perjantai 27. toukokuuta 2016

Alzheimerin taudin syistä tuoretta tietoa: "Uraauurtava tutkimus"

Perjantai 27.5.2016 klo 10.59
 
  
Harvardin tutkijoiden mukaan hyvin lievätkin tulehdukset voivat aiheuttaa aivoissa reaktion, jonka vuoksi aivoihin jää plakkia. Sen vuoksi Alzheimerin tauti voisi saada alkunsa.

(MOSTPHOTOS)
Tuore tutkimus antaa uutta tietoa Alzheimerin taudin syystä. Harvardin yliopiston tutkijat etsivät taudin syytä tulehdustaudeista ja löysivät uutta tietoa. Tutkijoiden mukaan tulehdustauteja vastaan kamppailevan ihmisen aivoihin jää eräänlaista plakkia eli pieniä palloja, jotka ovat aivoille haitallisia jäämiä. Tutkimuksen mukaan hyvin lievätkin tulehdukset voivat aiheuttaa aivoissa reaktion, jonka vuoksi aivoihin jää plakkia, minkä vuoksi Alzheimerin tauti saisi alkunsa.
Professori Robert Noirin johtaman tutkimuksen julkaisi yhdysvaltalainenScience Translational Medicine -lehti toissapäivänä. Tutkimustulokset ovat merkittäviä, koska ne antavat toivoa sille, että tautia voitaisiin estää ja hoitaa tulevaisuudessa tehokkaammin. Nykyisin taudin etenemistä voidaan hidastaa lääkkeillä sekä oireita voidaan lievittää vähentämällä käytösoireita sekä parantamalla toiminta- ja keskittymiskykyä.
- Kyseessä on uraauurtava tutkimus, sanoo neurologian professori David Holtzman New York Time - lehdessä.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Alzheimerin taudin ja tulehdusten yhteyttä on tutkittu pitkään. Aiemmin on todettu, että Alzheimerin tautia sairastavan aivoissa tapahtuu mikroskooppisia muutoksia. Aivoihin jää muun muassa amyloideja, jotka ovat aineenvaihdunnassa syntyviä proteiineja. Amyloidejen on ajateltu kertyvän aivoihin iän myötä pikku hiljaa ja muodostavan kertymiä. Muutosten seurauksena ihmisen tiedonkäsittely ja muisti heikentyvät. Aiemmin Robert Noir tutkijaryhmineen huomasi, että amyloidiproteiinit muistuttivat vastaavia proteiineja, jotka suojaavat elimistöä infektioilta. Tutkijat ovat myös arvioineet, että Alzheimerin tauti voisi syntyä bakteereista ja viruksista.
Tutkijat pitävät tuoreita tuloksia merkittävinä, mutta heidän mukaansa paljon on vielä selvitettävää. Tutkijat haluavat esimerkiksi seuraavaksi selvittää Alzheimerin tautia sairastavien ja terveiden verrokkien mikrobieroja aivoissa.
- Se on seuraava iso askel. Kysymys kuuluu, onko olemassa mikrobeja, jotka pääsevät aivoihin vanhetessa ja voivat laukaista amyloidien kertymistä, pohtii neurologian professori Rudolph Tanzi.
Aiemmin on myös selvitetty, miksi jotkut sairastuvat Alzheimerin tautiin ja jotkut eivät. Rudolph Tanzin mukaan taustalla voi olla ApoE2-geeni, joka auttaisi geenin kantajan aivoja tuhoamaan amyloidikertymät, kun niitä ei tarvita enää mikrobeilta puolustautumisessa.