och vattenfall. Klungan av sjöar är sammanlänkade och tack vare broar och gångvägar går det att komma riktigt nära vattenfallen. Det går två båtlinjer inom nationalparken, samt även ett litet tåg som ger dig bäst vyer. Missa inte grottorna och de gigantiska klippblock som skjuter ut som tak.

9. Multnomahfallen, Oregon, USA

Med sina 189 meter är detta USA:s näst högsta vattenfall och det populäraste naturutflyktsmålet i nordvästra USA med över två miljoner besökare om året. Fallen, som är som ståtligast på våren, är uppdelade i en övre och en nedre sektion och får sitt vatten från en underjordisk källa i berget Larch Mountain.
Foto: Yuriy Brykaylo / YURIY BRYKAYLO COPYRIGHTED

10. Langfossen, Norge

Norges finaste vattenfall ligger i Etne kommun i Hordaland fylke i sydvästra Norge och har ett fall på 612 meter. Europaväg 134 korsar vattenfallet vid dess utlopp i Åkrafjorden. 1980 antogs en bevarandeplan för vattenfallet som skulle bevare fallet till dess ursprungliga skick.
World Waterfall Database har utsett Langfossen till världens tionde vackraste vattenfall.

11. Nohkalikaifallen, Indien

Fallet är med sina 340 meter Indiens största tvärt stupande vattenfall och ligger i ett av jordens allra fuktigaste områden. Den fylls på av regnvatten som samlas på platån högst upp och som bildar en damm med ovanligt, grönfärgat vatten nedanför fallet (på vinter är vattnet blått). Här kan man tälta, bada och ägna sig åt fågelskådning. fallet ligger nära Bangladesh i nordöstligaste Indien.
12. McWayfallen, Kalifornien, USA
Fallen är en av Kaliforniens mest majestätiska sevärdheter och ligger i parken Julia Pfeiffer Burns State Park i vackra naturområdet Big Sur mitt på Kaliforniens Stillahavskust. Fallen syns när man kör förbi med bil på berömda Highway 1.

13. Kiltklippan och vattenfallet Mealt, Skottland

På ön Isle of Skye i Hebriderna ligger denna märkliga skapelse. 90 meter höga klippan Kilt Rock liknar som namnet antyder en randig skotsk kilt. Från klippan forsar vattenfallet Mealt som får sitt vatten från närliggande sjön Mealt Loch. När det råder hård vind hör man en vacker men också lite skrämmande ton ljuda genom luften - den uppstår när vinden blåser genom stängslet runt klippans utsiktsplats.

14. Kaieteurfallet, Guyana

Fallet, som är ett av världens högsta, ligger i Amazonasskogen i en nationalpark i centrala Guyana. Det högsta obrutna fallet är om 226 meter. Sedan tillkommer en serie av mindre fall som ökar fallhöjden till 251 meter om dessa räknas med.
Fallet är cirka fem gånger högre än Niagarafallen och mer än dubbelt så högt som Victoriafallen. Fallet som har en hög höjd kombinerat med ett högt flöde betraktas som ett av världens mest kraftfulla fall

15. Havasufallen, Grand Canyon, USA

Fallet med sitt blågröna vatten ligger lite undangömt i nationalparken Grand Canyon i Arizona. Att ta sig dit är ett populärt äventyr bland vandringsentusiaster (gångsträckan är på cirka femton kilometer). Folk ur indianstammen havasupai lever fortfarande kvar i en by nära fallet.

Källa: Active times

LÄS OCKSÅ: