torstai 28. huhtikuuta 2016

Muistikikka, joka toimii tutkitusti parhaiten: Piirrä

Torstai 28.4.2016 klo 12.34
Tuoreen tutkimuksen mukaan piirtäminen parantaa muistia paremmin kuin mikään muu tapa.

(MOSTPHOTOS)
Muisti ei ole yksi yksittäinen toiminta, vaan siinä on monta eri osa-aluetta ja ajallista vaihetta, lääkärilehti Duodecim kuvailee. Muisti jaetaan kolmeen osaan: tapahtumamuistiin, tietomuistiin ja taitomuistiin. Muistamiseen kuuluvat asioiden mieleen painaminen, mielessä säilyttäminen ja mieleen palauttaminen.
Muisti on rajallinen. Se ei ole aina täysin tarkka, riippuen muun muassa siitä, kuinka levänneitä tai tarkkaavaisia me olemme, Time-lehti kirjoittaa. Journal of Experimental Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksi keino auttaa kuitenkin kaikkein tehokkaimmin kehittämään muistia sekä muistamaan: se on piirtäminen.
Jo 1970-luvun tutkimuksissa on todistettu, että sekä tietyn asian ajatteleminen että sen piirtäminen auttavat muistamaan paremmin, Time-lehti kertoo, mutta tuon ajan tutkimuksia pidettiin liian niukkoina ja kirjoittaminen verrattuna piirtämisen tehoon jäi tuloksissa epäselväksi.
Kanadalainen tutkijaryhmä Waterloon yliopistosta testasi piirtämisen tehoa muistiin helmikuussa 2016 julkaistussa tutkimuksessa. Testiin osallistuneet saivat 80 sanan listan ja heitä pyydettiin joko piirtämään ja kirjoittamaan ne. Sanat olivat helppoja epävarmallekin piirtäjälle.
Seitsemän erilaisen testin tulokset kertoivat, että sanat muistettiin piirtämällä paremmin kuin millään muulla tavalla - joka ainoa kerta. Se ei selittynyt pelkästään sillä, että piirtäminen kestää pidemmän aikaa kuin kirjoittaminen, sillä osissa testeistä koehenkilöille annettiin aikaa piirtämiseen vain neljä sekuntia.
Tutkijaryhmän mukaan piirtäminen parantaa muistia yhdistämällä tietomuistia ja sekä visuaalisia että motorisia puolia muistijäljessä.
Lähteet:
Tandfonline.com
Time.com
Duodecim

JOSEFIINA BARAKA
josefiina.baraka@ILMEDIA.FI