torstai 12. toukokuuta 2016

Viehättävä viikonloppu Tartossa

Tiistai 17.2.2015 klo 20.30
 
  
Viron toiseksi suurin kaupunki on mainio viikonloppukohde.
Tarton vanha keskusta on kompaktin kokoinen. Siihen tutustuukin parhaiten jalan.
Tarton vanha keskusta on kompaktin kokoinen. Siihen tutustuukin parhaiten jalan. (VISIT ESTONIA)
Jos Tallinna on jo nähty, kannattaa Viron-matkaajan suunnata seuraavaksi Tarttoon. Viehättävää yliopistokaupunkia pidetään maan sivistyksen kehtona. Tarttoon pääsee Tallinnasta kätevästi junalla tai bussilla. Junamatka kestää kaksi ja bussimatka vajaat kolme tuntia.
Tarton historiallinen keskusta on viehättävä, ja kooltaan helposti kävelijän hallittavissa. Kaupungin sydämestä vanhojen rakennusten ympäröimältä Raatihuoneen torilta löytyy moderni suutelevia ylioppilaita esittävä patsas. Tämä kuvastaakin hyvin sitä, kuinka tärkeässä roolissa opiskelijat tässä yliopistokaupungissa ovat. He kansoittavat ravintoloita ja kahviloita, ja opiskelijoiden ansiosta kaupungissa on paljon erilaisia kulttuuritapahtumia. Sekä ravintoloiden lukuisia terasseja, joita löytyy niin Raatihuoneen torilta kuin sen lähikaduiltakin.
Raatihuoneen torilta löytyy turisti-info, ja yksi kaupungin kiinnostavista museoista: hauskasti vinoon taloon taidemuseo. Se on erikoistunut virolaiseen taiteeseen.
Lähihistoriasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua KGB-museoon (Riia 15b), jossa esitellään niin elämää Siperian vankileireillä kuin salaisen poliisin tyrmissäkin. Koko perheen vierailukohteeksi taas sopii esimerkiksi Ahhaa-tiedekeskus (Sadama 1), josta löytyy muun muassa planetaario ja lentosimulaattori.
Tarton yliopiston päärakennuksesta löytyy kiinnostavaa nähtävää.
Tarton yliopiston päärakennuksesta löytyy kiinnostavaa nähtävää. (VISIT ESTONIA)
Käy yliopiston putkassa
Myös Tarton yliopiston on tutustumisen arvoinen paikka. Sen päärakennus muistuttaa kovasti Helsingin yliopiston vastaavaa, mutta myös omia erikoisuuksiakin löytyy. Rakennuksen ullakolla on entisessä asussaan oleva putka, jonne niskuroivat opiskelijat aikoinaan heitettiin. Putkan seinillä on yhä parinsadan vuoden takaisia seinäkirjoituksia ja -piirroksia, joita rangaistustaan viruneet opiskelijat ovat niihin raapustelleet. Lisäksi päärakennuksessa sijaitsee yliopiston taidemuseo.
Tartosta löytyy ravintolatarjontaa moneen makuun. Tunnelmaltaan omaleimainen Püssirohukelder (Lossi 28) on rakennettu tuomiokirkon mäen kupeeseen vanhaan ruutikellariin. Historiallista tunnelmaa henkivässä ravintolassa tarjoillaan reilun kokoisia annoksia sekä paikan omaa olutta litran tuopeissa. Kannattaa muuten maistaa ravintolan erikoisuutta, aromikasta punaista olutta.
Pienen budjetin matkaaja syö edullisesti yliopiston ravintolassa (Ülikooli 20). Vanhoilla huonekaluilla sisustettu romanttinen rakennus on kaukana suomalaisesta laitosruokaloista. Ravintolan hinnat ovat edulliset, ja viiniäkin on tarjolla. Ravintolan alakerrasta löytyy myös jazzklubi.
