keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Et varmaan tiennyt kaikkia näitä iPhone-niksejä

Kuva: MICHAELA REHLE
13.4.2016 20:13 Apple on istuttanut iPhone-puhelimiinsa pieniä jippoja, joilla puhelimen arkikäyttöä pystyy helpottamaan.
Apple on piilottanut iPhonen iOS-käyttöjärjestelmään useita toimintoja, jotka tekevät puhelimen käytöstä entistä kätevämpää – jos ne vaan tietää. Reddit-verkkopalvelussa on koottu listaa kaikkein vähiten tunnetuista iPhone-vinkeistä.
Ohessa muutama Redditissä kerrottu vinkki täydennettynä aiemmin parilla Ilta-Sanomissa kerrotulla ohjeella. Mitä arkikäyttöä helpottavia kikkoja itse käytät? Kerro omat niksisi kommenteissa.

Kirjoita erikoismerkit nopeammin

IPhonen näppäimistössä monet erikoismerkit ovat "123"-näppäimen alla. Kätevin tapa esimerkiksi kysymysmerkin kirjoittamiseen on painaa "123"-näppäintä, mutta pitää sormi kiinni näytössä, kun erikoismerkkejä sisältävä näppäimistö tulee näkyviin. Haluttu merkki valitaan liu'uttamalla sormi sen kohdalle, ja nostamalla sormi näytöstä vasta sen jälkeen. Tällöin kirjainnäppäimistö tulee jälleen näkyviin.

Suoraan sivun alkuun

Useimmissa ohjelmissa, kuten nettiselaimissa, pääsee sivun lopulta takaisin alkuun näpäyttämällä näytön yläpalkkia, jossa näkyvät muun muassa operaattori, kellonaika ja akun lataus. Ominaisuus toimii monissa muissakin iPhonen sovelluksissa.

Kuuntele videota taustalla

Voit kuunnella esimerkiksi musiikkia Youtubesta tai jostain muusta verkkopalvelusta, vaikka käytät toista ohjelmaa tai näyttö on suljettuna. Verkkopalvelua on tällöin käytettävä Safari-selaimella. Kun video on päällä, tuplanäpäytä koti-näppäintä. Musiikki keskeytyy. Tämän jälkeen vedä näytön alareunasta, jolloin näkyviin tulevat muun muassa musiikkitoiston hallintanäppäimet. Paina Play-nuolta, ja videon musiikki soi jälleen taustalla. Voit nyt käyttää muita ohjelmia, tai vaikka sulkea näytön.

Kaverille oma värinä

Voit tehdä puhelimen yhteystiedoissa ihmisille omia tunnusvärinöitä. Mene henkilön yhteystietoon ja valitse näytön yläkulmasta Muokkaa. Tämän jälkeen voit valita henkilölle oman soittoäänen tai värinän. Valmiiden värinävaihtoehtojen lisäksi voit tehdä puhelimella täysin uuden värinän kohdasta "Luo uusi värinä".

Tyhjennä välimuistia

Jos puhelimen muisti on täynnä, voi lisää muistia saada käyttöönsä pienellä kikkailulla. IPhonen ohjelmat ovat saattaneet tallentaa puhelimen muistiin tiedostoja, jotka saattavat nopeuttaa ohjelmien käyttöä, mutta ovat muuten turhia. Katso vinkki, kuinka iPhonen välimuistia voi tyhjentää esimerkiksi iTunes Store -kaupasta löytyvän Sota ja Rauha -elokuvan avulla.

Näe verkon voimakkuus entistä tarkemmin

IPhone-puhelimista löytyy myös Field Test -sovellus, joka näyttää esimerkiksi miten hyvä puhelimesi antennisignaali todella on. Yleensä signaalin vahvuutta iPhone-puhelimissa kuvaa viisi palloa näytön vasemmassa yläkulmassa. Field Test -sovelluksella sen tilalle saa numeron, joka kuvaa signaalin tilaa pallukoita paljon tarkemmin.
Salatun sovelluksen saa auki avaamalla puhelinsovellus, ja kirjoittamalla koodi *3001#12345#* , minkä jälkeen painetaan luurin kuvaa. Tämän jälkeen näytön vasemmassa yläkulmassa pitäisi olla näkyvissä jokin numero välillä -40 ja -130. Näistä -40 tarkoittaa parasta mahdollista signaalia ja -130 taas tarkoittaa, ettei puhelimella ole verkkoa lainkaan.
Jos käyttöjärjestelmä on iOS8 tai iOS9, on signaalin vahvuutta kuvaavan numerosarjan tilalla todennäköisesti "Takaisin ohjelmaan" -linkki. Tällöin numeron saa näkyviin pienellä tempulla: Paina ensin käynnistysnäppäintä, kunnes näkyviin tulee sammuta-liukunäppäin. Tämän jälkeen paina pitkään koti-näppäintä, mikä sammuttaa Field Test -sovelluksen.
Jos haluat signaalin vahvuutta kuvaavat pallukat taas näkyviin, on sinun naputeltava jälleen numerokoodi puhelin-näkymässä, ja painettava luuria. Tämän jälkeen paina koti-näppäintä.