tiistai 24. toukokuuta 2016

25 kotimaisen kohteen lista - näihin pääsee kesällä ilmaiseksi!

Tiistai 17.5.2016 klo 10.57
Suomen kesästä pääsee nauttimaan myös ilman rahaa. Iltalehti kokosi Suomessa ajanviettopaikkoja, jotka ovat ilmaisia.
Suomenlinnaan päästäkseen on maksettava lauttalippu, mutta upeissa merimaisemissa kuluu helposti koko päivä. Alue on suosittu eväsretkikohde.
Suomenlinnaan päästäkseen on maksettava lauttalippu, mutta upeissa merimaisemissa kuluu helposti koko päivä. Alue on suosittu eväsretkikohde. (MOSTPHOTOS)
Suloisia alpakoita pääsee ihailemaan Pekolassa maksutta sunnuntaisin.
Suloisia alpakoita pääsee ihailemaan Pekolassa maksutta sunnuntaisin. (METSÄNKYLÄN NAVETAN ARKISTO)
Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Se vihittiin tuomiokirkoksi vuonna 1300.
Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. Se vihittiin tuomiokirkoksi vuonna 1300. (RONI LEHTI)
Luonnontieteellisessä museossa on viisi pysyvää näyttelyä: Suomen luonto, Maailman luonto, Elämän historia, Luut kertovat ja Muutosta ilmassa.
Luonnontieteellisessä museossa on viisi pysyvää näyttelyä: Suomen luonto, Maailman luonto, Elämän historia, Luut kertovat ja Muutosta ilmassa. (JOEL MAISALMI / AL)
Turussa Aurajoen poikki kulkee ilmainen kevyen liikenteen lossi Föri, joka on Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo.
Turussa Aurajoen poikki kulkee ilmainen kevyen liikenteen lossi Föri, joka on Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo.
Maksutta museoon
1. Luonnontieteelliseen museoon (Helsinki) on kesä-elokuussa ilmainen sisäänpääsy kuukauden ensimmäisenä perjantaina kello 14-17.
2. Sinebrychoffin taidemuseoon (Helsinki) on ilmainen sisäänpääsy kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 17-20. Museon toisen kerroksen kotimuseoon on maksuton sisäänpääsy.
3. Työväenmuseo Werstas toimii Tampereella Finlaysonin vanhalla tehdasalueella. Työväenmuseo Werstas on työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo, johon on vapaa sisäänpääsy.
4. Vehoniemen automuseossa Kangasalalla pääsee ihailemaan historiallisia autoja. Vapaa sisäänpääsy.
5. Poliisimuseo Tampereella esittelee Suomen poliisin työtapoja ja -oloja, univormuja sekä virallisia ajoneuvoja aina keskiajalta nykyaikaan. Esillä on satoja valokuvia sekä kymmeniä harvinaisia dokumentteja. Lapset pääsevät leikkimään poliisiasemalla ja kokeilla päälleen pieniä poliisiunivormuja. Vapaa sisäänpääsy.
6. Päivälehden museo Helsingissä tarjoaa näköalan sananvapauteen ja sensuuriin. Suurelta maailmankartalta voi seurata maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Vapaa sisäänpääsy.
Vinkki: Monet museot ympäri Suomen tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn kerran kuukaudessa. Tarkista hinnat ja aukioloajat museon nettisivuilta tai asiakaspalvelusta.
Kaupunkikohteita
7. Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde ja kävijöille ilmainen. Päästäkseen Helsingin edustalla sijaitsevalle saarelle lautalla täytyy kuitenkin ostaa julkisen liikenteen kertalippu.
8. Helsingin talvipuutarha on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Alueella saa syödä omia eväitä.
9. Kaupunkilautta Föri on Turussa Aurajoen poikki kulkeva ilmainen kevyen liikenteen lossi. Föri otettiin käyttöön jo vuonna 1904 ja se on Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. Föriin mahtuu kerrallaan 75 matkustajaa.
Varpaat veteen
10. Turun Ruissalon kansanpuisto on ulkoilijoiden ja vapaa-ajanviettäjien keidas. Siellä on uimaranta ja viihtyisä niemenkärki, jossa on yhteysaluslaituri. Kansanpuistosta lähtee liikkeelle kaunis rantapromenadi pitsihuviloineen.
11. Porin Yyterin hiekkarannan kuuden kilometrin matkalle levittyvät dyynit lumoavat. Yyterissä vieraillessa olo on kuin ulkomailla.
12. Hatanpään arboretum Tampereella tarjoaa henkeäsalpaavaa kukkaloistoa. Pyhäjärven rannalla sijaitsevassa arboretumissa voi tutustua puihin, pensaisiin, perennoihin, yksivuotisiin kesäkukkiin sekä maustekasveihin. Arboretumin ehdoton helmi on kaunis ruusutarha.
Vanhoja kohteita
13. Turun tuomiokirkko on avoinna joka päivä kello 9-18. Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko.
14. Toivolan Vanha Piha sijaitsee Jyväskylän keskustassa. 1800-luvun lopun käsityöläispiha on herännyt uudelleen eloon. Alueella on tunnelmallinen kahvila, käsityöläispuoteja ja museotoimintaa.
