sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Hortonomi vinkkaa: Huonokuntoinen piha peruste tinkiä asunnon hinnasta

Keskiviikko 20.4.2016 klo 18.37
 
  
Hyväkuntoinen ja helppohoitoinen piha on monen unelma. Kiinnitä huomiota pihaan, kun ostat asuntoa.

(ETUOVI.COM)
Suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen kertoo Etuovi-blogissa, että uudistalon pihan rakentaminen maksaa keskimäärin 40 000-60 000 euroa, kun sen rakentaa ammattilainen. Vanhan pihan saneeraus on usein kalliimpaa kuin uuden pihan suunnittelu ja rakentaminen. Siksi ei ole yhdentekevää, millainen piha ostettavassa talossa on.
- Kärjistäen voisi sanoa, että monet välittäjät antavat pihalle arvoaan vähäisemmän arvon, Jukarainen sanoo Iltalehdelle.
- Samaan tapaan kuin myyntihintaa arvioidessa arvioidaan asunnon kunto, tulisi kiinnittää huomio myös pihaan. Onko piha hyvässä vai vain tyydyttävässä kunnossa? Piha on osa kiinteistöä, ja jos se ei ole kunnossa, sen laittamiseen on varattava budjettia. Tämä on ostotilanteessa peruste tinkimiselle.
Jukarainen sanoo, että perusasioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos nurmikko, pensaat ja kasvit näyttävät kituvilta, eivät pihan pohjatyöt ole kestävällä pohjalla. Uuden pihan perustaminen voi tulla kalliiksi.
Jos pihalla taas on hyväkuntoinen nurmikko, ehkä yksinkertaisia, hyvin rajattuja havu- ja pensasistutuksia, tilanne on jo hyvä.
- Suurimpia töitä ovat kiveysten, muurien ja asfalttien teko. Jos nämä ovat valmiina, ne ovat rahanarvoisia! Jukarainen luettelee.
Hyvin hoidetut kasvit ovat aarre
Hän laati listan asioista, joilla omasta pihasta voi saada vaivattomasti näyttävän.
1. Lisää näkösuojaa. Rajaa piha pensasaidalla ja istuta seuraksi maltillisen kokoinen puu. Pensasaidan perustamiseen tarvitset taloyhtiön luvan.
2. Rajaa pensasaita ja puu reunakivillä, niin nurmikko ei kasva takaisin kasvien juurelle. Peitä multa koristekatteella tai kuorikkeella.
3. Hyvinhoidetut kasvit ovat aarre. Muista istuttaessasi, että hyvinvoivilla perennoilla, ruusutarhalla ja köynnöksillä on noin 40 senttiä syvä multapenkki. Jos kasvi näyttää kituvalta, sen kasvupaikka on todennäköisesti väärä tai kasvualusta ei ole riittävän hyvä.
4. Riittävä etäisyys. Oikein perustettu penkki ei ole talon sokkelissa kiinni, joskaan kasvillisuus talon vieressä ei automaattisesti tarkoita kosteusvauriota. Noin 30-50 sentin sokkelisora talon ympärillä on riittävä eristämään kosteutta. Myös köynnökset voi ohjata pienen matkan päästä kasvamaan talon seinälle.
5. Pienikin kiveys talon edessä antaa viimeistellyn ilmeen. Reunakivet taas tekevät kodin sisäänkäynnin istutuksista arvokkaan näköiset.
6. Huomio pihalaattoihin. Vanhan kiveyksen tasainen pinta kertoo, että pohjatyöt on tehty huolella. Vanhat laatat voi vaihtaa uusiin. Jos pohja on hyvä, tarvitset vain uuden asennushiekan ja kivet.
7. Muuta maltilla. Jos pihasi on uusi, elä sen kanssa kesä tai kaksi niin näet miten kasvit ja valo-olot pihassa toimivat. Muutoksia kannattaa tehdä hitaasti. Jo yhden puun kaato vaikuttaa pihan ilmeeseen paljon.
Iltalehti ja Etuovi.com kuuluvat samaan Alma Media -konserniin.