perjantai 27. toukokuuta 2016

5 tips: Så får du enkelt in träning i din vardag

Vi vet att vi bör motionera.
Men tiden - och orken - räcker inte alltid till.
Om du inte hinner till gymmet: utnyttja timmarna på och i anslutning till jobbet.
Här är några små åtgärder som kan förändra din hälsa stort.
ANNONS
Alla har det inte i sig. Hur mycket man än försöker så får man inte rutin på gymbesöken: antingen på grund av tidsbrist eller för att man inte trivs i miljön bland hurtiga eller muskliga träningsmänniskor.
Dock går det inte förneka att bristfällig motion är en allvarlig riskfaktor, som kan göra oss orörliga, sjuka och i värsta fall förkorta våra liv. Alltså är regelbunden träning något som ALLA borde prioritera.

LÄS MER: Promenera smart och tappa ett kilo i veckan


Men om man nu inte förmår delta i klasser på Friskis eller Sats, alternativt ge sig i kast med fria vikter eller ut i löpspåret? Finns det inget behändigare/lättare/roligare som kan ge liknande effekt? Jo faktiskt, eftersom allt vi behöver för att stärka vår hälsa är 30 minuters pulshöjande aktivitet per dag, och minst tio minuter åt gången.
Att träna stentufft är inte alltid av godo. Tvärtom kan för intensiva pass för ofta påverka vårt immunförsvar negativt, när vi blir trötta, svaga och mottagliga för stress och infektioner. OM man ändå vill ta ut sig ordentligt ibland: lägg in en vilodag dagen därpå.
Med inspiration av norska Söndagsavisen listar vi fem åtgärder i vardagen som fixar konditionen och styrkan. Bara att programmera om.

1. Cykla eller promenera till jobbet

Skippa bil, buss eller tunnelbana - och ta cykeln eller gå i stället. Inte bara ger det motion: dessutom blir du pigg av den friska luften och slipper uppleva stressen som det innebär att stå och trängas bland folk i kollektivtrafiken. Om sträckan till artbetet är väl lång kan du välja att kliva av en eller ett par hållplatser före din station och promenera återstående bit. Med samma taktik på hemvägen är träningen i hamn utan att du behövt packa en väska, byta om och duscha.

2. Ta en lunchpromenad

Ta några varv runt huset eller kvarteren under lunchen. Ett perfekt sätt att sträcka på benen och hämta syre inför resten av arbetsdagen. Gå i raskt tempo i 10-15 minuter, och ta med dig en kollega så hinner ni umgås lite också? Dessutom får du i dig nödvändigt D-vitamin från solen, om nu vädret är på det humöret.

3. Ta en kvällspromenad med familjen

Du fick en kvart på lunchen, ta den andra när du kommer hem! Förslagsvis med din sambo och/eller eventuella barn, så blir det även en stund för umgänge. Man kan passa på att gå före middagen, innan det blir mörkt, eller strax efteråt, för att få lite rörelse på maten. Att motionera lätt på kvällen kan även underlätta insomningen senare.

LÄS MER: Träna hemma – 5 enkla övningar som ger resultat

4. Skippa bilen när du hämtar barn

Ta cykeln eller gå när du ska hämta barn på dagis, i skolan eller vid träningsaktiviteter. Framför allt för din egen skull - men även för dem kan en promenad i friska luften göra gott. Försök undvika bilen så ofta du kan. Gör det till en vana att cykla till affären, förutom när du måste storhandla.

5. Använd stegräknare

Detta förträffliga mätinstrument har funnits med ett tag – och tycks inte vara på väg bort. Nu finns funktionen till och med i mobilen, om du inte vill köpa den ursprungliga varianten eller ett aktivitetsarmband. Du blir uppmärksam på om du rör dig för lite, och kan enkelt jobba mot ett mål. Världshälsoorganisationen rekommenderar minst 10 000 steg (vilket motsvarar cirka 6 kilometer) per dag.