sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Suomalaiset ovat täysin pihalla matkavakuutuksista,

MEKSIKOSSA sydänkohtauksen saaneen suomalaismatkailijan tapaus nosti esiin aiheen, josta olemme yrittäneet Madventuresissa toitottaa yli vuosikymmenen: matkavakuutusten korvausehdot.
Suomalaiset ovat nimittäin täysin pihalla matkavakuutuksista ja etenkin niiden korvauskäytännöistä.
Ulkoministeriön mukaan puolet suomalaisista matkustaa ilman vakuutusta. Mikä järjetön pikkurahan säästö – hoitovuorokausi thaimaalaisessa yksityissairaalassa voi maksaa pari tonnia ja ambulanssilento yli 100 000 euroa.
Joka päivä maailmalla kaksi suomalaista kuolee ja kaksi sairastuu vakavasti. Vuosittain kymmeniä lennätetään ambulanssilla kotiin vakuutuksen piikkiin.
MEKSIKON TAPAUS päättyi surullisesti, vaikka matkavakuutus oli hommattu, lääkärissä käyty ja julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vakuutusehtoihinkin tutustuttu – ja vaikka korvauksesta aluksi kieltäytynyt saksalaisyhtiö pyörsi päätöksensä kohun jälkeen.
Suomalaisnainen kuoli meksikolaisessa sairaalassa.
Mutta suurin osa niistäkään, jotka ottavat vakuutuksen, ei tiedä hölkäsen pöläystä siitä, mitä vahingon sattuessa korvataan tai jätetään korvaamatta.
Enkä yhtään ihmettele: niin kirjavia, jatkuvasti muuttuvia ja arkijärjen ulottumattomissa olevia ehtoja vakuutuksissa on. Pienellä präntättyjä tekstejä harva lukee, eikä niitä ole matkailuasiantuntijankaan aina helppo ymmärtää.
KUN LÄHDIMME ensimmäiselle maailmanympärimatkalle, moni matkavakuutus oli jätettävä pois laskuista, koska ne eivät olleet voimassa yli 3 000 metrin korkeudessa.
Veikkaan, että monelta Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa tai Tiibetin Lhasassa matkailleelta on jäänyt pikkupräntti tarkistamatta.
Reissussa mopoillaan, vieläpä usein ilman kypärää, kokeillaan laitesukellusta, melontaa, kalliokiipeilyä tai leijasurffausta. Lomalla otetaan joskus muutama drinkki. Pari vuotta sitten oli stressin vuoksi rytmihäiriöitä, mutta eihän niitä enää ennen matkaa muistanut.
Kaikki edellä mainitut voivat deletoida korvauksen.
Ilmeisesti nykyiset matkavakuutukset ovat yhtiöille liian hyvä bisnes, kun kukaan ei digitalisaationkaan aikana myy sellaisia, joita ihmiset tarvitsisivat: yksilöllisiä, terveyshistorian ja harrastukset huomioon ottavia.

Kommentit (34)

Kommentoinnin ohjeet
Näytä uusin ensin

  • 16.4. 8:09
    Eikä tarvitse edes lähteä reissuun. Liukastuin vapaa-ajalla, niin totesin ettei If korvaa fysioterapiaa, koska murtumaa ei kipsattu. Siis mitä. Luulin ottaneeni kaiken kattavan tapaturmavakuutuksen. Nykyisin suurta osaa murtumista ei kipsata, että sellainen lehmän mentävä porsaanreikä.

  • 16.4. 12:33
    Olisi hienoa, jos HS tai joku muu tekisi vertailun matkavakuutuksista. Ja tällä kertaa ottaisi mukaan suurimmat ulkomaalaiset yhtiöt, jotka myyvät vakuutuksiaan Suomeen. Itse olen ottanut omiin harrastuksiini ulkomaiset vakuutukset. Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät niitä osaa vakuuttaa järkevin hinnoin. Extremelajeissa suomalainen vakuutus saattaa olla lähes 100 kertaa kalliimpi (5000e/v vs. 50e/v).