perjantai 27. toukokuuta 2016

Matkaaja, muista 4 tärkeää M:ää

Torstai 26.5.2016 klo 17.03
 
  
Reissaatko joskus Ahvenanmaata tai Nuorgamia pidemmälle? Jos valmistaudut reissuun etukäteen, sinua arvostetaan maailmalla enemmän ja vedätetään vähemmän.
Varsinkin omatoimimatkailijoiden kannattaa tutustua UM:n uusiin matkustusturvallisuussivuihin.
Varsinkin omatoimimatkailijoiden kannattaa tutustua UM:n uusiin matkustusturvallisuussivuihin. (MOSTPHOTOS)
Ulkoasiainministeriö on avannut uudet matkaajalle tarkoitetut matkustustuvallisuussivut (http://matkustusturvallisuus.fi), joilta löytyy tietoja ja vinkkejä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Oppaina toimivat muun muassa Madventuresin seikkailijat.
Nämä neljä perusasiaa on hyvä muistaa:
1. Matkustustiedote
Maailma kuohuu välillä. Matkustustiedote on jokaisen suomalaisen matkaajan työkalu matkakohteen turvallisuuden ja tilanteen tarkastukseen. Matkustustiedote on hyvä lukea läpi ennen lähtöä. Sieltä saa maakohtaista tietoa ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta, mahdollisista levottomuuksista ja vältettävistä paikoista, mutta myös kulttuurieroista ja vaikkapa liikenteestä.
2. Matkustusilmoitus
Kuvittele itsesi paa-aavistamattomina reissaamassa vaikkapa Nepalin maanjäristyksen, Fukusiman ydinvoimalaonnettomuduen tai Flilippiinien taifuunien yllättäminä. Vastaavissa tilanteissa ulkoministeriö voi lähettää varoituksia, ohjeita tai muita pelastumiseen auttavia tietoja kaikille niille, jotka ovat tajunneet tehdä matkustusilmoituksen.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

3. Matkavakuutus
Joka päivä ulkomailla pari suomalaista sairastuu vakavasti ja pari kuolee, ja päivittäin viisi suomalaista joutuu rikoksen uhriksi. Silti puolet suomalaisista matkustaa ilman matkavakuutusta. Se on turha säästö verrattuna vaikka kolmenkymmenen tuhannen euron ambulanssilentoon tai tuhannen euron sairaalavuorokauteen Thaimaassa.
4. Matkustusasiakirja
Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa matkakohteesi viranomaisilta, onko passisi voimassa vaaditun ajan ja tarvitsetko viisumia kohdemaassasi. Tiesitkä, että usein passin tulee olla voimassa vähintään puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen, tai että pasiin tulee olla ehjä?