perjantai 15. huhtikuuta 2016

Ihosyövän kolme eri tyyppiä - opettele hälytysmerkit

Perjantai 15.4.2016 klo 08.38
 
  
Osaatko sinä nähdä ihollasi hälytysmerkkejä?

Kevätauringon myötä hihat lyhenevät ja vaatteet vähenevät. Oman kehon luomiakin tulee helposti tutkailtua sillä silmällä, että onko niissä jotain muutoksia. Tarkkaavaisuus on suositeltavaa. Iholla havaittavissa oleviin muutoksiin ja luomissa tapahtuneisiin muutoksiin kannattaa reagoida. Myös iholle ilmaantuvia uusia luomia kannattaa tarkkailla, vaikka uusi luomi ei yleensä olekaan yhtä kuin ihosyöpä.
Syöpäjärjestöjen mukaan esimerkiksi yleisimpään eli tyvisolusyöpään sairastuu vuosittain noin 8500 suomalaista. Todellinen luku voi olla huomattavasti isompi, koska kaikki ihon tyvisolusyövät eivät päädy tilastoihin. Okasolusyöpä todetaan vuosittain noin 1500 ja pahamaineisin eli melanooma noin 1400 suomalaisella.
Osaisitko sinä tunnistaa seuraavista syövistä aiheutuvat muutokset ihollasi?
1. Melanooma
Valtaosa melanoomista eli tummasolusyövistä näkyy iholla. Noin joka kolmas melanooma syntyy olemassa olevaan luomeen. Vielä yleisempää on, että melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle.
Iän myötä jokaisen iholle ilmaantuu uusia luomia. Uusi luomi ei tietenkään automaattisesti merkitse melanoomaa.
Niin vanhoja kuin uusiakin luomia kannattaa kuitenkin näyttää lääkärille, jos luomessa on havaittavissa seuraavanlaisia muutoksia: jos luomi kasvaa tai muuttuu epätarkkarajaiseksi tai tummemmaksi, punertavan tai sinertävän sävyiseksi tai mustaksi. Lääkärissä kannattaa käydä myös, mikäli luomi tuntuu kovalta turvonneelta, se on arka tai kutisee, se haavautuu tai siitä vuotaa verta tai muuta eritettä.
Ajan myötä melanooman ympärille voi kehittyä tummia pisteitä. Ne ovat niin sanottuja satelliitteja. Näiden ihossa olevien etäpesäkkeiden ilmestyminen luomen ympärille on aina merkki melanoomasta.
Miehillä melanooma on yleisin vartalon alueella. Naisilla käsivarsissa, säärissä ja vartalossa. Meloomaa voi esiintyä myös kynnen alla, kynsivallissa tai limakalvoilla. Melanooma ei myöskään aina sisällä pigmenttiä, jolloin sitä on vaikea erottaa muista ihokasvaimista.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

2. Tyvisolusyöpä (basaliooma)
Tyvisolusyöpä näkyy ihomuutoksina tai kyhmyinä, joita voi ilmestyä kasvoille, päälaelle, korviin, ylävartaloon tai kädenselkiin. Muutokset ovat erinäköisiä riippuen siitä, mikä tyvisolusyövän muoto on kyseessä.
Iholle voi ilmaantua ohut, värillinen laikku, jonka pinta on kiiltävä. Usein se ilmestyy kasvoille. Tyvisolusyöpä voi myös ilmetä kyhmynä, joka ajan kuluessa haavautuu ja vuotaa sekä karstoittuu. Prosessi voi edestä hitaasti kuukausien ja vuosien ajan.
Tyvisolusyöpä saa alkunsa epidermiksen alimmissa kerroksissa ja se kasvaa usein vuosia ilman mitään kipua. Mikäli se kuitenkin jätetään hoitamatta, syöpä kasvaa syvempiin kudoksiin, jossa se tuhoaa alla olevia rakenteita.
Tyvisolusyöpä muodostaa vain harvoin etäpesäkkeitä.
3. Okasolusyöpä
Okasolusyövän esiaste on ns. aurinkokeratoosi, joka on punoittava, pyöreähkö ja joskus hilseilevä iholaikku. Alussa sen voi näyttää tavalliselta ihottomalta. Ajan mittaan hilseily lisääntyy ja ihottuma muuttuu paksummaksi.
Alkava okasolusyöpä näyttää usein pinnalliselta rupeutumalta, jonka alta paljastuu selvä haavapinta, joka kertoo tyvikalvon hajoamisesta. Muutos sijaitsee yleensä paljon aurinkoa saaneella alueella. Joskus okasolusyöpä ilmaantuu iholle punertavana kyhmynä. Se voi haavautua, kun se muuttuu suuremmaksi. Se voi olla myös alahuulessa.
Okasolusyöpä tunnistetaan tavallisesti silloin, kun sen läpimitta on noin 1-3 senttiä.
Aiemmin terveelle iholle ilmaantuva, nopeasti kasvava ja verta vuotava okasolusyöpä huomataan helposti.
Lähde: Syöpäjärjestöt
TEKSTI KATARIINA LEHTIKANTO KUVAT MOSTPHOTOS