sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Nämä kukat kestävät parvekkeellasi kesän - ihan oikeasti

Torstai 11.6.2015 klo 21.30
 
  
Kesällä on mukava koristaa parveketta kauniilla kesäkukilla. Mutta mitkä kukat sopivat esimerkiksi aurinkoiselle parvekkeelle?
Pelargoni on kestävä kukka, joka selviää monenlaisessa säässä.
Pelargoni on kestävä kukka, joka selviää monenlaisessa säässä. (MOSTPHOTOS)
Fakta on, etteivät kaikki kukat pärjää samanlaisessa ympäristössä. Se kannattaa huomioida silloin, kun alkaa suunnitella parvekkeen koristelua kesäkukilla.
Puutarhuri Marianne Saunamäki Plantagenista kertoo, että kesän sää voi vaikuttaa kukkiin huomattavasti.
- Vaikka on toki kesäkukkia, jotka pärjäävät paremmin auringossa tai varjossa, täytyy muistaa se, että jos kesällä sataa runsaasti ja tulee pitkiä kylmiä kausia, ei tilanne ole helppo millekään kukille.
Saunamäki kertoo, että tällä hetkellä suomalaiset suosivat parvekkeillaan erilaisia Värimeren kasveja, kuten oliivipuita sekä hyötykasveja, kuten yrttejä, tomaatin taimia ja amppelimansikoita. Trendeistä huolimatta myös perinteiset kesäkukat menevät kaupaksi.
Petunia pitää auringosta, mutta kaipaa nyppimistä.
Petunia pitää auringosta, mutta kaipaa nyppimistä. (MOSTPHOTOS)
- Jos parveke on kovasti säiden armoilla, on pelargoni suhteellisen varma valinta. Kukka kestää auringon paahdetta ja siitä on olemassa erivärisiä ja -kokoisia lajikkeita.
Pelargonit kestävät puutarhurin mukaan kuivuutta suhteellisen hyvin. Sekin riippuu kuitenkin säästä; jos kukat jättää viikon loman ajaksi ilman kastelua ja sää on helteinen, voi kotona odottaa lopulta vain kärähtäneet kukat. Varsinkin lasitetulla parvekkeella lämpötilat voivat nousta huikeisiin lukemiin.
Aurinkoiselle parvekkeelle Saunamäki suosittelee kukista myös petuniaa, markettaa ja samettiruusua, jotka vaativat kuitenkin pelargonia hiukan enemmän hoitoa. Esimerkiksi petunian hankkijoita hän muistuttaa nyppimään kuihtuneet kukat.
Hortensia sopii puolivarjoiseen paikkaan.
Hortensia sopii puolivarjoiseen paikkaan. (MOSTPHOTOS)
- Puolivarjoiseen paikkaan sopivat hyvin esimerkiksi hortensiat ja jalohortensiat. Varjoisalle parvekkeelle suosittelisin erilaisia liisoja, kuten ruusuliisaa ja uudenguineanliisaa. Verenpisara on myös kaunis vaihtoehto, joskin niin hentoinen, että voi joutua tuulisella paikalla riepotelluksi.
Muista myös hoito
Parvekekukista täytyy muistaa pitää myös hyvää huolta. Kukkalaatikotkin kannattaa valita omasta tilanteesta riippuen.
- Jos kukat laittaa todella pieniin laatikoihin tai ruukkuihin, pitää niitä kastella useammin. Toisin sanoen, mitä suurempi ruukku on, sitä harvemmin kukat kaipaavat kastelua. Jos haluaa pidentää kasteluväliä, kannattaa harkita myös altakastelevia parvekelaatikoita, neuvoo Saunamäki.
Verenpisara pärjää varjossa, mutta liian tuuliseen paikkaan sitä ei kannata asettaa.
Verenpisara pärjää varjossa, mutta liian tuuliseen paikkaan sitä ei kannata asettaa. (MOSTPHOTOS)
Kastelun lisäksi kesäkukkien perushoitoon kuuluu lannoittaminen ja mahdollinen nyppiminen.
- Eri kukille on omat hoito-ohjeensa. Ostohetkellä kannattaa kysyä, kuinka usein omia kukkia pitäisi lannoittaa ja kastella. Tällä tavalla niiden pitäisi selvitä parvekkeella mahdollisimman mukavasti.