lauantai 28. toukokuuta 2016

Onko unissapuhuminen haitallista?

Keskiviikko 25.5.2016 klo 19.07
 
  
Unissapuhuminen on monelle tuttu ilmiö, mutta sen aiheuttajaa ei usein tiedetä. Se voi olla hiljaista muminaa, selkeää puhetta tai jopa huutoa. Joskus kaksi nukkuvaa voivat jopa keskustella keskenään.
Ihminen voi äännellä unissaan pienestä muminasta aina huutoon asti.
Ihminen voi äännellä unissaan pienestä muminasta aina huutoon asti.(MOSTPHOTOS)
Unissapuhuminen kuuluu parasomniaan eli unihäiriöihin, kuten unissakävely ja yökastelukin. Unen aikana sitä voi esiintyä kaikissa vaiheissa. Useinmiten REM-unessa ihminen puhuu herkimmin, noin kolmekymmenen sekunnin ajan.
Yleinen harhaluulo on, että puhuva henkilö kertoisi unestaan nukkuessaan. Puhuminen voi kertoa stressistä, masennuksesta, liiasta valvomisesta tai kuumeesta. Myös alkoholin nauttiminen ja tietyt lääkkeet voivat laukaista unissapuhumisen.
Unissapuhuminen ei ole periytyvää, vaikka niin usein luullaan. Unihäiriö voi johtaa jatkuviin painajaisiin tai pakokauhun tunteeseen unen aikana, mikä johtaa usein äkilliseen heräämiseen. Niihin voi kuulua potkimista, lyömistä, huutamista.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Mikäli unikäyttäytymisesi häiritsee sinua tai lähimmäisiä, on hyvä kääntyä unitutkijan tai lääkärin puoleen. Jos jatkuvia väsymystiloja esiintyy, taustalla voi olla REM-unihäiriö.
Kaikista parhain keino välttää unessa tapahtuvat ikävät tilanteet on vähentää arjen stressitekijöitä ja nukkua suositellut kahdeksan tuntia unta joka yö.