sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

 

Jättilista: Yksille 3000 €/kk, toisille vain 1200 €/kk – Suomen kaupunkien keskieläkkeissä isot erot

Eeva Rossilahdella riittää keväisin askaretta puutarhatontillaan. Hän sanoo viettävänsä elämänsä parasta aikaa, vaikka eläke ei järin iso olekaan.
Eläke-Suomi: Etelän kaupungeissa asuvat saavat eläkettä jopa 3 000 euroa kuussa, maaseudulla reilut 1 000 euroa.

KAUNIAISTEN kaupunki huitelee omassa sarjassaan, kun etsitään maan rikkaimpia eläkeläisiä.

Huom! Katso kotikuntasi keskieläke taulukosta jutun lopusta.

Kauniaisissa kaupunkilaisten keskieläke on 2 998 euroa kuukaudessa, kun koko maassa keskieläke on 1 613 euroa kuukaudessa, ilmenee Eläketurvakeskuksen ja Kelan viime vuoden lopun tilastosta.

Maakunnista Uusimaa loistaa muutenkin omassa sarjassaan. Uudellamaalla eläkeläisille maksetaan keskimäärin 1 921 euroa kuukaudessa.

Toisessa ääripäässä ovat Itä-Suomen ja Pohjanmaan maaseutuvaltaiset kunnat. Eläkkeet ovat pari sataa euroa keskivertoa pienemmät.

Häntäsijaa pitää Etelä-Pohjanmaan Isojoki. Kunnassa keskieläke on 1 140 euroa kuukaudessa.


MAALTAPAKO näkyy suomalaisten eläkkeistä, Eläketurvakeskuksen tilastoasiantuntijaHeidi Nyman tulkitsee kirjoa. Ihmiset muuttavat työn perässä kaupunkeihin.

– Kaupungeissa on paljon hyviä työpaikkoja, eläkkeetkin ovat silloin korkeammat. Julkisen sektorin työpaikat ovat kaupungeissa, Heidi Nyman sanoo.

Maaseudulle on jäänyt maa- ja metsätaloudesta elantonsa saavia. Maatalousyrittäjillä tulot ovat vaatimattomia, joten eläkkeet jäävät samalla pieniksi.


MAASEUTU kärsii muutenkin vinoutuneesta ikärakenteesta. Syrjäseuduilla asuu suhteessa enemmän eläkeläisiä.

Monessa Itä-Suomen kunnassa eläkeläisiä on yli puolet asukkaista. Maan eläkevaltaisin kunta on Pohjois-Savossa sijaitseva Rautavaara. Kunnassa eläkeläisiä on liki 55 prosenttia asukkaista.

Rautavaara sijoittuu korkealle myös työkyvyttömyyseläkeläisten osuutta laskettaessa. Työkyvyttömyyseläkettä nauttii 18,2 prosenttia kuntalaisista, kun koko maassa vastaava luku on 6,4 prosenttia.

Rautavaaran edelle kiilaa Pohjois-Savossa sijaitseva Tuusniemi. Kunnassa työkyvyttömyyseläkkeellä on 18,5 prosenttia asukkaista.


KUNTALIITON apulaisjohtaja Reijo Vuorento harmittelee, että ikärasismi vaivaa suomalaisten ajattelua.

– Eläkeläisvaltaisia kuntia pidetään auringonlaskun paikkoina.


Vuorento muistuttaa, että eläkevaltaiset kunnat ovat seurausta poliittisesta linjauksesta. Sotien jälkeen piti asuttaa yli 400 000 siirtolaista. Maan johto halusi turvallisuuspoliittisista syistä pitää koko maan asuttuna.

– Nykyisin ikäihmisiä pidetään kuluerinä, Vuorento valittaa.

Eläkeläisten katsotaan olevan rasite kunnan taloudelle. Ikäihmisiä varten pitää rakentaa palvelutaloja ja terveyskeskuksia.

– Jos jossain Yhdysvalloissa ajateltaisiin samalla tavalla ikäihmisistä kuin Suomessa, Florida olisi ongelma-alue, Vuorento vertaa.

”Elämäni parasta aikaa”


SAIMAAN rannalla Savonlinnassa eläkepäiviään viettävä Eeva Rossilahti, 76, sanoo tulevansa hyvin toimeen pienellä eläkkeellään.

– Kun on pienet tulot, on menot sopeutettava niiden mukaan. Minä olen tyytyväinen. Tämä on elämäni parasta aikaa. Kun vain terveyttä piisaa, niin minä en valita.

Terveyttä ja vireyttään Rossilahti pitää yllä muun muassa puutarhatöillä. Niitä avaralla Saimaan rantatontilla riittääkin, varsinkin keväisin.

– Käyn myös käsityökerhossa. Siellä tapaa ystäviä. Se tuo henkistä vireyttä. Kuntoa ylläpidän käymällä kerran viikossa uimassa.