sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

HS: Haravointi on pääosin turhaa

Perjantai 18.9.2015 klo 15.35
 
  
Pihan haravointi on usein tarpeetonta, kertoo Helsingin Sanomat.
Luontokin tykkää, kun pihapiirin siisteyteen suhtautuu huolettomammin.
Luontokin tykkää, kun pihapiirin siisteyteen suhtautuu huolettomammin.(MOSTPHOTOS)
- Kyllä luonto hoitaa lehdet. Haravointiin kiinnitetään ehkä liikaakin huomiota. Se on enemmän siisteysasia, toteaa Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman Helsingin Sanomille.
Stenman neuvoo, että esimerkiksi koivun tai koristeomenapuun lehdet voi hyvin jättää maahan, sillä harvat lehdet eivät ole nurmikolle haitaksi. Samoin lehdet voi jättää kukkapenkkeihin, sillä ne suojaavat monivuotisten kasvien juuristoja.
Sen sijaan, jos pihassa on esimerkiksi vaahtera, jonka lehdet tippuvat ja muodostavat paksun lehtikerroksen, kannattaa suurin osa siivota pois. Paksu, hautova lehtikerros lisää Stenmanin mukaan sienitautien riskiä.
Myös lyhyen, ajetun ruohon voi hyvin jättää paikalleen.
Anna rehottaa - pihapiirin luonto tykkää
Pihaa ei kannata pitää liian huoliteltuna myöskään luonnon monimuotoisuuden tukemista ajatellen.
Yksi vaihtoehto on antaa osan pihasta villiintyä kukkakedoksi tai -niityksi - tai perustaa sellainen. Niitty on monimuotoisuudessaan täysin eri luokkaa kuin tasainen nurmimatto ja sen ylläpito vaatii vähemmän työtä.
Pihalle kerättyjä risu- ja lehtikasojakaan ei kannata siivota pois, sillä ne sopivat siileille talvehtimispaikoiksi.
Siilien elämää auttaa myös, jos jätät nurmen pidemmäksi tai osan pihasta luonnonvaraan, sillä näin tekemällä takaat siilien ravinnoksi käyttämille hyönteisille hyvät elinolot.