perjantai 15. huhtikuuta 2016

Näin laitat mökin kevätkuntoon!

Keskiviikko 16.4.2014 klo 10.26
 
  
Monilla suomalaisilla mökkikausi käynnistyy pääsiäisestä. Iltalehti listasi vinkit helppoon ja turvalliseen mökkikauden aloitukseen.
Jos mökkisi sijaitsee järven tai meren rannalla, tarkista laituri mahdollisilta jäävaurioilta.
Jos mökkisi sijaitsee järven tai meren rannalla, tarkista laituri mahdollisilta jäävaurioilta. (PEKKA TURTIAINEN)
Moottoritiet täyttyvät pääsiäispyhinä mökeille suuntaavista suomalaisista. Talviteloilla olleen mökin käyttöönotossa on kuitenkin hyvä muistaa muutama asia. Poimi tästä mukaasi muistilista mökille.
1. Tee mökkitarkastus. Tarkista, ettei talven aikana mökissä ole mennyt mitään rikki ja korjaa pois erityisesti laitteet, jotka aiheuttavat rikkinäisinä vaaran.
2. Varsinkin ilman lämmitystä ollut mökki kaipaa perusteellista tuuletusta. Avaa ovet ja ikkunat tuuletusta varten ja vie tekstiilit ulos tuulettumaan. Tee perussiivous.
3. Varaudu hiiriin. Talvisin hiiret saattavat pesiytyä mökille. Siivoa pois papanat ja aseta hiirenloukkuja tarpeen vaatiessa. Tarkista, etteivät hiiret ole syöneet sähköjohtoja.
4. Tarkista tulisijan kunto. Poista kaikki tuhkat. Kylmä ja kostea piippu ei välttämättä vedä aluksi kunnolla, joten aloita lämmittäminen varovaisesti polttamalla esimerkiksi kynttilää tai paperia takassa. Jos laittaa suuren tulen kylmään takkaan, voi muuriin syntyä halkeamia.
5. Tarvitsetko nuohoojaa? Muista, että mökin piiput on hyvä nuohota kolmen vuoden välein.
6. Tarkista, ettei talven aikana mökkiin ole ilmestynyt vuotokohtia.Puhdista sadekourut, sillä niihin kertyy helposti neulasia talven aikaan. Näin estät mahdollisia vesivaurioita.
7. Kytke vesijohto varovaisesti päälle ja tarkista, ettei siellä ole vuotoja, eivätkä putket ole vielä jäässä.
8. Tarkista veden laatu. Jos esimerkiksi kaivoon on päässyt pintavesiä, vesi voi olla huonokuntoista ja roskaista. Tällöin kaivo pitää puhdistaa.
9. Käy läpi myös mökin pihapiiri. Talven ajan myrskyt ovat saattaneet jättää puolittain kaatuneita puita vaarallisesti. Puut on syytä raivata pois, etteivät ne kaadu rakennusten päälle. Pyydä paikalle paikallinen metsäammattilainen, sillä jännityksissä olevia puita on vaarallista lähteä itse kaatamaan.
10. Tarkista mökin ensiapuvälineet ja lääkkeet. Huolehdi, että esimerkiksi kyypakkauksissa on päiväystä jäljellä. Heitä vanhentuneet lääkkeet pois.
11. Varmista, että palovaroitin toimii. Muista vaihtaa varoittimeen patterit aika ajoin, jotta tarpeen vaatiessa varoitin varmasti toimii.
12. Huolehdi, että myös sammutusvälineet ovat kunnossa.Esimerkiksi vaahtosammuttimia täytyy täyttää määräajoin, että ne toimivat.
13. Ennen kuin käytät esimerkiksi kaasuhellaa tai -jääkaappia, varmista, että kaasuletkut eivät ole hapertuneet. Ota laitteet käyttöön varovasti. Jos haistat kaasun hajun vähääkään, laita hanat kiinni ja tarkista, mistä haju tulee.
Myös pihapiiri on syytä tarkistaa ja siistiä talven jäljiltä.
Myös pihapiiri on syytä tarkistaa ja siistiä talven jäljiltä. (RIITTA HEISKANEN)
Korjaa rikki menneet kalusteet ja laitteet.
Korjaa rikki menneet kalusteet ja laitteet. (KARI PEKONEN)
Lähde: Vapaa-ajan asunnot ry:n puheenjohtaja Ilkka Larjomaa