perjantai 15. huhtikuuta 2016

Onko omasi listassa? Tässä ovat Suomen suosituimmat veneet

Perjantai 12.2.2016 klo 06.00
 
  
Suomalaisen laiturissa kelluu suomalainen vene.
Alumiinivene Buster on ylivoimainen ykkönen kaikkien Suomessa rekisteröityjen veneiden joukossa.
Alumiinivene Buster on ylivoimainen ykkönen kaikkien Suomessa rekisteröityjen veneiden joukossa. (LAURI OLANDER/KL)

Joka seitsemännellä suomalaisella on jonkinlainen vene; jolla tai jahti, fiskari tai purjevene.
Laskelma perustuu Venealan Keskusliiton Finnboatin arvioon, jonka mukaan Suomen vesillä kelluu kaikkiaan 811 000 eri tyyppistä kulkuvälinettä. Niistä 60 - 80 000 on yöpymiskelpoisia retki- tai matkamoottoriveneitä, 10 000 purjeveneitä ja 5 000 vesiskoottereita.
Kärki säilynyt
Joka neljäs vene on rekisteröity. Venerekisterissä on tällä hetkellä runsaat 201 000 venettä. Rekisteröintivelvoite koskee kaikkia yli 20 hv moottoriveneitä, yli 5,5-metrisiä purje- ja moottoriveneitä sekä vesiskoottereita.
Kaikki kymmenen suosituinta venemerkkiä ovat suomalaisvalmisteisia. Ylivoimainen ykkönen on alumiinivalmisteinen Buster. Rekisterissä on liki 27 000 Fiskarsin valmistamaa eri kokoista Busteria (26 876).
Seuraavaksi suosituin on Yamarin (16 111) sekä Bella (9 371).
Kymmenen kärkeen kuuluvat suosituimmuusjärjestyksessä myös Silver, Terhi, Flipper, Suvi, Faster, Finnmaster sekä Finnsport. "Suosikkikympin" veneitä on rekisterissä yhteensä 44 002 (tilanne 31.1.2016).
Top Ten -lista ei yllätä Finboatin toimitusjohtajaa Jouko Hujua.
- Kärki on ollut samantyylinen melko monta vuotta, hän sanoo.
Halpaa soutua
Eniten veneitä on rekisteröity Helsinkiin ja Uudenmaan alueelle, yhteensä yli 43 000. Saimaalla rekisteriveneitä on yli 16 000.
- Buster ja Yamarin ovat täälläkin selkeitä suosikkeja, kertoo savonlinnalaisen Kone-Saimaan venekauppias Ari Siippola.
- Busterilla on vanha käyttäjäkuntansa, joka arvostaa työvenemäisyyttä. Yamarinin Cross-mallisto on kuitenkin noussut parissa vuodessa tosi suosituksi. Alumiinirunko yhdistettynä lasikuitusisustukseen kestää kovaa käyttöä, mutta antaa enemmän huvivenemäisyyttä, Siippola sanoo.
Jokamiehen moottoriveneistä suosituin on vajaan viiden metrin pituinen avovene, jossa on parikymppinen perämoottori - sitä kun ei tarvitse rekisteröidä.
Kaikkein suosituin on kuitenkin lasikuituinen soutuvene. Niitä myydään tänäkin vuonna kahdesta kolmeen tuhanteen kappaletta. Halvimmillaan veneen airoineen saa alle tuhannella eurolla.
(Vene 16, Pohjois-Euroopan suurimmat venemessut Helsingin messukeskuksessa 12.-21.2.)
RISTO KUNNAS
risto.kunnas@ilmedia.fi