keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Vaarallisia bakteeritartuntoja enemmän kuin koskaan - määrä lisääntyy entisestään

Keskiviikko 11.5.2016 klo 19.05
 
  
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan stafylokokkitartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Stafylokokkia voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla.
Stafylokokkia voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla. (MATTI MATIKAINEN)
THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna yli 2 000 Staphylococcus aureus -bakteeritartuntaa eli enemmän kuin koskaan aiemmin.
THL:n bakteeri-infektioyksikön johtavan asiantuntijan Jari Jalavan mukaan tartuntojen määrä tulee tulevaisuudessa lisääntymään entisestään.
- Väestö ikääntyy koko ajan ja se näkyy myös muiden infektiotautien lisääntymisessä. Kun ihmisen immuunipuolustus heikentyy, niin infektioiden riski kasvaa, Jalava kertoo.
Ikäihmisten lisäksi myös huumeiden käyttäjät kuuluvat riskiryhmään. Stafylokokki voi kuitenkin aiheuttaa infektion myös terveelle ihmiselle.
Staphylococcus aureus -bakteeria on ihmisten iholla. Yleensä se tarttuukin ihmisestä toiseen suoran kontaktin kautta, erityisesti hoitolaitoksissa. Stafylokokki on yleisin leikkaushaavainfektioita aiheuttava sairaalabakteeri. Jari Jalavan mukaan bakteeri viihtyy myös pinnoilla jonkin aikaa.
- Stafylokokki aureus viihtyy erityisesti ihon haavoissa ja aiheuttaa siten ihmiselle infektioriskin. Toisaalta bakteeria voi esiintyä myös nenän limakalvoilla.
Verenkiertoon päästessään stafylokokki saattaa aiheuttaa tulehduksen tai jopa verenmyrkytyksen. Jalava sanoo, että joka viides infektiosta aiheutuneen verenmyrkytyksen saanut kuolee.
- Perusterveellä ihmisellä kuolemanriski on hyvin pieni. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö terveellekin ihmiselle voisi tulla erittäin vakava infektio.
Tartunta onkin aina syytä ottaa vakavasti. Infektion ehkäisemiseksi Jalava suosittelee hyvää käsihygieniaa.
Stafylokokkitartuntojen lisääntymisestä kertoi ensimmäisenä Kaleva.