perjantai 15. huhtikuuta 2016

Hiiristä mökkiin kymmenien tuhansien eurojen tuhot

Maanantai 14.9.2015 klo 13.58
 
  
Juuri nyt on aika virittää hiiribaarit ja loukut, sillä vapaasti mellastavat hiiret voivat aiheuttaa suuria taloudellisia menetyksiä ja sairauksia.

(MOSTPHOTOS)
Kun hiiri syö muoviseen vesijohtoon reiän, vesivahingon aiheuttama korjauslasku voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.
Hiiret voivat nakertaa rikki myös sähköjohtoja. Seinään upotetun johdon rikkinäisen kohdan löytämiseksi voidaan joutua hajottamaan seinäpintaa pitkältikin.
Asiakaspäällikkö Petri Metsälä Anticimex Oy:stä kertoo nähneensä useissa taloissa hiirien nakertamia sähköjohtoja.
- Huonolla tuurilla hiiren syömästä sähköjohdosta voi saada alkunsa tulipalo, Metsälä varoittaa.
Hiiret kaivavat usein talon seinien eristeitä. Tällaisten vaurioiden vuoksi talo voi vuotaa huomattavati lämpöä ulospäin.
Pienemmätkin vahingot harmittavat.
- Kyllä sitäkin on nähty, että mökillä sohvatyynyä nostettaessa sohvasta kurkistavat hiiri ja sen poikaset, kertoo Tuholaistorjunta Täystuhon yrittäjäManu Backman.
Kynän mentävä reikä
Juuri nyt kun pelloilla jyrisevät puimurit, korsien seasta häädetyt hiiret etsivät uusia talvivarastopaikkoja. Hiirten into pyrkiä asuinrakennuksiin kasvaa vielä silloin, kun sää kylmenee
Mökillä hiirien mellastusintoa hillitsee jo se, että ruokatarvikkeita ei jätetä sellaisiin kaappeihin tai sellaisten tasojen päälle, joille hiiren on helppo päästä. Hiiret ovat virtuoosisia kiipeilijöitä, ja ne tunkevat itsensä pienistäkin rei´istä.
- Hiiri pääsee liikkumaan reiästä, johon mahtuu lyijykynä, Backman muistuttaa.
Hiiri voi päästä keittiön yläkaappiin myös yläkautta, jos se saa tungettua itsensä seinärakenteisiin ja sitä kautta yläilmoihin.
Backmanin mukaan hiirien hävittämisessä toimivat edelleen vanhat tunnetut keinot eli loukut ja myrkyt.
- Yhä enemmän halutaan käyttää loukkuja, joissa hiiri säilyy hengissä, Backman sanoo.
- Jos tällaista loukkua käyttää, hiirtä ei kannata päästää ulos aivan oman kodin tai mökin rappusilla, josta hiiri kyllä tulee nopeasti takaisin sisälle. Hiiri kannattaa viedä mahdollisimman kauas, hän neuvoo.
Papanoista myyräkuume
Hiirten papanoita voi olla mökin lattialla, vaikka itse hiirtä ei näy missään. Hiirten jätöksissä voi olla ikävää myyräkuumetta aiheuttavia viruksia.
Backman neuvookin varovaisuuteen papanoiden siivouksessa.
- Papanat kannattaa poimia hanskat kädessä, kevyt hengityssuoja kasvojen edessä.
Lattiaharja ja rikkalapio kannattaa pestä huolellisesti papanoiden siivouksen jälkeen. Jos papanat on imuroitu pois, pölypussi kannattaa viedä saman tien roskiin. Lattia on hyvä varmuuden vuoksi sipaista papanoiden kohdalta vielä desinfiontiaineella.
Kuolleeseen hiiret tai rottaan ei pidä tarttua koskaan paljaalla kädellä. Kätevä keino on vetää käden päälle ehjä muovipussi, napata sillä kiinni kuolleeseen jyrsijään, kiepauttaa pussi eläimen päälle ja viedä pussi sisältöineen roskiin.
Hitaasti tappava myrkky
Hiirien ja rottien myrkyttämisessä nykyisin yleisin myrkky on difenamakumi, jonka Backmanin mukaan voi tunnistaa sinisestä väristä.
- Vaikka difenakumi tappaa hiiren ja rotan, siitä ei ole samanlaista vaaraa esimerkiksi koirille, kissoille tai ihmisille, Backman sanoo.
Difenakumi on verta ohentava aine. Sitä syötyään hiiri tai jyrsijä kuolee, koska se sen verisuonet alkavat ikäänkuin vuotaa sisäänpäin. Eläin on kuitenkin yleensä hakeutunut tuossa vaiheessa jo ulkotiloihin, koska se etsii juotavaa.
- Eläimelle difenakumimyrkytys on epämiellyttävä tapa kuolla. Prosessi kestää kahdesta neljään päivää.
Hitaasti vaikuttavan myrkyn idea on siinä, että näin erityisesti rotan lajitoverit eivät saa selkeää viestiä siitä, mikä oli se syöty aine, joka koitui lajitoverin kohtaloksi. Rottaporukkakaan ei muista, että kyseessä saattoivat olla siniset murut muutama päivä sitten.
- Rottahan on niin viisas, että uuden ruuan äärellä laumasta ruokaa maistaa ensin vain yksi ja muut tarkkailevat. Jos ensimmäistä syöjää ei ruoka haittaa, myös muut tulevat apajalle, Backman kertoo.