keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Juot säännöllisesti, kävit soittotunneilla ja omistat kissan: 12 merkkiä siitä, että olet tavallista älykkäämpi

Keskiviikko 11.5.2016 klo 20.37
 
  
Voit päätellä oletko älykäs ilman, että käyt Mensan testeissä. Tutkimukset listaavat 12 asiaa, jotka usein liittyvät älykkyyteen.
Perinteisiä älykkyystestejä on kritisoitu siitä, että tietyt sosiaaliryhmät pärjäävät niissä huonommin. Testit ovat usein melko mekaanisia ja niissä ei oteta huomioon luovuutta. Niinpä älykkyystestejä kehitetään koko ajan.
Business Insider-lehti on koonnut yhteen viime vuosikymmenien tutkimuksia ja löytänyt yllättäviäkin tekijöitä, jotka voivat osoittaa älykkyyttä.
Kävit soittotunneilla
Musiikki kehittää tehokkaasti kaikenlaista älyllistä lahjakkuutta.
Musiikki kehittää tehokkaasti kaikenlaista älyllistä lahjakkuutta. (MOSTPHOTOS)
Tutkimusten mukaan musiikki kehittää lasten ajattelua useilla tavoilla.
Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että 4-6-vuotiaiden sanallinen valmius parani merkittävästi vain kuukauden soittotuntien jälkeen. 2004 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että yhdeksän kuukauden piano-opinnot nostivat kuusivuotiaiden älykkyyttä verrattuna sellaisiin lapsiin, jotka eivät musiikkia opiskelleet.
Olet sisaruksista vanhin
Norjassa selvitettiin vuosina 1967-1976 syntyneiden noin 250 000 varusmiehen älykkyystestien tuloksia. Ensimmäisenä syntyneen lapsen ÄO oli keskimäärin 103, seuraavan 100 ja kolmantena syntyneen 99.
Olet laiha
2006 tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin 2 200 aikuisen älykkyyttä. Korrelaatio oli selvä. Mitä paksumpi vyötärö, sitä alhaisempi ÄO.
Mekanismi toimii myös toisinpäin. Toisen tutkimuksen mukaan sellaiset 11-vuotiaat, jotka pärjäsivät kielellisissä testeissä huonoiten, olivat suuremmalla todennäköisyydellä ylipainoisia 40-vuotiaina.
Sinulla on kissa
Kissaihmiset ovat koiraihmisiä fiksumpia.
Kissaihmiset ovat koiraihmisiä fiksumpia. (MOSTPHOTOS)
2014 tehdyssä 600 yliopisto-opiskelijan selvityksessä koiraihmisiksi itsensä ilmoittaneet osoittautuivat kissaihmisiä ulospäin suuntautuneemmiksi.
Mutta kissaihmiset pärjäsivät älyllistä kyvykkyyttä mittaavassa testissä koiraihmisiä paremmin.
Äitisi imetti sinua
Jos äitisi imetti sinua, saatat olla pulloruokittuja lapsia fiksumpi.
Jos äitisi imetti sinua, saatat olla pulloruokittuja lapsia fiksumpi. (MOSTPHOTOS)
Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa selvitettiin noin 3 000 lapsen älykkyyttä. Ne lapset, joita äiti oli imettänyt, saivat myöhemmin älykkyysteisteissä merkittävästi parempia tuloksia.
Mekanismi vaatii tutkijoiden mukaan vielä lisäselvitystä.
Olet vasenkätinen
Vasenkätiset pystyvät oikeakätisiä useammin luovaan ongelmanratkaisuun.
Vasenkätiset pystyvät oikeakätisiä useammin luovaan ongelmanratkaisuun.(MOSTPHOTOS)
Vasenkätiset pystyvät lukuisien tutkimusten mukaan usein keksimään luovasti uusia ratkaisuja. Mekanismi tuntuisi toimivan etenkin vasenkätisillä miehillä.
Toisaalta vasenkätiset ovat aavistuksen yliedustettuina rikollisten joukossa.
Olet pitkä
Princetonin yliopiston vuonna 2008 tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että pitemmät ihmiset pärjäsivät nuorena älykkyystesteissä lyhyempiä paremmin.
He myös tienasivat aikuisina paremmin kuin lyhyemmät.
Juot alkoholia säännöllisesti
Älykkäät juovat usein säännöllisesti.
Älykkäät juovat usein säännöllisesti. (MOSTPHOTOS)
Britanniassa ja Yhdysvalloissa huomattiin, että lapsina ja teineinä älykkyystesteissä hyvin pärjänneet juovat aikuisena enemmän kuin matalampia tuloksia ÄO-testeissä saaneet.
Olet poliittisesti vapaamielinen
Mitä älykkäämpi olet lapsena, sitä todennäköisemmin sinusta tulee aikuisena vapaamielinen.
Mitä älykkäämpi olet lapsena, sitä todennäköisemmin sinusta tulee aikuisena vapaamielinen. (AOP)
Tutkimuksessa oli mukana tuhansia amerikkalaisia. Mitä parempia tuloksia sait lapsena ja nuorena älykkyystesteissä, sitä todennäköisemmin olet aikuisena poliittisesti liberaali. Äärimielipiteiden edustajat pärjäsivät älykkyysteisteissä huonosti.
Opit lukemaan aikaisin
Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa oli mukana noin 2 000 paria identtisiä kaksosia. Se kaksosista, joka oppi lukemaan aikaisemmin, sai parempia tuloksia älyllistä lahjakkuutta mittaavissa testeissä.
Tutkimuksen tekijöiden mukaan lukeminen jo varhain lisää sekä kielellistä kyvykkyyttä että myös esimerkiksi päättelykykyä.
Murehdit paljon
Jos olet usein huolissasi ja murehdit asioita, kasvava joukko tutkimuksia osoittaa, että saatat olla tavallista lahjakkaampi kielellisesti. Huolettomat sen sijaan pärjäsivät paremmin älykkyyden muilla osa-alueilla.
Olet hauska
Hauskat ovat tylsiä älykkäämpiä.
Hauskat ovat tylsiä älykkäämpiä. (MOSTPHOTOS)
400 psykologian opiskelijaa testattiin sen mukaan kuinka hyviä he olivat abstraktissa ajattelussa, myös heidän kielellistä lahjakkuuttaan testattiin.
Sen jälkeen heitä pyydettiin täyttämään New Yorker-lehden sarjakuvien tyhjiin puhekupliin omia tekstejään. Riippumattomat henkilöt arvioivat niiden hauskuutta.
Kuten saattaa arvata, älykkäämmät olivat hauskempia.