15. Vanha Rauma kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Se on esimerkki elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Lähes 30 hehtaarin laajuisen Vanhan Rauman kaupunkirakenteessa on edelleen nähtävissä keskiaikaisia piirteitä. Kapeat kujat ja kadut mutkittelevat. Pihoja rajaavat komeat portit ja lauta-aidat.
16. Vanhan Porvoon sokkeloisten katujen ja kirjavien tonttien muodostama mosaiikkimainen asemakaava on keskiaikaista perintöä.
17. Hollolan kirkko valmistui arvion mukaan vuosien 1495-1510 ja on yksi rakennustaiteemme huomattavimmista muistomerkeistä. Kirkko on tullut kuuluisaksi erityisesti hyvin säilyneistä Uuden testamentin henkilöitä ja pyhimyksiä esittävistä 24:stä puuveistoksestaan. Kirkko on avoinna kesäkuusta elokuuhun klo 11-18. Kävijöiden tulee huomioida kirkolliset toimitukset ja jumalanpalvelukset viikonloppuina.
18. Lappeenrannan linnoituksessa käyskennellessä päivä kuluu kauniissa maisemissa ja historiallisissa tunnelmissa.
Ison Helvetinjärven koillisosassa sijaitsee Helvetinkolu, joka on alueen tunnetuin rotko. Helvetinkolu on leveydeltään vain parimetrinen sola, joka laskee jyrkästi järven rantaan.
Ison Helvetinjärven koillisosassa sijaitsee Helvetinkolu, joka on alueen tunnetuin rotko. Helvetinkolu on leveydeltään vain parimetrinen sola, joka laskee jyrkästi järven rantaan. (PEKKA SAARINEN/AL)
Porin Yyterissä on kuuden kilometrin pituinen hiekkaranta ja ranta on tunnettu laajasta dyynialueestaan.
Porin Yyterissä on kuuden kilometrin pituinen hiekkaranta ja ranta on tunnettu laajasta dyynialueestaan. (JUHA SINISALO)
Luonnon helmassa
19. Langinkosken luonnonsuojelualue tarjoaa ainutlaatuisen koskimaiseman ja kaunista luontoa ihasteltavaksi. Kotkalaisen luonnonsuojelualueen näkymiin ihastui aikoinaan itse Venäjän keisari Aleksanteri III.
20. Helvetinjärven kansallispuisto on tunnettu uskomattoman jylhistä maisemistaan. Ruovedellä sijaitsevan Helvetinjärven rotkolaakso ja Helvetinkolu, joka on vain muutaman metrin leveä ja 40 metriä korkea kalliosola, vetävät mielen kunnioituksesta hiljaiseksi.
21. Hyvinkään Kytäjä-Usmin ulkoilualueen luonto, reitit ja retkikohteet tarjoavat loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn, pyöräilyyn, grillaukseen, uintiin, luonnon tarkkailuun ja laavussa tai teltassa majoittumiseen. Alueen järvet, pienet lammet, metsäpurot, metsät ja kalliot muodostavat hyvin monimuotoisen ja luontorikkaan kokonaisuuden.
22. Aulangon näkötorni on upean luonnonsuojelualueen ympäröimä kohde Hämeenlinnassa. Ilmainen Aulangon näkötorni on avoinna päivittäin kello 8-19. Sieltä voi ihastella Vanajaveden laakson kansallismaisemaa.
Eläinten rapsuttelua
23. Fallkullan kotieläintilalla pääsee tutustumaan perinteisiin maatilan kotieläimiin kuten lampaisiin, vuohiin, nautoihin, sikoihin, ankkoihin, kanoihin, kaneihin ja hevosiin. Helsinkiläistilalle on vapaa pääsy.
24. Reipin tila sijaitsee Pirkkalassa ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden nähdä alkuperäisiä suomalaisia maatiaispihan eläimiä aidossa ympäristössään. Tavattavissa on esimerkiksi suomenhevosia, harvinaista länsisuomenkarjaa, suomenlampaita, maatiaiskanoja, maatiaiskissoja ja shetlanninponi. Reipin tila on avoinna pääsymaksuttomasti yleisölle koululaisten kesälomien ajan la-su klo 12-16.
25. Metsänkylän Alpakoita pääsee ihastelemaan maksutta sunnuntaisin kello 12-15 Pekolassa kauniissa maalaismaisemissa.
Tarkistathan poikkeukset aukioloajoissa kohteiden verkkosivuilta ennen vierailuasi!
Upea Hatanpään arboretumin ruusutarha sijaitsee Tampereella Pyhäjärven rannalla kauniilla paikalla vanhassa kartanomaisemassa.
Upea Hatanpään arboretumin ruusutarha sijaitsee Tampereella Pyhäjärven rannalla kauniilla paikalla vanhassa kartanomaisemassa. (NEA ILMEVALTA / AL)