torstai 26. toukokuuta 2016

Tutkittu ja todistettu: Suloiset lemmikit parantavat henkisiä haavoja

Sunnuntai 15.5.2016 klo 14.08
Pelkkä suloisten kissojen ja koirien ajatteleminen riittää helpottamaan henkistä tuskaa.

(MOSTPHOTOS)
Yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät, helpottaako kissojen ja koirien ajatteleminen tuskaa, jota ihmiset kokevat tultuaan torjutuiksi. Vastaus on kyllä.
Tutkimukseen toteutettiin kolmessa osassa. Ensimmäisessä kokeessa 106 vapaaehtoista sai tehtäväkseen kirjoittaa joko tilanteesta, jossa he tunsivat olonsa torjutuksi tai syrjityksi, tai tilanteesta, jossa he tunsivat olevansa tervetulleita, tai tilanteesta, jolloin heille tapahtui jokin fyysinen haaveri. Tehtävän jälkeen osallistujille esitettiin kuvia kissoista tai koirista - riippuen heidän mieltymyksistään. Tämän jälkeen he valitsivat lemmikille nimen. Tehtävän jälkeen vapaaehtoiset tekivät testin, jossa mitattiin heidän yleistä hyvinvointiaan.
Toisessa kokeessa vapaaehtoiset muistelivat tilannetta, jossa heidät oli torjuttu tai heille oli tapahtunut haaveri, ja nimesivät sen jälkeen eläimiä tai ihmisiä. Kolmannessa kokeessa osallistujat kirjoittivat aineen joko torjutuksi tai hyväksytyksi tulemisesta, minkä jälkeen he tekivät yleistä hyvinvointia mittaavan testin. Jälkeenpäin he katselivat kuvia, joissa oli joko eläin tai lelu, ja antoivat sille nimen.
Tutkimuksen mukaan kaikki kolme koetta osoittivat, että niillä vapaaehtoisilla, joita pyydettiin antamaan lemmikille nimi, oli vähemmän negatiivisia tuntemuksia ja torjutuksi tulemisen tunteita kuin niillä, jotka eivät tätä tehneet. Ihmisen nimeämisellä ei ollut samanlaista vaikutusta mielialaan.
Tutkijoiden lopputulema on, että lemmikin ajatteleminen voi olla tehokas tapa helpottaa ahdistusta.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin Anthrozoos-nettijulkaisussa.
Lähde: Medical Daily

(MOSTPHOTOS)
PIPSA PARKKINEN