lauantai 28. toukokuuta 2016

Kylppärin ilme muuttui merkittävästi.

Kylppäriremontti alle 200 eurolla – näin uusit kaikki pinnat edullisesti

KYLPYHUONE 
Putkiremontti on edessä viiden vuoden sisällä, mutta kylpyhuone kaipaisi päivitystä. Kaakelimaali on yksi vaihtoehto kylpyhuoneen edulliseen pintaremonttiin.
Täydellinen pienen kylpyhuoneen remontti kerrostalossa maksaa noin 6 000–10 000 euroa riippuen valituista materiaaleista ja kylpyhuoneen koosta.

Jos kylpyhuone kaipaa vain uusia pintoja, kilpailevia vaihtoehtoja täysremontille ovat kaakeleiden maalaus, pinnoitus, päällystys ja mikrosementointi.

Varsinkin sisustuslehdistä tuttu trendikäs mikrosementointi on kasvattanut suosiotaan. Kaakelimaalaus on kuitenkin menetelmistä ehdottomasti edullisin vaihtoehto ja sen pystyy tekemään itse ilman ammattilaisen apua.

Kylpyhuone ennen remonttia. Putkiremonttia odotellessa päätettiin toteuttaa pintojen päivitys edullisesti kaakelimaalilla.

Kaakelien maalaukseen on muutamia vaihtoehtoja, ja Suomesta saa ainakin V33- ja Ronseal-kaakelimaaleja. V33-maalia maahantuovan Colornovan toimitusjohtajanMarkus Lehtimäen mukaan kaakelimaali on hyvä vaihtoehto, kun halutaan siirtää tulevaa kylpyhuoneen pintaremonttia.

– Kaakelimaalia ei ole tarkoitettu korvaamaan kaakeleiden vaihtoa, mutta normaalissa käytössä maalipinta kestää vuosia. Itse olen maalannut kylpyhuoneen viisi vuotta sitten ja pinta on edelleen ehjä, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki muistuttaa, että pinta ei kuitenkaan kestä naarmuttamista kuten eivät muutkaan maalipinnat. Normaalissa kylpyhuonekäytössä maalipinnan ei pitäisi kärsiä kosteudesta tai kolhuista.

Testikylpyhuoneen tilaa säästävä kapea pesukone löytyi käytettynä netistä (150 €). Allaskaappi saatiin edullisesti uutena (129 €).

Netistä löytyy kaakeleiden maalauksesta monia käyttäjäkokemuksia niin puolesta kuin vastaankin. Kaakelimaalit ovat kehittyneet paljon viime vuosina, joten oli ajankohtaista testata, miten kaakeleiden maalaus onnistuu kotiremontoijalta.

Sileä lopputulos lattiamaalilla

Testikylpyhuone oli peräisin 90-luvun alusta ja sen oranssinsävyinen ilme kaipasi kipeästi päivitystä.

Hyvän lopputuloksen saamiseksi on tärkeää tehdä pintojen esikäsittely oikein ja oikeilla aineilla. Kaikista tärkein ja eniten aikaa vievä vaihe on kaakelipintojen puhdistus soodapohjaisella maalarinpesuaineella ja pesu esikäsittelyaineella. Lisäksi ennen maalausta pitää poistaa vanhat kalusteet, silikonit ja listat sekä suojata paikat.

Pikku kylpyhuoneen yleisilme on nyt ylellinen. Sadesuihku on arjen luksusta, jonka voi löytää yllättävän halvalla (89 euroa).

Testissä käytetyn kaakelimaalin levittämiseen suositeltiin mikrokuitutelaa ja laadukasta pensseliä. Kaakelimaalin maalaus aloitetaan ylhäältä ja pinnat maalataan vähintään kaksi kertaa.

Testikylpyhuoneessa maalauksessa ongelmia tuotti vanha tumma saumaväri, jonka takia pinnat oli maalattava kolme kertaa ennen kuin väristä tuli tasaisen peittävä.

Seinämaalissa kuivumisaika oli vuorokausi, kun taas lattiamaalissa uuden kerroksen sai levittää jo kolmen tunnin päästä. Nopeammin kuivuva lattiamaali levittyi muutenkin seinämaalia huomattavasti tasaisemmin ja lopputulos oli sileämpi.

Vesieristeiden oltava kunnossa

Maalauksen jälkeen, kun maalit olivat kuivuneet, asennettiin uudet silikonit ja kalusteet. Silikonit on asennettava ilman maalarinteippiä, sillä teippi repii maalipinnan rikki.

