torstai 12. toukokuuta 2016

Lumoavat Kreikan saaret, jotka harva on löytänyt

Lauantai 7.5.2016 klo 12.26
 
  
Idyllinen Koufonisia on suotta jäänyt kuuluisempien naapurisaarten varjoon.
Kalastajavene pääsaaren rannalla, taustalla siintää Kato Koufonisi.
Kalastajavene pääsaaren rannalla, taustalla siintää Kato Koufonisi. (AOP)
Suositun Naxoksen vieressä sijaitsee Koufonisia, joka on jo lumonnut muotisuunnittelija Roberto Cavallin sekä Missonin muotisuvun.
Koufonisian saaret ovat pysyneet tähän asti vähän tunnettuna osin siitä luonnollisesta syystä, ettei saarille ole ollut suoraa lauttayhteyttä. Kolme vuotta sitten tähän tuli muutos. Nykyään Pireuksesta lähtevät pikaveneet vievät matkustajia päivittäin kohteeseen. Venematka kestää neljä tuntia.
Koufonisia koostuu kolmesta pääsaaresta. Veneet saapuvat Pano Koufonisiin. Kaksi muuta saarta ovat Kato Koufonisi ja Keros.
Pano Koufonisi on saarista ainoa, jolla on varsinaista asutusta. Kato Koufonisi on tuulenpieksemä ja hoitamaton, karu saari, ja viehättävä juuri siksi. Kerosille ei puolestaan ole pääsyä, sillä arkeologit ovat rauhoittaneet saaren tutkimusta varten.
Koufonisiassa on toinen toistaan upeampia rantoja.
Koufonisiassa on toinen toistaan upeampia rantoja. (WIKIMEDIA COMMONS)
Pano Koufonisilla ravintoloiden tarjonta riippuu pitkälti kalastajien saaliista. Jos tuuli on ollut liian voimakas päivän aikana, se näkyy suoraan tarjonnassa. Vanhanaikaisissa tavernoissa riittää silti herkkuja.
Saaressa liikenne on vähäistä ja kunnon teitä on niukasti. Niinpä saaren uskomattomiin rantoihin kannattaa tutustua joko patikoimalla tai hyppäämällä moottorijahtiin, joita lähtee säännöllisin väliajoin pääsatamasta.
Kato Koufonisin saari eroaa täysin tyylikkäästä ja huolitellusta Pano Koufonisista. Lähes asumaton saari on silti hyvä päiväretken kohde. Ensimmäisenä vene pysähtyy saaren ainoaan ravintolaan, minkä jälkeen se suuntaa päärannalle. Kato Koufonisi on houkutellut huomaansa myös naturisteja, joten saarella voi törmätä myös alastomiin auringonpalvojiin.
Lähde ja lisää saarista: Independent
Pano Koufonisin saarella on vain 400 asukasta.
Pano Koufonisin saarella on vain 400 asukasta. (WIKIMEDIA COMMONS)

(WIKIMEDIA COMMONS)
Kato Koufonisi on lähes asuttamaton saari.
Kato Koufonisi on lähes asuttamaton saari. (WIKIMEDIA COMMONS)
Kato Koufonisissa on muinaisten raunioiden perustalle rakennettu kirkko, Panagia.
Kato Koufonisissa on muinaisten raunioiden perustalle rakennettu kirkko, Panagia. (WIKIMEDIA COMMONS)

(WIKIMEDIA COMMONS)
PIPSA PARKKINEN