keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Ethän pilaa uusia perunoita? Yle: Näin keität ne oikein

Maanantai 22.6.2015 klo 10.03
 
  
Viljelijä neuvoo Ylellä, miten uudet perunat kuuluu oikeasti keittää.
Uudet perunat ovat yksi odotetuimmista kesäherkuista. Tilli kruunaa herkutteluhetken.
Uudet perunat ovat yksi odotetuimmista kesäherkuista. Tilli kruunaa herkutteluhetken. (RONI LEHTI)
Moni herkkusuu on odottanut uusia perunoita kuin kuuta nousevaa, mutta lähes yhtä moni onnistuu keittämään herkkupotut pilalle. Moni moittii uutta perunaa vetiseksi, vaikka syypää voikin löytyä peilistä. Väärin keitetystä uudesta perunasta tulee helposti liian kostea.
- Täytyy muistaa, ettei saa keittää liian kypsäksi. Kun itsestä tuntuu, että hieman pitäisi vielä antaa olla, niin ei muuta kuin vesi pois ja kansi kattilan päälle, perunanviljelijä Mari Skogberg neuvoo Ylellä.
Kannen alla lähes valmis peruna kypsyy muutamassa minuutissa loppuun ilman vaaraa liiasta vetisyydestä.
Toisten mielestä uudet perunat kuuluu laittaa kylmään veteen odottamaan veden kiehumista, toiset pudottavat potut vasta kiehuvaan veteen. Perunanviljelijä Skogberg kehottaa laittamaan uudet perunat vasta kiehuvaan veteen.
Yksi hyvä keino estää liika vettyminen on laittaa keittämisen jälkeen kattilan kannen alle keittiöpyyhe tai talouspaperi, joka sekin kerää ylimääräistä kosteutta.
Lähde: Yle