perjantai 15. huhtikuuta 2016

Marttojen vinkit saunan pesuun

Tiistai 16.6.2015 klo 14.46
 
  
Kun sauna on puhdas, ovat löylytkin miellyttävämmät.

(ANSSI JOKIRANTA)
Martat tietävät neuvot lähes pulmaan kuin pulmaan. Kun suomalaiset siirtyvät kesämökeilleen, alkaa myös jokakesäinen saunakausi. Silloin Martoilta kannattaa pyytää apua saunan puhdistukseen, sillä löylytkin ovat toki mukavammat silloin, kun sauna on siisti.
Yleisesti ottaen sauna pysyy puhtaana, kun ennen saunomista peseytyy ja lauteilla käyttää laudeliinaa. Saunomisen jälkeen kiuasta kannattaa pitää hetki päällä, jotta sauna kuivuu hyvin. Saunatilan lattiat olisi hyvä muistaa myös aika ajoin puhdistaa; ne voi imuroida tai lakaista esimerkiksi silloin, kun siistii muitakin lattiapinta-aloja.
Perusteellisempi puhdistus kannattaa tehdä kerran, pari vuodessa:
- Tarkista kiuaskivien kunto ja vaihda huonokuntoiset uusiin.
- Siirrä irtokalusteet pois tieltä.
- Imuroi ja poista lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat. Voit käyttää siihen pitkävartista harjaa tai lastaa. Muista harjata myös katto ja seinät.
- Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, niin puun huokoset aukeavat. Pese pinnat vedellä, johon on sekoitettu yleispuhdistusainetta. Voit käyttää pesuun pehmeää harjaa tai hankauspesintä. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset jälleen sulkeutuvat.
- Kun peset puupintoja, harjaa niitä puun syiden suuntaisesti. Kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin.
- Vältä pesussa klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun, jolloin sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmittäessä.
- Muista puhdistaa myös lattiakaivo.
- Pese myös muut saunatarvikkeet, kuten vadit, harjat ja sienet ja aseta ne kuivumaan.
- Lopuksi pese, huuhtele ja kuivaa lattiapinnat.
- Tuuleta saunatilat raikkaiksi.
- Pidä saunaa jonkin aikaa päällä puhdistamisen jälkeen, jotta tilat kuivuvat.
Lähde: Martat