torstai 26. toukokuuta 2016

Et voi pestä autoa kotipihallasi niin usein kuin haluat - ellet omista siihen rakennettua paikkaa

Torstai 26.5.2016 klo 14.44
Tutustu ympäristösuojelusäännöksiin ennen kuin alat pestä autoa pihallasi.

(MOSTPHOTOS)
Kesän korvilla monia mietityttää sama aihe. Saako autoa pestä omalla pihalla? Listasimme asiat, jotka sinun tulee ottaa huomioon, ennen kuin alat pestä autoasi pihallasi. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan sinun tulee ottaa huomioon ennen kaikkea ympäristönsuojelumääräykset.
Kuinka usein se on sallittua?
Ympäristökeskuksen määräysten mukaan satunnainen pesu omalla pihalla on sallittua. Satunnainen pesu on esimerkiksi kerran kuukaudessa tapahtuvaa. Toistuva tai ammattimainen pesu on sallittu vain tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta jätevedet voidaan johtaa hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Toistuvaa pesua on auton peseminen säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa.
Miten toimia pesuvesien suhteen?
Ajoneuvon pesemisestä ei saa seurata haittaa ympäristölle. Ympäristökeskuksen mukaan pesuvesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin, koska ne päätyvät sen kautta ojiin tai puroon ja siten esimerkiksi lopulta Itämereen. Jos pesu on satunnaista, kuten kerran kuukaudessa tapahtuvaa, pesuvedet voidaan imeyttää maahan omalla alueella niin, että siitä ei aiheudu vaaraa ympäristölle.
Maalipintaan pinttyneiden tahrojen poistoon ja vanteiden pesuun tarvittavien liuotinpesuaineiden käyttö on kiellettyä kokonaan ilman öljynerotuskaivoa - huolimatta pesun säännöllisyydestä.
Voinko pestä autoa julkisella paikalla?
Auton peseminen on kiellettyä yleisellä alueella, kuten puistossa tai kadulla. Jos pesu kuitenkin sallitaan, se täytyy tehdä ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti eli jätevesi ei saa joutua sadevesiviemäriin. Sallittuja pesupaikkoja löytyy huoltoasemilta ja parkkihalleista.
Keneltä voin tarkistaa säännökset?
Taloyhtiön hallitus päättää taloyhtiöiden alueella auton pesemisestä, mutta yleensä se on kiellettyä. Kuntien ympäristönsuojelumääräyksissä on ohjeet moottoriajoneuvojen pesusta ja joissakin kunnissa määräykset voivat poiketa hieman toisistaan. Ne kannattaa tarkistaa.
Esimerkiksi Kuopion kaupungin määräyksen mukaan pesuvedet on voitava imeyttää haitattomasti maaperään tai Helsingin ympäristökeskuksen ohjeista poiketen pesuvedet voidaan johtaa sadevesiviemäriin sekä jätevesiviemäriin. Yksittäisiä autoja, koneita ja laitteita saa pestä kiinteistöjen pihoilla, jos niitä pestään harvoin eikä käytetä hiilivetyliuottimia sisältäviä pesuaineita. Jos pesu on ammattimaista tai sitä tehdään usein tai jos siinä käytetään hiilivetyliuottimia, ajoneuvot on pestävä tarkoitukseensa rakennetulla tiivispohjaisella pesupaikalla. Pesupaikalla on oltava hiekan- ja öljynerotin, josta vedet menevät jätevesiviemäriin. Pesun jätevesiä ei saa missään tapauksessa johtaa vesistöön sellaisinaan.