torstai 14. huhtikuuta 2016

Kun luet tämän, peset hampaasi mukisematta

Torstai 14.4.2016 klo 20.55
 
  
Älä tuskaile hampaiden pesua. Kun huolehdit suuhygieniastasi, ehkäiset ennalta myös sairauksia.
Suositusten mukaan hampaat tulisi pestä aamuin ja illoin.
Suositusten mukaan hampaat tulisi pestä aamuin ja illoin.
Kyllästyttääkö ainainen hampaiden harjaus? Tekisikö mieli skipata iänikuinen rutiini joskus? Kiusaukseen ei kuitenkaan kannata langeta. Suositusten mukaan hampaat tulisi pestä aamuin ja illoin. Good Housekeeping -sivuston mukaan huonosta suuhygieniasta voi nimittäin seurata nämä viisi ikävää asiaa.
1. Stressiä ja suutulehduksia
Stressi, huono suuhygienia ja suusairaudet muodostavat keskinäisen noidankehän. Huono suuhygienia nimittäin pahentaa tulehduksia suussa sekä niihin liittyvää stressiä. Toisaalta stressi ja henkisesti kuormittava työ puolestaan altistavat suusairauksille. Ehkäise stressiperäiset sairaudet hoitamalla hampaitasi hyvin.
2. Diabetes
Hampaiden pesun skippaaminen yhtenä päivänä ei tietenkään saa sinua sairastumaan, mutta pitkäaikaisella laiminlyönnillä on seurauksensa. Kuiva suu ja korkeat bakteeripitoisuudet voivat altistaa sinua diabetekselle, jos sinulla on taipumusta sairaudelle jo ennestään. Suunhoito on diabeetikoille erityisen tärkeää, koska diabetes altistaa suun sairauksille, jotka puolestaan heikentävät diabeteksen hoitotasapainoa.
3. Kognitiiviset ongelmat
Pitämällä huolta hampaistasi hyvin nyt, pääkoppasi toimii terävämmin vanhuksena. Tutkimuksissa on havaittu, että huonon suuhygienian aiheuttamat iensairaudet lisäävät Alzheimerin taudin sekä kognitiivisten ongelmien riskiä.
4. Osteoporoosi
Hyvä suuhygienia heijastuu luidesi ja sidekudostesi vahvuutena. Osteoporoosi eli luukato on yhdistetty heikkoon suunterveyteen. Tutkimuslaitos National Institutes of Healthin tutkimuksen mukaan liian korkeat bakteerimäärät suussa heikentävät sidekudoksia, jotka pitävät hampaita paikoillaan. Samoin ne myös heikentävät yleisesti vastustuskykyäsi.
5. Sydän- ja verisuonisairaudet
Suun korkeat bakteeripitoisuudet saattavat altistaa taudinaiheuttajille, joilla on todettu yhteyksiä verisuonten ahtaumille. Silloin todennäköisyydet sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin nousevat. Pese siis vain ahkerasti niitä hampaitasi.
Näin hoidat hampaitasi hyvin:
- Harjaa hampaita vähintään kaksi minuuttia ainakin aamuisin ja iltaisin.
- Aloita peseminen aina takaa kielen puolelta, jotta takahampaat eivät unohdu.
- Pidä harjaa vinosti ientä vasten, koska tärkeintä on puhdistaa ienreuna.
- Puhdista muutaman hampaan ryhmä pienillä nykytysliikkeillä ja siirry seuraavaan ryhmään.
- Puhdista hammasvälit hammaslangalla, -tikuilla tai väliharjalla ainakin pari kertaa viikossa.
- Älä napostele pitkin päivää etenkään makeaa tai hapanta ruokaa.
- Käytä ksylitolipurukumia katkaistaksesi happohyökkäyksen ruuan jälkeen. Reikiintymisen ehkäisemiseksi ksylitolia tarvitaan vähintään viisi grammaa kolmesti päivässä.
- Vaihda hammasharja säännöllisesti.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi
KUVA: MOSTPHOTOS