Tartossa on runsaasti erilaisia viehättäviä kahviloita, joista ehkä tunnetuin on Werner (Ülikooli 11). Vähän piilossa kakkoskerroksessa sijaitsevassa kahvilassa tarjoillaan erikoiskahvien ja leivosten lisäksi myös ruoka-annoksia. Myös Eduard Vilde (Vallikraavi 4) on vierailemisen arvoinen ravintola varsinkin grilliruoan ystäville. Ravintolan edessä on patsas, jossa paikalle nimen antanut virolaiskirjailija Eduard Vilde tervehtii melkein kaimaansa, Oscar Wildeä.
Raatihuoneen toria koristaa suutelevia ylioppilaita esittävä patsas.
Raatihuoneen toria koristaa suutelevia ylioppilaita esittävä patsas. (VISIT ESTONIA)
Veistosten kaupunki
Tartto onkin monien patsaiden kaupunki. Vanhan kauppahallin vierestä löytyy hauska sikaveistos, joka muistuttaa mistä liha oikein tuleekaan lautasille. Rüütli-kävelykadulta taas löytyy viehättävä vanhuutta ja nuoruutta kuvastava patsas, jossa on ikämies ja vauva.
Patsaiden lisäksi Tartto ihastuttaa puistoillaan ja puutarhoillaan. Vanhan tuomiokirkon raunioiden ympärillä on viehättävä puistoalue. Kasvitieteellisen puutarhan kukkaloisto viehättää varsinkin keväällä, ja sen kasvihuoneisiin kannattaa tutustua talvellakin. Puistoja löytyy myös Emajoen toiselta puolelta. Joen yli kulkevista silloista tunnetuin on kaarisilta. Sillan ylittäminen koristekaarta pitkin on uhkarohkeiden opiskelijoiden suosima temppu.
Kaupungin hotellitarjonta on runsasta, ja moneen budjettiin sopivaa. Suomalaisittain hauska kuriositeetti löytyy Toomemäen puistossa sijaitsevasta Park-hotellista, jossa Urho Kekkonen kävi Tarton-vierailullaan vuonna 1964. Tapausta mainostetaan hotellin verkkosivuilla, ja Kekkosen käyttämä huone on yhä hänen mukaansa nimetty sviitti.
Tarton hintataso on suomalaisittain varsin edullinen ja ostosmahdollisuuksia löytyy niin moderneista tavarataloista kuin vilkkaalta toriltakin. Shoppailun lisäksi itseään voi hemmotella myös vierailemalla kylpylässä. Aura-keskus (Turu 10) sopii niille, joille riittää uiminen ja saunominen. Dorpat Spasta (Soola 6) saa myös erilaisia hemmottelu- ja kauneushoitoja sekä hierontoja.
Yliopiston rakennuksia on koristeltu hauskoilla seinämaalauksilla.
Yliopiston rakennuksia on koristeltu hauskoilla seinämaalauksilla. (VISIT ESTONIA)
Vinossa talossa sijaitsee taidemuseo.
Vinossa talossa sijaitsee taidemuseo.
Inglisild eli Enkelisilta on hyvä esimerkki Tarton kauniista historiallisesta arkkitehtuurista.
Inglisild eli Enkelisilta on hyvä esimerkki Tarton kauniista historiallisesta arkkitehtuurista. (VISIT ESTONIA)
Tiedekeskus Ahhaa on kiinnostava tutustumiskohde koko perheelle.
Tiedekeskus Ahhaa on kiinnostava tutustumiskohde koko perheelle. (VISIT ESTONIA)
Uhkarohkeat nuoret ylittävät tämän sillan kaarta pitkin.
Uhkarohkeat nuoret ylittävät tämän sillan kaarta pitkin. (VISIT ESTONIA)
Toomäemäen puisto viehättää eri vuodenaikoina.
Toomäemäen puisto viehättää eri vuodenaikoina. (VISIT ESTONIA)
Juttua päivitetty 20.2. kello 9.11, poistettu suljettu ravintola.