keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Oliko Shakespeare oikeassa? Tutkijat testasivat rosmariinin vaikutusta muistiin

Britanniassa tutkitaan, pitääkö vanha kansanviisaus rosmariinin muistivaikutuksista todella paikkansa. Yrtin tuoksua hengittäneet koehenkilöt pärjäsivät hiljattain tehdyssä muistikokeessa.
Rosmariini on aikoinaan ollut tärkeä rohtokasvi, jonka muistivaikutukset mainitaan esimerkiksi William Shakespearen Hamlet-näytelmässä. Brittiläisessä Northumbrian yliopistossa tutkitaan, parantaako yrtti todella muistia.

Yliopiston tutkijat esittelivät Britannian psykologisen seuran kokouksessa kokeen, jossa testattiin yrttien vaikutusta eläkeikäisten muistiin. Yhteensä 155 koehenkilöä hengitti joko rosmariinin tuoksua, laventelin tuoksua tai ei mitään yrttiä. Kokeesta kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.

Tutkijoiden mukaan ”rosmariinihuoneessa” olleet pärjäsivät niin sanottua prospektiivista muistia mittaavissa tehtävissä selvästi muita paremmin. Prospektiivinen muisti tarkoittaa ihmisen kykyä muistaa asioita, jotka hän on aiemmin suunnitellut tekevänsä, esimerkiksi ottaa lääkettä tiettyyn aikaan tai lähettää kaverille syntymäpäiväonnittelut.

– Työhypoteesini on, että rosmariinia hengitettäessä sen yhdisteet imeytyvät verenkiertoon keuhkojen kautta ja kulkeutuvat aivoihin, joissa ne voivat todella vaikuttaa aivokemiallisiin toimintoihin, yliopiston psykologian laitoksen johtaja Mark Moss kertoo Telegraphille.

Mossin tiimi on aiemminkin tehnyt kokeita samasta aiheesta. Esimerkiksi vuonna 2013 tehtiin koe 66 tutkimushenkilöllä, joista osa hengitti rosmariiniöljyä ja jotka laitettiin suorittamaan prospektiivista muistia mittaavia tehtäviä.

Tutkimushenkilöiden määrä oli pieni, mutta kokeessa havaittiin ero rosmariiniöljyä hengittäneen ryhmän ja verrokkiryhmän välillä.

Tuolloin tutkijat arvelivat vaikutuksen liittyvän rosmariinin sisältämään eukalyptoliin eli 1,8-sineoliin.