keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Saako hyvää halvalla? IL-testissä Honor 5X

Sunnuntai 20.3.2016 klo 11.55
 
  
Älypuhelinmarkkinoiden parasta hinta-laatusuhdetta tarjoavan Huawein Honor-tuoteperheen uusin jäsen Suomessa on Honor 5X.

FAKTAT

Honor 5X
Suoritin: Qualcomm MSM8939 8-ydinprosessori 1.5GHz
Käyttöjärjestelmä:Android 5.1.1 (Lollipop)
Paino: 158 g
Mitat: 15,1 x 7,6 x 0,8 cm
Näyttökoko: 5,5 tuumaa
Näyttötarkkuus: 1920 x 1080 pikseliä, 401 ppi
Pääkamera: 13 MP
Etukamera: 5 MP
Keskusmuisti: 2 Gt
Tallennustila: 16 Gt, SD-muistikortilla 128 Gt
Akkukapasiteetti:3000 mAh
Korttipaikat: Dual SIM, microSD
Hinta: 299 euroa
Älypuhelimissa yleisesti hyväksytty lähtökohta on, että hyvää ei saa halvalla, ja teknisesti tehokkaista laitteista joutuu maksamaan huippuhintaa. Poikkeuksia tähän sääntöön kuitenkin löytyy, ja näistä huomattavin on kiinalaisen Huawei-laitevalmistajan Honor-laiteperhe, joka tarjoaa useita tehokkaiden puhelimien ominaisuuksia verrattain edullisesti.
Tuoteperhe on otettu Suomessa hyvin vastaan, ja erityisesti Applen ja Samsungin lippulaivojen kanssa kilpaileva Honor 7 on viihtynyt myydyimpien puhelinten listoilla. Honor-perheen uusin edustaja Suomen markkinoilla on IL:n testiin tullut Honor 5X.
Honor 5X on käytännössä teknisesti hieman heikennetty ja edullisempi versio Honor-laitteiden lippulaivamalli Honor 7:stä. Noin sata euroa halvempi 5X eroaa isoveljestään vaatimattomammalla kameralla ja vähäisemmällä tallennustilalla.
Ulkoisesti 5X ei eroa 7:stä juuri ollankaan. Laitteen runko on älypuhelinten nykytrendien mukaisesti alumiinia. Analogisia näppäimiä ovat vain näytön herättäjä ja äänenvoimakkuuden säädin. 7:n tapaan 5X:n sormenjälkitunnistin löytyy laitteen takaa, mistä sen tavoittaa helposti etusormella. Asetuksista sormenjälkitunnistuksen voi myös panna herättämään näytön, jolloin kännykkää ei tarvitse edes painaa katsoakseen kellonajan.
Vaikka hinta on edullisempi, laitteen näytöstä ei ole tingitty, vaan 5X:ssä on sama Full HD -näyttö kuin 7:ssä. Laitteen suoritin ei ole aivan yhtä rivakka kuin isoveljessä, mutta pyörittää silti puhelimen Android Lollipop -käyttöjärjestelmää mukavan sulavasti. Sulava on myös Honorin oma käyttöliittymä, joka tuo asettelultaan mieleen iPhonen.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN


Kamera heikkoutena
Näytön ohella puhelimen omat kaiuttimet ovat hyvälaatuiset, mutta koska ne sijaitsevat molemmat laitteen alareunassa, videota katsellessa äänen kuulee hyvin vain laitteen toiselta puolelta. Tämä voi tehdä videon katselusta ystävien kanssa hankalaa.
Äänenlaadun suhteen valittamista ei myöskään ole puheluiden soittamisessa. Sen sijaan laitteen mikrofoni videota kuvatessa ei ole kummoinen, joten mitään pikaista kotivideota vaativampaa kuvausprojektia 5X:llä ei kannata toteuttaa.
5X:n merkittävin akilleen kantapää on muutenkin laitteen kamera, joka palvelee peruskäytössä, mutta ei vedä vertoja 7:n vastaavalle. Entistä edullisemmassa mallissa heikompi kamera on toki odotettavissa, ja hintaansa nähden 5X ottaa kuitenkin kohtuullisen hyviä kuvia. Hämärissä olosuhteissa se kuitenkin jättää toivomisen varaa.

5X:n heikkouksia on myös vähäinen tallennustila, jota löytyy puhelimesta paketista vain olemattomat 16 gigatavua. Puhelimesta löytyy kuitenkin onneksi SD-korttipaikka, joka tukee lisämuistia 128 gigatavuun asti, ja lisämuistin hankinta onkin ehdottoman suositeltavaa.
Kokonaisuutena Huawei on uudella Honor 5X:llään tuonut markkinoille jälleen uuden pistämättömän hyvällä hinta-laatusuhteella varustetun Android-puhelimen. Vähänkään enemmän valokuvaamista kännykällään harrastavan kannattaa kuitenkin harkita vakavasti ylimääräisen satasen sijoittamista Honor 7:ään.

Hyvää:
+ Erinomainen hinta-laatusuhde
+ Laadukas näyttö
+ Sulava käyttää
Huonoa:
- Vähäinen tallennustila
- Vain kohtalainen kamera