perjantai 27. toukokuuta 2016

Sisävesilaivat liikenteeseen: Tampere aloitti jo risteilykauden

Perjantai 13.5.2016 klo 17.50
 
  
Sisävesilaivojen risteilykausi on alkamassa. Innokkaimmat pääsevät laivan kannelle jo nyt toukokuussa.
Viikinsaari on kesällä suosittu reittiliikenteen kohde Tampereella.
Viikinsaari on kesällä suosittu reittiliikenteen kohde Tampereella. (MINNA JALOVAARA)
Esimerkiksi Tampereella Hopealinjat ovat jo aloittaneet lounasristeilynsä ja myös Kuopiossa Roll Risteilyt Oy:n Ukko-laiva teki ensimmäisen viinitilaristeilynsä perjantaina 13. toukokuuta. Viikkoa myöhemmin ohjelma laajenee, kun esimerkiksi saaristokaupunkia esittelevät risteilyt alkavat. Toinen kuopiolaisyhtiö, Koski-laiva, aloittaa päivittäiset risteilyt jo 16. toukokuuta.
Lahdessa kausi alkaa perjantaina 20. toukokuuta, jolloin m/s Suomen Neito alkaa tehdä kevätristeilyjä Vääksyn kanavalle. Jyväskylässä kevätristeilyt alkavat 25. toukokuuta.
Monilla muilla paikkakunnilla sisävesilaivojen säännöllinen risteilytoiminta alkaa kesäkuun alussa. Esimerkiksi Savonlinnassa toimivan Vip Cruisen maisemaristeilyt sekä Saimaan risteilyjen kanavaristeilyt Lappeenrannasta alkavat silloin. Myös Satumaa-laivojen paikallisristeilyt Joensuussa alkavat kesäkuussa. Porissa Kokemäenjoen risteilyt alkavat vasta heinäkuun alussa.
Myös reittiliikenne esimerkiksi Tampereelta Virroille, Lahdesta Heinolaan sekä Kuopion ja Savonlinnan välillä alkaa vasta kesäkuun puolella. Lieksan ja Kolin välillä kulkeva autolautta Pielinen aloittaa liikenteensä vasta juhannuksen jälkeen.
Suomen vesillä liikkuu yhä perinteisiä höyrylaivojakin. Kuvassa S/S Punkaharju Savonlinnan vesillä.
Suomen vesillä liikkuu yhä perinteisiä höyrylaivojakin. Kuvassa S/S Punkaharju Savonlinnan vesillä. (HOTELLI PUNKAHARJU)
Myös pienemmillä paikkakunnilla
Kesäistä risteilytoimintaa on myös hieman pienemmillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Iisalmessa voi tehdä muun muassa Koljonvirralla piipahtavia reittiristeilyjä heinäkuun ajan. Puumalan satamasta käsin risteilevä M/S Kaunis Veera tekee maisemaristeilyjä kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Mikkelin Anttolasta risteillään koko kesäkauden ajan Astuvansalmen kalliomaalauksille. Hämeenkyrön ja Nokian Siuron välillä kulkeva M/S Purimo tekee kevään ensimmäisen risteilynsä jo 21. toukokuuta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Ehkä tunnelmallisin tapa liikkua sisävesillä on hypätä höyrylaivan kyytiin. Sellainen on esimerkiksi S/S Punkaharju, joka alkaa risteillä kesäkuun alussa Punkaharjun ja Savonlinnan välillä. Laiva siirtyi toukokuun alussa Punkaharjun Luontomatkailu Oy:n omistukseen ja Hotelli Punkaharjun käyttöön.
- Höyrylaivat ovat osa Saimaan ja tämän alueen identiteettiä ja ovat olleet sitä jo toista sataa vuotta. Niillä on kuljettu paikasta toiseen vuosien ajan. Höyrylaivat ovat kansallisomaisuutta ja kertovat vielä olemassa olevasta höyrylaivakulttuurista, joka on harvinaista jo kansainväliselläkin tasolla. Toiminnallamme annamme jatkuvuutta tälle kulttuurille ja kutsumme vieraamme viihtymään Saimaalla, kertoo Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer.
Puumalassa voi puolestaan nousta "kuramyllyyn" eli rautarunkoiseen tervahöyryyn. Saimaalla aikoinaan runsaslukuisina liikkuneista kuramyllyistä jäljellä on enää S/S Wenno, joka tekee Puumalasta käsin höyryristeilyjä maanantai-iltaisin heinäkuun ajan.
MARIANNE ZITTING