Lopputulos yllätti positiivisesti ja kylpyhuoneen ulkonäkö muuttui radikaalisti kerrasta moderniksi. Koko kylpyhuoneremontti maksoi noin 900 euroa, jos mukaan laskee kaikki mahdolliset materiaalit ja uudet kalusteet. Pelkkä maalaus kustansi alle 200 euroa.

Jos kylpyhuoneen kalusteet haluaa saada halvalla, kannattaa käyttää aikaa hintavertailuun. Uusi lattiakaivon ritilä maksoi vain 8 euroa.

Kaakeleiden maalaamista harkitsevan on hyvä muistaa, että kylpyhuoneen vesieristeiden ja pohjan on oltava kunnossa. Lisäksi seinistä aina näkee, että pinta on maalattu.

Testiprojektiin kului aikaa vajaa viikko. Maalipinta saavuttaa lopullisen kovuutensa vasta kahden viikon päästä ja sitä ennen on vältettävä mekaanista rasitusta. Muutamien viikkojen käyttökokemuksesta voi sanoa, että maalipinta on säilynyt ehjänä ja kylpyhuoneen omistaja on tyytyväinen.

Näin maalaat kaakelimaalilla:

1. Tee esivalmistelut ja lue maalin käyttöohjeet huolellisesti. Poista tavarat, kalusteet, silikonit ja listat. Mahdolliset reiät seinissä on täytettävä.

2. Tee maalipesu kaakelimaalin kanssa yhteensopivalla aineella. Testissä käytettiin soodapohjaista maalarinpesuainetta. Lisäksi ennen maalausta pinnat käsiteltiin esikäsittelyaineella.

3. Älä käytä pintojen pesuun rasvanpoistajaa tai yleispesuaineita, koska niistä voi muodostua kaakeleille kalvo, joka estää maalia tarttumasta.

4. Suojaa tai peitä paikat, joihin ei haluta maalia. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, kannattaa se sulkea asteittain maalauksen ajaksi. Seuraa esivalmisteluissa valmistajan ohjeita.

5. Maalaa kaakelit ylhäältä alaspäin ja lopuksi aina samaan suuntaan. Käytä maalaukseen suositeltuja työvälineitä. Testissä käytössä oli mikrokuitutela ja korkealaatuinen sivellin. Kaakelimaalin kanssa on tärkeä panostaa laadukkaisiin työvälineisiin, koska ne vaikuttavat ratkaisevasti tulokseen.

6. Noudata maalin kuivumisaikoja. Testissä lattia oli päällemaalattavissa 3 tunnin kuluttua, ja seinämaalin kuivuminen vei 24 tuntia. Kaakelipinnat tarvitsevat vähintään kaksi maalikerrosta.

7. Noudata kuivumisaikoja ennen kuin otat kylpyhuoneen käyttöön. Tässä tapauksessa kaakelimaali vaati 72 tunnin kuivumisajan ennen käyttöä. Lopullisen kovuutensa maali saavuttaa vasta kahden viikon kuluttua, joten ensimmäiset viikot kannattaa kylpyhuoneessa välttää pintojen mekaanista rasitusta.

Kylpyhuoneremontin hinnat

Pinnat:

Maalit (V33-kaakelimaali), pesuaineet ja tarvikkeet 179 €, K-rauta

Katto- ja listamaali 14,90 €, Biltema

Yhteensä: 193, 90 €

Kalusteet:

Hyllyt ja kiinnikkeet ja tarvikkeet 107 €, Bauhaus

Sadesuihku 89 €, Biltema

Käsisuihku 9,90 €, Biltema

Philips valaisin 14,90 €

+led-polttimo 11,90 €, Verkkokauppa.com

Nordic-allaskaappi 129 €, Byggmax

Waal-suihkuverhorenkaat ja Marieby-suihkuverho 31 €, Jysk

WC-istuin 24,90 €, Biltema

Viemäriletku 5,50 €, Biltema

Aurinko-lattiakaivonkansi 8 €, Biltema,

Somisteet (pyyhkeet, kynttilät, korit) 59,80 €, Ikea

Anno-peili 40 €, Kodin1

Suihkuverhotanko 24 €, K-rauta

Pesukone 150 €, tori.fi

Yhteensä: 704,90 euroa

Koko remontti yhteensä: 898,80 euroa