torstai 14. huhtikuuta 2016


Kuvituskuva.

Näin pelastat jalat kevätkuntoon – älä koskaan raspaa kosteita jalkoja!

Jalkahoitaja antaa nykyaikaiset kotihoito-ohjeet, mitä tehdä, jotta jaloista saa katseenkestävät. Tiesitkö, miksi jalkoja ei saa raspata kosteina?
Argh, talven ajan villasukissa muhineet jalat eivät kestäkään päivänvaloa! Näin tuskailee moni, kun kengät pitää vaihtaa keväisempiin ja pian avokkaissa kuljetaan jo ilman sukkia.

Jos jalkoja on laiminlyönyt talven ajan, kotihoito kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Jalat pysyvät nätteinä, kun niitä hoitaa säännöllisesti.

Jalkahoitaja Pirjo Hatzitoliou sanoo, että ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, ovatko vanhat kevätkengät varmasti vielä sopivat.

– Tätä ei moni ymmärrä, että aikuisenkin ihmisen jalan koko voi muuttua. Talven aikana jalka voi ”levähtää”, kun on käytetty isoja söpöjä karvakenkiä. Jalan kokoon vaikuttaa esimerkiksi, jos paino muuttuu. Vanha kenkä voi siis olla liian pieni, ja se taas aiheuttaa jalkavaivoja.

Älä raspaa märkiä jalkoja!

Jos jalkoihin on tullut kovettumia, ne poistetaan ensin, mutta jalkoja ei missään nimessä saa raspata liikaa. Raspilla käydään läpi vain ne kohdat, jotka selvästi kaipaavat raspausta – ei varmuuden vuoksi vähän sieltä sun täältä.

– Mitään metallista raastinta ei saa käyttää missään nimessä, sillä se tekee vain pahaa jälkeä. Paras on keraaminen raspi, Hatzitoliou huomauttaa.


Toinen olennainen asia on, että raspaa jalat kuivana, ei märkinä suihkussa tai heti sen jälkeen.

– Vesi tekee ihosta tunnottoman. Silloin ei tiedä, raspaako liikaa. Jos jalat tuntuvat raspaamisen jälkeen helliltä, on ihoa ottanut jo liikaa pois.

Jos kantapäissä on jo halkeamia, ne kannattaa puhdistaa samalla, ettei niihin mahdollisesti pääsevä lika aiheuta tulehduksia.

– Halkeamat johtuvat ihon kuivuudesta, mutta pelkästään se ei halkaise ihoa, vaan halkeama syntyy paineesta. Kengissä voi olla esimerkiksi liian pieni kantakuppi. Pitääkö kengät vaihtaa?

Kokeile hoitovaahtoa

Hatzitoliou sanoo, että perusvoiteista ei ole kuivien jalkojen hoidossa hyötyä. Ne ovat synteettisiä eivätkä sisällä jalkoja hoitavia ainesosia.

Kannattaa käyttää ennemmin voiteita, joissa on esimerkiksi aloeveraa, jojobaa tai panthenolia.

Jos jalat ovat huonossa kunnossa, Hatzitoliou suosittelee hoitovaahtoa. Sitä käytetään päivittäin viikon ajan, jonka jälkeen väliä harvennetaan.

Olennaista on, että jalkoja kosteutetaan säännöllisesti.

– Tähän pätee sama kuin raspaamiseen: älä tee sitä, kun iho on märkä. Kun tulet suihkusta tai saunasta, anna ihon kuivua. Muuten ihon kosteus laimentaa voiteen voiman, Hatzitoliou huomauttaa.