torstai 14. huhtikuuta 2016

Kaupallinen yhteistyö Docrates: Kolme sädehoitokertaa riittivät parantamaan Hannun syövän

Tiistai 12.4.2016 klo 07.53
 
  
Kun hoito on tehokasta ja oikein kohdistettua, vähempikin riittää. Vantaalaisen Hannu Remeksen eturauhassyöpä talttui kolmella kudoksen sisäisellä sädehoitokerralla.
Hannu Remeksen syöpähoidot olivat kuukauden kuluttua ohi niiden alkamisesta.
Hannu Remeksen syöpähoidot olivat kuukauden kuluttua ohi niiden alkamisesta. (PASI LIESIMAA)
- Kaikki alkoi oikeastaan jo kymmenen vuotta sitten. Työterveyshuollon rutiinitestissä kävi ilmi, että PSA-arvoni olivat koholla. Eturauhasestani otettiin ohutneulanäyte, jonka perusteella siinä todettiin olevan tulehdus, 65-vuotias Hannu Remes kertoo.
Tulehdus parani hyvin, mutta Hannulle jäi tavaksi otattaa itsestään säännöllisesti PSA-testi. Eläkkeelle jäämisen jälkeen hän suunnitteli vaimonsa kanssa muuttoa lämpimämmälle aikavyöhykkeelle.
- Siinä sopivia asuinpaikkoja katsellessa tuli mieleen, että tarkastanpa eturauhaseni tilanteen ennen suurempia siirtoja. Varasin ajan urologille rutiinitarkastukseen.
Käynnistä tuli kuitenkin nopeasti kaikkea muuta kuin rutiininomainen. Docrates Syöpäsairaalan urologiMartti Ala-Opas huomasi, että Hannun eturauhanen on suurentunut.
- Pääsin nopeasti magneettikuvaukseen, jossa näkyi kudosmuutoksia. Sen jälkeen eturauhasestani otettiin ohutneulanäyte, josta todettiin syöpä. Vaikka diagnoosi ei tullut varsinaisesti puun takaa, oli se silti valtava shokki. En osannut ollenkaan varautua siihen, Remes muistelee.
Kolme vaihtoehtoa
Muutaman päivän kuluttua diagnoosista Hannu istui alas Docrates Syöpäsairaalan yhden perustajista sädehoidon ylilääkärin Timo Joensuun sekä hoitavan lääkärinsä, urologi Martti Ala-Oppaan kanssa.
- Minulla oli molemmille herroille vain yksi kysymys: mitä te tekisitte minun housuissani? Sain heiltä kolme hoitovaihtoehtoa, jotka olivat eturauhasen poisto, perinteinen ulkoinen sädehoito sekä kudoksen sisäinen sädehoito eli HDR-brakyterapia. Sivuvaikutukset ja syöpäni luonteen huomioiden kumpikin heistä olisi päätynyt viimeksi mainittuun, joten se oli myös minun valintani.
Hoidon kustannukset, perheauton hinta, menivät Remeksen tapauksessa yksityisen sairausvakuutuksen piikkiin.
- Siinä kohtaa ei harmittanut hetkeäkään, että olin maksanut vuosikausia kohtuullisen korkeaa vakuutusmaksua, joka mahdollisti nopean hoitopolun.
Täsmäsädetystä syöpäsoluihin
Syöpädiagnoosin ja hoitomuodon päättämisen jälkeen Hannu Remeksen asiat etenivät ripeästi. Ensimmäinen kudoksensisäinen HDR-brakyhoito varattiin lokakuun 7. päivään.
- Toimenpiteessä eturauhaseni sisään asennettiin tilapäisesti ohjainneula, joiden kautta sädehoitoa annettiin kohdistetusti tismalleen niihin kohtiin, joissa oli syöpäsoluja. Tällä tavoin kohdistetusti annettu sädehoito on tehokkaampaa kuin perinteinen, koska hoitoannokset ovat huomattavasti suurempia. Vastaavasti sivuvaikutukset ovat vähäisiä.
Ensimmäisen hoitokerran jälkeen Remes vietti yön osastolla seurannassa. Sen jälkeen hän pääsi kotiin.  Remeksen syöpähoidot olivat ohi kuukauden kuluttua niiden alkamisesta, 7. marraskuuta. Viimeisen hoitokerran jälkeen hän lähti Docrates Syöpäsairaalasta terveenä miehenä.
 - Lääkäreideni mukaan syöpäsolut oli tapettu. Sain puhtaat paperit myös ensimmäisestä puolivuotiskontrollista. Tiedän, että sataprosenttista varmuutta syövän paranemisesta ei voi antaa kenellekään, mutta olen luottavaisin mielin. Sain sairauteeni maailman parasta hoitoa ja jos tautini uusii, laadukas hoito on jälleen nopeasti käden ulottuvilla.
- Joka ainoa ihminen, jonka kohtasin Docrateessa, osasi suhtautua minuun ja sairauteeni silkkihansikkain. Kohtelu oli kaikin puolin kuin luksusluokan hotellissa. Annan Docrates Syöpäsairaalle täydet pisteet sekä asiakaspalvelusta että hoidostani, Hannu Remes päättää.
Tee Tunne syöpäriskisi -testi
Voit itse vaikuttaa syöpäriskiisi ja mahdollisen syövän varhaiseen toteamiseen. Tee Tunne syöpäriskisi -testi, joka Docrates Syöpäsairaalan asiantuntijoiden laatima. Testin ja sen suositukset pohjautuvat uusimpiin suomalaisiin ja kansainvälisiin hoito-, liikunta- ja ravitsemussuosituksiin sekä lääketieteellisiin tutkimusjulkaisuihin.
Cxense Display