lauantai 28. toukokuuta 2016

Nivelrikko tunnistetaan kohta jo varhaisvaiheessa

Lauantai 28.5.2016 klo 15.06
 
  
Nivelrikon diagnostiikkaan suositellaan ultraäänikuvantamisen entistä laajempaa hyödyntämistä. Uuden tietokonemallinnuksen avulla taas löydetään paras hoitomuoto.
Nivelrikko johtaa Suomessa vuosittain 600 000 lääkärikäyntiin.
Nivelrikko johtaa Suomessa vuosittain 600 000 lääkärikäyntiin. (MOSTPHOTOS)
Nivelrikko yleistyy Suomessa väestön ikääntyessä. Aihetta tutkitaan useissa Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa.
Lihavuus, nivelvammat ja raskas fyysinen työ altistavat nivelrikolle, mutta sairauden perimmäistä syytä ei tunneta. Nivelrikolle on tyypillistä rustopinnan rikkoutuminen ja nivelruston häviäminen nivelpinnoilta, mikä näkyy röntgenkuvassa nivelraon kaventumisena.
- Nivelmuutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa, eikä vaurioitunut rustokudos uusiudu ennalleen, sanoo dosentti Jari ArokoskiItä-Suomen yliopistosta.
- Osa nivelrikkopotilaista kärsii kovista nivelkivuista, ja sairaus rajoittaa heidän toimintakykyään. Röntgenkuvissa voi näkyä nivelrikkoon viittaavia muutoksia, vaikka muutoksiin ei liittyisi kipuoireita.
Uusia menetelmiä
Tällä hetkellä nivelrikon diagnostiikka perusterveydenhuollossa pohjautuu sekä̈ kliiniseen tutkimukseen että̈ rö̈ntgenkuvaukseen.
- Röntgenkuvista ei havaita alkuvaiheen muutoksia, vaan ainoastaan ne tapaukset, joissa on jo tapahtunut selviä̈ kudosmuutoksia ja rustokudoksen tuhoutumista, sanoo akatemiatutkija Simo Saarakkala Oulun yliopistosta.
Tarkempi kuvantamisdiagnostiikka mahdollistaisi hänen mukaansa kohdennettujen hoitojen kehittä̈misen ja sairauden kehittymisen paremman ennustamisen.
Saarakkalan tutkimusryhmä kehittää tietokoneavusteista rö̈ntgenkuvien analyysimenetelmää̈, jotta varhaisvaiheen kudosmuutokset lö̈ydettä̈isiin paremmin ja kuvien tulkinta olisi tulkitsijasta riippumatonta.
Ultraääntä enemmän
Myös ultraäänikuvaus on Saarakkalan mukaan mahdollinen menetelmä̈ nivelrikon varhaiseen havaitsemiseen. Menetelmä on edullinen ja helppokäyttöinen, ja sitä on hyö̈dynnetty jo pitkää̈n reumapotilaiden nivelten kuvaamisessa.
- Nivelrikkoon sitä̈ ei ole juuri kä̈ytetty. Vallalla on ollut pitkään virheellinen käsitys, että ultraääni ei sovellu polven nivelrikon diagnostiikkaan, koska sillä ei saada kuvaa painoa kantavalta nivelpinnalta, Saarakkala toteaa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Saarakkalan ryhmän tutkimus, jonka tulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä aiemmin tänä vuonna, kumoaa tämän käsityksen. Tutkimus osoitti, että ultraäänen avulla havaitaan perinteistä röntgenkuvausta paremmin luupiikit, nivelkierukan siirtymä sekä nivelrustomuutokset polven painoa kantavalla alueella.
- Näiden tutkimuksien perusteella voidaankin suositella ultraäänikuvantamisen nykyistä laajempaa hyödyntämistä perusterveydenhuollossa, Saarakkala sanoo.
Apua oikeaan hoitoon
Myös tietokonemallinnusta on tutkittu nivelrikon etenemisen ennustamisessa ja ehkäisemisessä.
- Nykyiset kuvantamismenetelmät kuten röntgenkuvantaminen tai magneettikuvantaminen tarjoavat tiedon ainoastaan nivelvälin ohenemisesta tai nivelruston paksuudesta ja ominaisuuksista. Arvio potilaskohtaisesta nivelrikon etenemisestä on kuitenkin vaikea ja subjektiivinen, sanoo Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Rami Korhonen.
Tutkimuksessa kehitettiin tietokonemallinnukseen pohjautuva menetelmä, jossa polven magneettikuvauksesta saatua informaatiota käytetään arvioitaessa potilaskohtaisesti nivelrikon etenemistä polvinivelessä.
- Kehitetyn menetelmän avulla voisi arvioida esimerkiksi ylipainon vaikutusta nivelten tulevaisuuden kuntoon tai arvioida kirurgisten toimenpiteiden kuten ristisiteen korjauksen vaikutusta nivelrikon etenemiseen. Tietokonemallin avulla pyrittäisiin lopulta löytämään paras mahdollinen hoitomuoto ehkäisemään nivelrikon eteneminen.