maanantai 23. toukokuuta 2016

Sveitsi äänestää muhkeasta perustulosta – 30 000 frangia vuodessa ilman ehtoja

© Denis Balibouse / Reuters
Sveitsi äänestää muhkeasta perustulosta – 30 000 frangia vuodessa ilman ehtoja
Sveitsiläiset päättävät kansalaispalkasta kesäkuussa. Kansalaisille ehdotetaan 2 500 frangia kuukaudessa ilman velvollisuuksia.
23.5.2016 16:16
Taloussanomat–Bloomberg
Sveitsissä äänestetään kesäkuun 5. päivänä ehdotuksesta, joka korvaisi maan sosiaalituet kaikille maksettavalla kuukausittaisella perustulolla.
Tarkka summa ei ole vielä määritelty, mutta aloitteen tekijät ovat väläyttäneet 2 500 frangin kuukausittaista korvausta aikuisille, lapsille maksettaisiin summasta neljännes.
Aikuisille kansalaisille kertyisi vuodessa tuloa 30 000 frangia, eli noin 27 000 eurolla.
Summa voi kuulostaa suurelta, mutta Sveitsissä se yltää vain niukasti kansallisen köyhyysrajan yläpuolelle. Sveitsissä 60 prosenttia maan mediaanipalkasta, mitä käytetään yleisesti köyhyysrajana, nousee 29 501 frangiin vuodessa.
Aloitteen ei uskota kuitenkaan menevän läpi. Huhtikuussa tehdyssä kyselyssä 72 prosenttia kansasta kertoi vastustavansa aloitetta. Sveitsin hallitus vastustaa aloitetta.
∇ MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA ∇
Advertisement
∇ ARTIKKELI JATKUU ∇
Sveitsin suora demokratia mahdollistaa kansanäänestyksen aloitteille, jotka keräävät vähintään 100 000 allekirjoitusta.
Perustulosta on puhuttu Sveitsin lisäksi Kanadassa, Hollannissa ja Suomessa, jossa hallitus toteuttaa rajatun perutulokokeilun.
Perustulon puolesta on puhunut muun muassa Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis. Hänen mukaansa perustulomalli on tarpeellinen tulevaisuuden maailmassa, jossa automaatio ja robotit vievät työpaikat yhä useammilta ihmisiltä.