sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Autoilija nyt kannattaa olla tarkkana! Unohduksesta voi koitua yli 100 euron turha lasku

Torstai 14.4.2016 klo 10.05
 
  
Siirtokehotusmerkki kannattaa huomata ja ottaa tosissaan. Muuten kukkaro voi olla jopa satasen kevyempi.

Noin kuukausi sitten aloitettu katujen kevätsiivous etenee hyvin Helsingissä. Homma on tarkoitus saattaa päätökseen vappuun mennessä. Sitä ennen sadat autoilijat saavat ylimääräistä rahanmenoa. Näin kävi myös seuraavalle autoilijalle:
Helsinkiläisnainen vei lapsensa harrastuskerhoon. Läheisellä parkkipaikalla oli siirtokehotuskyltistä huolimatta moni autoja parkissa. Siksi nainenkin uskaltautui jättämään autonsa sinne. Kerhosta palatessa lapsi hihkui nähdessään hinausauton vilkkuvaloineen. Äidin yhtyminen lapsensa iloon lopahti nopeasti. Hän huomasi, että hinausauton perään kiinnitettiin hänen omaa autoaan.
- Juoksin paikalla. Hinausauton kuljettaja selitti hinaavansa auton lähistölle. Lasku oli jo kirjoitettu, mutta sain sentään siirtää autoni itse pois.
Harmittava rahanmeno olisi ollut helposti vältettävissä. Siirtokehotuskyltit laitetaan paikoilleen vähintään 48 tuntia ennen kunnossapitosiivouksen alkamista.

Siirtokehotusmerkin pystytysvaiheessa siirronvalvoja tekee pöytäkirjan, johon merkitään tuolloin kadulla parkissa olevat autot. Pöytäkirjaan merkitään autojen sijainnit mahdollisimman tarkoin.
- Lähisiirto on kuitenkin maksuton, jos ajoneuvo on ollut pysäköitynä ennen siirtokehotustaulujen pystyttämistä. Jos taas auto on ilmestynyt kadulle siirronvalvojan käynnin jälkeen tai se on siivoushetkellä kadulla eri paikassa, siirto menee auton omistajan maksettavaksi, Staran vastaava työnjohtaja Juha Ovaska kertoo.
Tavallisen henkilöauton siirrosta joutuu pulittamaan 85 euroa. Hinta on 118 euroa, jos auto on nelivetoinen, pakettiauto tai muutoin sellainen, että sen siirtämiseen tarvitaan apulaitteita.
Autot siirretään niin sanottuna lähisiirtona.
- Ne pyritään siirtämään näköetäisyydelle seuraavasta risteyksestä. Kantakaupungissa tämä ei valitettavasti ole aina mahdollista parkkipaikkojen vähyyden vuoksi.
Toisinaan autoilijat soittavat siirrettyjen autojensa perään. Kunkin auton sijoituspaikka kirjataan ylös, joten tieto löytyy kyllä.
Jos oma kotikatu on vielä pesemättä, kevätsiivouksen ajankohdan näkee kätevästi osoitteessa Puhdistussuunnitelmat.fi-sivulta. Samasta osoitteesta voi tilata puhelimeensa tekstiviestipalvelun muistuttamaan asiasta.
Autoilijat voisivat käyttää palvelua nykyistä ahkerammin:
- Autoja siirretään kevätsiivouksen yhteydessä noin 6000 - 10 000.
TEKSTI KATARIINA LEHTIKANTO KUVAT IL-ARKISTO
T