perjantai 27. toukokuuta 2016

Tutkijoiden hurja väite: Alzheimer onkin tarttuva tauti

   
Alzheimer-potilaiden aivoista on löydetty taudin tarttuvuuteen viittaavia merkkejä.
Alzheimer-potilaiden aivoista on löydetty taudin tarttuvuuteen viittaavia merkkejä.KUVA: COLOURBOX
Ruumiinavauksissa tutkitut näytteet saivat aluksi tutkijatkin ihmettelemään.
Sveitsiläiset tutkijat ovat saaneet uutta näyttöä olettamukselle, että Alzheimerin tauti voikin olla tarttuva, kirjoittaa muun muassa arvostettu Nature. Tutkijat kävivät läpi lähes 30 kuolleen ihmisen aivoista otettuja näytteitä.
Tutkimuksesta kirjoittaa myös Swiss Medical Weekly.
Tutkijat tarkastelivat muun muassa seitsemän sellaisen potilaan aivot, jotka olivat kuolleet Creutzfeldt-Jakobin tautiin. Se on harvinainen rappeuttava aivosairaus, johon ei ole parannuskeinoa. He löysivät todisteita siitä, että taudin olisivat aiheuttaneet jo vuosikymmeniä sitten tehdyt leikkaukset, jotka olisivat siirtäneet elimistöön kyseisen taudin aiheuttavan prionin.
Prioni on proteiinin kaltainen tarttuvia tauteja aiheuttava hiukkanen.
Mielenkiintoisia muutoksia löytyi myös muutamalta Alzheimeriin kuolleelta ihmiseltä. He kaikki olivat ”liian nuoria” kuolemaan tähän sairauteen. Nuorin menehtynyt oli vain 28-vuotias.
Myös näissä tapauksissa tutkijat löysivät viitteitä siitä, että sairaus on siirtynyt elimistöön samankaltaisen prioniprosessin kautta.
Nämä havainnot ovat tutkijoiden mukaan sopusoinnussa niiden tutkimustulosten kanssa, jotka julkaistiin Naturessa syyskuussa.
Tutkijat korostavat, että Alzheimer ei ole normaalissa ihmisten välisessä toiminnassa tarttuva, mutta esimerkiksi elintensiirroissa niin voi käydä.
Samalla he uskovat, että sairauteen löydetään nyt parantava hoito.