sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Älä tee tätä virhettä piha- ja parvekekukille

Perjantai 14.8.2015 klo 19.05
 
  
Perehdy kesäkukkien talvettamiseen huolella ennen kuin siirrät kukat huoneenlämpöön ja odotat väriloiston säilyvän.
Pelargoniasta on iloa monina vuosina, kun sen muistaa talvettaa.
Pelargoniasta on iloa monina vuosina, kun sen muistaa talvettaa. (MOSTPHOTOS)
Monen suomalaisen pihalla tai parvekkeella on ollut kesällä kaunis kukkaloisto. Kukkien siirtäminen sisäkasveiksi saattaa käydä mielessä loppukesästä. Useimpia ulkokasveja ei voi kuitenkaan siirtää huoneenlämpöön talveksi, sanoo puutarhuri ja tuotevastaava Marianne Saunamäki-Tirronen Plantagenista.
- Kukat kuolevat nopeasti kuivassa ja liian lämpöisessä huoneenilmassa. Monivuotiset kukat pitää talvettaa, jos ne haluaa saada säilymään, puutarhuri sanoo. Se perustuu siihen, että monivuotinen kesäkukka tarvitsee biologisesti lepokauden.
Suomalaisten suosimia monivuotisia parvekekukkia ovat esimerkiksi pelargoniat ja verenpisarat. Etenkin välimeren kasvit, kuten oliivipuut ja sitrushedelmäpuut, ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten ulkokasveina.Tavallisesti kasvi laitetaan talvehtimaan viileään tilaan ja kastelukertoja harvennetaan. Kunkin kukan talvehtimiseen ja sen vaatimiin olosuhteisiin kannattaa perehtyä kuitenkin erikseen.
- Osa talvehtivista kasveista viihtyy täysin pimeässä kellarissa, kun taas joillekin sopii vilpoinen pihavarasto, johon tulee valoa ikkunasta.
Esimerkiksi viileässä talvehtiva pelargoni tarvitsee valoa, kun taas daalioiden juurakot laitetaan pimeään.
Muratti ja lankaköynnös ovat suosittuja ulkokasveja kesällä, mutta talveksi ne voi kuitenkin ottaa sisätiloihin. Muratti kannattaa tosin sijoittaa talon viileimpään huoneeseen.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi